Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Als je op zoek bent naar een webbouwer wil je natuurlijk weten wat een website kost. Dus je typt in Google iets als “kosten website” en… een uur later heb je nog steeds geen idee wat je nieuwe website nou ongeveer gaat kosten.

In dit artikel lees je:

Prijzen van webbouwers lopen enorm uiteen

De prijzen voor een website lopen namelijk enorm uiteen. Er zijn hobbyisten die € 250,00 voor een eenvoudige website rekenen, terwijl een ander durft gerust meer dan € 1.500,00 durft te vragen voor een paar aanpassingen aan een standaard template die je zelf ook voor nog geen € 50,00 kunt downloaden. En dan zijn er ook nog een hele hoop webbouwers die helemaal geen tarieven op hun website vermelden, waarbij ze vaak als excuus gebruiken dat een website altijd maatwerk is en dat de kosten daarom niet in te schatten zijn zonder meer informatie.
Benieuwd wat een website bij Bob de webbouwer kost? Bekijk mijn tarieven!

Template of maatwerk

Met dat laatste argument ben ik het niet eens; een website hoeft lang niet altijd maatwerk te zijn. Veel kleinere bedrijven en ZZP’ers zijn prima geholpen met een standaard template. Bij zo’n template liggen de indeling en het uiterlijk van de website al helemaal vast, en hoeft alleen de uitstraling nog aangepast te worden aan je huisstijl.

Wat doet de webbouwer en wat doe je zelf

Daarnaast is de prijs ook sterk afhankelijk van wat je zelf wilt – en kunt – doen. Als je meer tijd dan geld hebt en makkelijk met software omgaat kun je (bijna) gratis je website helemaal zelf bouwen met WordPress. Zeker met een page builder als Elementor en Divi kun je zonder al teveel technische kennis een heel behoorlijk resultaat bereiken.

Datzelfde geldt ook voor de teksten en afbeeldingen op je website. Veel mensen schrijven zelf de teksten voor hun website, maar die teksten zijn het belangrijkste onderdeel van de hele site. Dat is echter ook een onderdeel dat heel veel tijd kost, dus als je de teksten voor je website ook door je webbouwer wilt laten verzorgen kunnen de prijzen flink oplopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken als zoekmachine optimalisatie, usability, toptaken onderzoek, conversie optimalisatie enzovoorts enzovoorts…

Vanzelfsprekend mag je bij een professional een beter resultaat verwachten dan wanneer je het zelf doet, dus je moet altijd de afweging maken tussen de kosten en de meerwaarde van de professional.

Een (bijna) gratis website met WordPress

Vrijwel alle content management systemen (CMS) werken met templates. WordPress is veruit het populairste CMS; meer dan 20% van alle websites wereldwijd is gebouwd met WordPress. Het mooiste van deze zeer uitgebreide software is dat het open source is, wat betekent dat je het gratis kunt downloaden op wordpress.org.

Als je WordPress gedownload en geïnstalleerd hebt is het hele technische gedeelte van je website klaar. Nu moet alleen het uiterlijk van je website nog worden aangepast aan je wensen. Het uiterlijk van een WordPress website wordt bepaald door zogenaamde themes (thema’s), wat eigenlijk gewoon een ander woord voor templates is.

Er zijn duizenden gratis WordPress themes op internet te vinden, dus je hebt eigenlijk alleen nog een domeinnaam en hosting nodig. De rest van je website kost je geen cent, behalve de tijd die je ermee bezig bent natuurlijk.

Deze gratis themes hebben wel enkele nadelen; zo is het design meestal niet geweldig, kun je vrij weinig aanpassen naar je eigen wensen en op support hoef je al helemaal niet te rekenen. Daarnaast worden de betere gratis themes enorm vaak gedownload dus er zijn tienduizenden andere websites met vrijwel hetzelfde uiterlijk.

Voor een bedrijf zou ik een gratis theme dan ook niet aanbevelen, maar voor een persoonlijke blog of de website van je hobbyclub kan het best geschikt zijn.

