040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Een website moet vooral goede, unieke teksten bevatten, maar het oog wil ook wat natuurlijk. Daarom mogen ook afbeeldingen niet ontbreken op je website, maar je mag niet zomaar iedere afbeelding van internet plukken en op je website zetten. In dit artikel vertelt Bob waar je afbeeldingen vindt die je wel mag gebruiken.

In dit artikel lees je:

Je mag niet zomaar elke afbeelding op je website gebruiken

copyrightJe mag niet zomaar een afbeelding van internet plukken en deze op je website plaatsen. Afbeeldingen zijn namelijk automatisch beschermd door het auteursrecht, waardoor de rechthebbende je een flinke rekening kan sturen als je zijn afbeelding zomaar gebruikt.

Datzelfde geldt overigens ook voor teksten, ook die mag je niet zomaar kopiëren en op je website gebruiken.

Gratis afbeeldingen voor je website via Pixabay.com, Unsplash.com en Pexels.com

Er is een aantal websites waar je gratis legale hoge kwaliteit foto’s voor je website kunt downloaden. De bekendste zijn:

In tegenstelling tot onderstaande bronnen hoef je hier niet eens credit te geven aan de fotograaf.

Illustraties

Naast foto’s worden in modern webdesign ook steeds vaker getekende illustraties gebruikt. Op bovenstaande websites zijn ook illustraties te vinden, maar er zijn ook websites die hierin gespecialiseerd zijn. Enkele bekende websites hiervoor zijn:

Animaties

Ook bewegend beeld is iets wat je vaak terugziet op moderne websites. Dat kan een video zijn, een afbeelding die met een (scroll)effect verschijnt of een leuke animatie. Voor dat laatste is Lottie een aanrader.

Afbeeldingen die je wel mag gebruiken vinden via Google

afbeeldingen voor je website zoeken in googleVia Google kun je ook afbeeldingen vinden die je wel mag gebruiken op je website. Dat werkt als volgt:

 1. Klik op “afbeeldingen”
 2. Klik op “zoekhulpmiddelen” of “tools” aan de rechterkant
 3. Klik op “gebruiksrechten”
 4. Klik op “gelabeld voor hergebruik”

De afbeeldingen die je op deze manier vind vallen onder de Creative Commons licentie, wat betekent dat je deze afbeeldingen mag gebruiken mits je vermeldt wie de afbeelding gemaakt heeft. Officieel moet je ook bovenstaande link naar de licentie plaatsen.

Nog meer bronnen voor afbeeldingen met Creative Commons licentie

Naast Google zijn er ook nog een aantal andere bronnen waar je afbeeldingen met deze licentie kan vinden.

Flickr.com

afbeeldingen voor je website op flickrEen goede plek om foto’s te vinden is Flickr.com. Zo vind je foto’s met een Common Creative licentie op Flickr:

 1. Geef een zoekterm in
 2. Klik op “any license”
 3. Kies voor “commercial use allowed”

Je kunt ook Photopin.com gebruiken, dit is een zoekmachine die uitsluitend naar Common Creative afbeeldingen zoekt op Flickr.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons is de afbeeldingen database van WikiPedia, waar je op dit moment zo’n 24 miljoen afbeeldingen vindt die allemaal onder de Creative Commons licentie vallen. Alle afbeeldingen op WikiPedia mag je dus vrij gebruiken.

Stockfoto’s

Via bovenstaande websites vind je vooral “zelf gemaakte” foto’s. Als je op zoek bent naar echte kwaliteitsfoto’s die gemaakt zijn door professionele fotografen kom je al snel terecht op stockfoto sites, waar je de mooiste foto’s voor een paar euro kunt kopen. Enkele bekende stockfoto sites zijn:

