In dit artikel lees je:
- Dat je niet zomaar elke afbeelding mag gebruiken in verband met auteursrechten
- Dat je op Pixabay.com, Unsplash.com en Pexels.com miljoenen afbeeldingen vindt die je gratis op je website mag gebruiken
- Hoe je via Google afbeeldingen kunt vinden met een Creative Commons licentie die je wel mag gebruiken
- Dat je ook op Flickr, WikiMedia Commons, Pixabay.com en Unsplash.com afbeeldingen met deze licentie kunt vinden
- Dat betaalde stockfoto’s meestal van betere kwaliteit zijn en waar je deze kunt vinden
- Dat je afbeeldingen op Europese websites wel mag embedden, en hoe dat werkt
- Dat eigen afbeeldingen meestal de beste keuze zijn
Je mag niet zomaar elke afbeelding op je website gebruiken
Je mag niet zomaar een afbeelding van internet plukken en deze op je website plaatsen. Afbeeldingen zijn namelijk automatisch beschermd door het auteursrecht, waardoor de rechthebbende je een flinke rekening kan sturen als je zijn afbeelding zomaar gebruikt.
Datzelfde geldt overigens ook voor teksten, ook die mag je niet zomaar kopiëren en op je website gebruiken.
Gratis afbeeldingen voor je website via Pixabay.com, Unsplash.com en Pexels.com
Er is een aantal websites waar je gratis legale hoge kwaliteit foto’s voor je website kunt downloaden. De bekendste zijn:
In tegenstelling tot onderstaande bronnen hoef je hier niet eens credit te geven aan de fotograaf.
Illustraties
Naast foto’s worden in modern webdesign ook steeds vaker getekende illustraties gebruikt. Op bovenstaande websites zijn ook illustraties te vinden, maar er zijn ook websites die hierin gespecialiseerd zijn. Enkele bekende websites hiervoor zijn:
Animaties
Ook bewegend beeld is iets wat je vaak terugziet op moderne websites. Dat kan een video zijn, een afbeelding die met een (scroll)effect verschijnt of een leuke animatie. Voor dat laatste is Lottie een aanrader.
Afbeeldingen die je wel mag gebruiken vinden via Google
Via Google kun je ook afbeeldingen vinden die je wel mag gebruiken op je website. Dat werkt als volgt:
- Klik op “afbeeldingen”
- Klik op “zoekhulpmiddelen” of “tools” aan de rechterkant
- Klik op “gebruiksrechten”
- Klik op “gelabeld voor hergebruik”
De afbeeldingen die je op deze manier vind vallen onder de Creative Commons licentie, wat betekent dat je deze afbeeldingen mag gebruiken mits je vermeldt wie de afbeelding gemaakt heeft. Officieel moet je ook bovenstaande link naar de licentie plaatsen.
Nog meer bronnen voor afbeeldingen met Creative Commons licentie
Naast Google zijn er ook nog een aantal andere bronnen waar je afbeeldingen met deze licentie kan vinden.
Flickr.com
Een goede plek om foto’s te vinden is Flickr.com. Zo vind je foto’s met een Common Creative licentie op Flickr:
- Geef een zoekterm in
- Klik op “any license”
- Kies voor “commercial use allowed”
Je kunt ook Photopin.com gebruiken, dit is een zoekmachine die uitsluitend naar Common Creative afbeeldingen zoekt op Flickr.
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons is de afbeeldingen database van WikiPedia, waar je op dit moment zo’n 24 miljoen afbeeldingen vindt die allemaal onder de Creative Commons licentie vallen. Alle afbeeldingen op WikiPedia mag je dus vrij gebruiken.
Stockfoto’s
Via bovenstaande websites vind je vooral “zelf gemaakte” foto’s. Als je op zoek bent naar echte kwaliteitsfoto’s die gemaakt zijn door professionele fotografen kom je al snel terecht op stockfoto sites, waar je de mooiste foto’s voor een paar euro kunt kopen. Enkele bekende stockfoto sites zijn:
- Freeimages.com, één van de bekendere sites voor gratis stockfoto’s.
- Vectors 4 all, duizenden gratis afbeeldingen waaronder veel vector afbeeldingen die je zonder kwaliteitsverlies kunt vergroten of verkleinen.
- Pikwizard.com bevat eveneens honderdduizenden gratis stockfoto’s.