Een website die € 50,00 tot € 100,00 kost met een premium template

Een zogenaamde premium template is al een veel betere optie, en de prijs daarvan valt reuze mee; de kosten van een website met een premium template bedragen vaak nog geen € 50,00! Voor dat bedrag kun je kiezen uit duizenden schitterende templates die ook technisch vaak een stuk beter in elkaar zitten dan de gratis themes.

Bij die templates kun je vaak veel dingen instellen, zoals de kleuren, de achtergrondafbeelding, je logo enzovoorts. Ook de techniek is vaak dik in orde, en je kunt de maker van de template mailen voor support als je ergens niet uitkomt.

Ook premium templates hebben echter wel wat nadelen: zowel het template als de support zijn meestal in het Engels, en die support beperkt zich echt tot instellingsproblemen en dergelijke. Je zal dus zelf alle software moeten installeren en configureren, en vervolgens de template zelf helemaal aan je wensen moeten aanpassen. Ook al je teksten, afbeeldingen, contactgegevens enzovoorts zal je zelf op de site moeten plaatsen. Als je daar niet in thuis bent kan dat behoorlijk lastig zijn, en je moet dus wel de tijd en kennis hebben om dit zelf te doen. Zo’n premium template kan prima geschikt zijn voor ZZP’ers, kleine bedrijven en verenigingen.

Eén van de meest gebruikte premium templates voor WordPress is Divi van Elegant themes, en ook de templates van Themeforest worden op honderduizenden websites wereldwijd gebruikt.

Een website die € 300,00 tot € 1.000,00 kost; een premium template die wordt aangepast op je huisstijl

Als je zelf geen kennis, tijd of zin hebt om alles te installeren en configureren kun je dat ook uitbesteden aan een professional. Let daarbij wel goed op de volgende punten:

  • Is de template inbegrepen in de vermelde kosten of moet je die nog apart aanschaffen?
  • Wordt het uiterlijk van de template aangepast aan je huisstijl?
  • Gebruikt de webbouwer WordPress of een ander CMS en is de installatie daarvan inbegrepen?
  • Wordt er gebruik gemaakt van een bestaande premium template of van een eigen template die de webbouwer zelf gebouwd heeft?
  • Zijn er maandelijkse kosten of gaat het om een eenmalige investering?

Is de template inbegrepen in de vermelde kosten of moet je die nog apart aanschaffen?

Veel webbouwers bieden een service waarbij ze een premium template voor je installeren en configureren, maar de template zelf is vaak nog niet inbegrepen bij de vermelde prijs. Je dient deze dus eerst zelf aan te schaffen.

Wordt het uiterlijk van de template aangepast aan je huisstijl?

Ook het aanpassen van de template aan je huisstijl, zoals het aanpassen van de achtergrond en kleuren en het plaatsen van je logo, is lang niet altijd inbegrepen. Veel webbouwers installeren dus alleen de template, waardoor je zelf alsnog alles moet aanpassen (of veel geld moet betalen om dat door hen te laten doen).

Gebruikt de webbouwer WordPress of een ander CMS en is de installatie daarvan inbegrepen?

Ook de installatie van WordPress is vaak niet inbegrepen; bij dit soort diensten gaat men er meestal van uit dat WordPress al geïnstalleerd en geconfigureerd is zodat zij alleen de template nog maar hoeven te verzorgen.

Daarnaast zijn er ook veel webbouwers die een ander CMS dan WordPress gebruiken, bijvoorbeeld een CMS dat zij zelf ontwikkeld hebben.
Lees hier waarom ik je adviseer altijd voor een WordPress webbouwer te kiezen.

Wordt er gebruik gemaakt van een bestaande template of van een eigen template die de webbouwer zelf gebouwd heeft?

Veel webbouwers gebruiken geen bestaande premium templates maar zelfgebouwde templates. Persoonlijk werk ik meestal ook met door mij zelf gebouwde templates; daar kan ik al mijn kennis over zaken als SEO en usability in toepassen en aangezien ik precies weet hoe zo’n template in elkaar zit kan ik gemakkelijk aanpassingen doen of extra functionaliteiten inbouwen.