 • Freeimages.com, één van de bekendere sites voor gratis stockfoto’s.
 • Vectors 4 all, duizenden gratis afbeeldingen waaronder veel vector afbeeldingen die je zonder kwaliteitsverlies kunt vergroten of verkleinen.
 • Pikwizard.com bevat eveneens honderdduizenden gratis stockfoto’s.
 • 123rf.com heeft 34 miljoen foto’s die je in redelijk formaat (± 450px) gratis kunt downloaden. Voor grotere formaten moet betaald worden.
 • Een lijst met nog eens 25 gratis stockfotosites
 • CanStockPhoto, een Nederlandstalige site waar je foto’s per stuk met PayPal of creditcard kan betalen.
 • Shutterstock, Eén van de grotere (Nederlandstalige) stockfoto sites, waar je een abonnement voor minimaal 5 foto’s moet nemen. Betalen kan met creditcard of via automatische incasso.
 • Fotolia, Photodune, ook heel veel stockfoto’s voor niet al teveel geld.
 • Getty Images is de bron achter veel andere stockfoto sites, waaronder istockphoto.com. Deze site is echter behoorlijk prijzig.
 • Fotosearch heeft ook een enorme database met meer dan 17 miljoen afbeeldingen, maar is eveneens behoorlijk prijzig.

Afbeeldingen embedden

Je mag dus niet zomaar iedere willekeurige afbeeldingen downloaden en vervolgens op je site gebruiken. Maar vanwege een recentelijke uitspraak van Het Hof van Justitie EU mag je wel elke willekeurige afbeelding (of video) embedden, zonder de bron of maker te vermelden. (zie dit artikel op Frankwatching).

Wat is embedden?

Normaal gezien download je een afbeelding van internet en upload je deze weer op je eigen website. In de HTML code zie je dan iets als:

<img src=”http://www.jouwwebsite.nl/foto/afbeelding.jpg” />

 
De URL achter “img src=” geeft aan waar de afbeelding te vinden is. In dit geval staat de afbeelding dus op je eigen website, in de map “/foto/” met als naam “afbeelding.jpg”.

Als je gaat embedden laad je de afbeelding echter niet vanaf je eigen website, maar vanaf de website waar je hem gevonden hebt. Zo staat de afbeelding bovenaan dit artikel op de URL “https://bobdewebbouwer.com/wp-content/uploads/2014/08/copyright.png”. Als je deze afbeelding wilt embedden in je eigen website gebruik je de volgende code:

<img src=”https://bobdewebbouwer.com/wp-content/uploads/2014/08/copyright.png” />

 
Er is wel 1 voorwaarde: aangezien deze uitspraak gedaan is door het Europese Hof van Justitie mag je alleen afbeeldingen embedden als de website een Europese extensie heeft en/of in een Europese taal geschreven is.

Afbeelding embedden in WordPress

Als je WordPress gebruikt hoef je zelf niet in de HTML code te gaan klooien, je kunt via “media toevoegen” (“add media”) aan de linkerzijde kiezen voor “invoegen via URL” (“insert from URL”). Om de URL te achterhalen in Google Chrome ga je met de muis op de afbeelding staan, klik je op de rechter muisknop en vervolgens op “Afbeeldings-URL kopieren”.

Eigen afbeeldingen zijn meestal de beste keuze

Als je de mogelijkheid hebt om eigen foto’s te gebruiken is dat meestal de beste keuze. Stockfoto’s zijn vaak net wat te gelikt, te gemaakt waardoor niemand gelooft dat deze mensen echt bij jou werken. Je kunt veel beter gewoon een fotograaf inhuren die professionele foto’s maakt van jouw eigen medewerkers, in jouw eigen kantoor en van jouw eigen producten. Dat komt veel authentieker over en je wekt verwachtingen bij (potentiële) klanten die je ook echt waar kan maken.

Overigens heb je tegenwoordig niet eens perse een professionele fotograaf nodig, met een beetje creativiteit, inzicht en een fatsoenlijke camera (de camera van een high end smartphone is vaak al goed genoeg) kun je zelf ook prima foto’s maken.

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Of heb je juist wel nog een vraag die je hieronder aan me wilt stellen?

Dan wordt een kleine eenmalige donatie altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

Gerelateerde artikelen