Aan de andere kant zit er achter de grotere premium templates vaak een heel team van topontwikkelaars, waardoor zo’n template veel meer functionaliteiten heeft dan ik als ZZP’er ooit kan maken. Daarom gebruik ik bij steeds meer projecten Divi als basis, wat met bijna een miljoen installaties één van de meest gebruikte WordPress thema’s wereldwijd is.

Wat is er verder inbegrepen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen komt er nog best veel kijken bij het bouwen van een website. Het installeren van WordPress, het aanpassen van de template aan je wensen en huisstijl, teksten schrijven en deze op de website plaatsen… en dan hebben we het nog niet gehad over dingen als hosting, onderhoud enzovoorts.

Bekijk wat er bij een Bob de webbouwer website is inbegrepen

Zijn er maandelijkse kosten voor je website of gaat het om een eenmalige investering?

Sommige webbouwers stunten met lage prijzen, maar vervolgens betaal je wel een flink bedrag per maand om die website te mogen gebruiken. Bij sommige van die webbouwers is de website na 1 of enkele jaren jouw eigendom, maar vaak “huur” je de website alleen waardoor je hem niet meer mag gebruiken als je wilt overstappen naar een andere webbouwer.

Overigens heb je altijd wel wat maandelijkse kosten voor de hosting en je domeinnaam maar dat hoeft maar een paar euro per maand te kosten.

Aan de andere kant is zo’n maandelijks abonnement voor veel mensen makkelijker op te brengen dan een relatief grote eenmalige investering. Om die reden bied ik ook de mogelijkheid om je nieuwe website te leasen tegen een betaalbaar all-in bedrag, waarbij ook de hosting en onderhoud is inbegrepen. Na 3 jaar is de website afbetaald en betaal je alleen nog de kosten voor hosting en onderhoud.

Een maatwerk website

De duurste optie is een maatwerk website. Hierbij wordt de website volledig afgestemd op jouw wensen, dus niet alleen de kleuren en je logo maar ook de indeling en alle andere zaken die je wilt uitbesteden. Hoe ingewikkelder en uitgebreider je wensen zijn, hoe meer tijd de webbouwer met je website bezig is en hoe duurder het dus wordt.

Het voordeel van een maatwerk website spreekt voor zich: je hebt een volledig unieke website die helemaal op je wensen is afgestemd. Een maatwerk website is een must voor bedrijven en organisaties die zich echt willen onderscheiden van de concurrentie.

De prijzen voor een maatwerk website beginnen bij zo’n € 600,00 maar bedragen van € 1.200,00 tot € 1.500,00 zijn absoluut geen uitzondering. En dan heb je alleen nog maar de basis: extra functionaliteiten en zaken als teksten, zoekmachine optimalisatie enzovoorts kosten meestal ook extra geld. Zeker bij de grotere bureaus hoef je niet raar op te kijken als je een offerte ontvangt van enkele tienduizenden euro’s.

Maak altijd eerst een uitgebreide briefing van je wensen, het liefst ondersteund met schetsen en voorbeelden van websites die je aanspreken. Hoe duidelijker jij je wensen op papier hebt, hoe beter je webbouwer een offerte kan maken en hoe sneller (en dus goedkoper) je website klaar is.

Wil je weten wat een maatwerk website bij Bob de webbouwer kost? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Domeinnaam en hosting

Domeinnaam en hosting zijn website kosten die je zelfs bij een gratis theme hebt. Gelukkig hoeft dat niet veel te kosten; je hebt al hosting voor een kleine website vanaf € 2,50 tot € 5,00 per maand.

Er zijn ook wel gratis hosts, maar daar zitten bijna altijd nadelen aan (er wordt bijvoorbeeld reclame op je website vertoond). Als je echt helemaal geen budget hebt zou je een website kunnen maken op WordPress.com, daar is de hosting bij inbegrepen maar je kunt er geen eigen themes gebruiken.

Selecteer een webbouwer niet alleen op prijs

De kosten van een website zijn natuurlijk belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste.
Lees hier waar je nog meer op moet letten als je een webbouwer zoekt.

Betaalbare website laten bouwen door Bob de webbouwer

Wil jij ook een betaalbare, professionele website? Bekijk dan mijn tarieven of
Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

 

Gerelateerde artikelen