- 123rf.com heeft 34 miljoen foto’s die je in redelijk formaat (± 450px) gratis kunt downloaden. Voor grotere formaten moet betaald worden.
- Een lijst met nog eens 25 gratis stockfotosites
- CanStockPhoto, een Nederlandstalige site waar je foto’s per stuk met PayPal of creditcard kan betalen.
- Shutterstock, Eén van de grotere (Nederlandstalige) stockfoto sites, waar je een abonnement voor minimaal 5 foto’s moet nemen. Betalen kan met creditcard of via automatische incasso.
- Fotolia, Photodune, ook heel veel stockfoto’s voor niet al teveel geld.
- Getty Images is de bron achter veel andere stockfoto sites, waaronder istockphoto.com. Deze site is echter behoorlijk prijzig.
- Fotosearch heeft ook een enorme database met meer dan 17 miljoen afbeeldingen, maar is eveneens behoorlijk prijzig.
Afbeeldingen embedden
Je mag dus niet zomaar iedere willekeurige afbeeldingen downloaden en vervolgens op je site gebruiken. Maar vanwege een recentelijke uitspraak van Het Hof van Justitie EU mag je wel elke willekeurige afbeelding (of video) embedden, zonder de bron of maker te vermelden. (zie dit artikel op Frankwatching).
Wat is embedden?
Normaal gezien download je een afbeelding van internet en upload je deze weer op je eigen website. In de HTML code zie je dan iets als:
De URL achter “img src=” geeft aan waar de afbeelding te vinden is. In dit geval staat de afbeelding dus op je eigen website, in de map “/foto/” met als naam “afbeelding.jpg”.
Als je gaat embedden laad je de afbeelding echter niet vanaf je eigen website, maar vanaf de website waar je hem gevonden hebt. Zo staat de afbeelding bovenaan dit artikel op de URL “https://bobdewebbouwer.com/wp-content/uploads/2014/08/copyright.png”. Als je deze afbeelding wilt embedden in je eigen website gebruik je de volgende code:
Er is wel 1 voorwaarde: aangezien deze uitspraak gedaan is door het Europese Hof van Justitie mag je alleen afbeeldingen embedden als de website een Europese extensie heeft en/of in een Europese taal geschreven is.
Afbeelding embedden in WordPress
Als je WordPress gebruikt hoef je zelf niet in de HTML code te gaan klooien, je kunt via “media toevoegen” (“add media”) aan de linkerzijde kiezen voor “invoegen via URL” (“insert from URL”). Om de URL te achterhalen in Google Chrome ga je met de muis op de afbeelding staan, klik je op de rechter muisknop en vervolgens op “Afbeeldings-URL kopieren”.
Eigen afbeeldingen zijn meestal de beste keuze
Als je de mogelijkheid hebt om eigen foto’s te gebruiken is dat meestal de beste keuze. Stockfoto’s zijn vaak net wat te gelikt, te gemaakt waardoor niemand gelooft dat deze mensen echt bij jou werken. Je kunt veel beter gewoon een fotograaf inhuren die professionele foto’s maakt van jouw eigen medewerkers, in jouw eigen kantoor en van jouw eigen producten. Dat komt veel authentieker over en je wekt verwachtingen bij (potentiële) klanten die je ook echt waar kan maken.
Overigens heb je tegenwoordig niet eens perse een professionele fotograaf nodig, met een beetje creativiteit, inzicht en een fatsoenlijke camera (de camera van een high end smartphone is vaak al goed genoeg) kun je zelf ook prima foto’s maken.
Hulp nodig met je website?
Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.
Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Of heb je juist wel nog een vraag die je hieronder aan me wilt stellen?
Dan wordt een kleine eenmalige donatie altijd zeer op prijs gesteld 🙂
Hoi! Ik heb een vraagje. Ik probeer iets te embedded op mijn blog via wordpress maar als ik een link kopieer en plak zoals de link die jij als voorbeeld geeft, of de link als ik bij een Facebook post op insluiten klik tevoorschijn komt, maar bij geen enkele link wordt er een afbeelding weergegeven. De link blijft zichtbaar. Heb je enig idee hoe dit kan?
Hoi Manon,
Probeer de link eens toe te voegen in het tekst tabblad in plaats van in het visueel tabblad, werkt dat wel?
Groeten van Bob
Hoi Bob! Bedankt voor je reactie. Ik heb nu inderdaad een manier gevonden waarop het wel werkt via tabblad inderdaad! Alleen bij afbeeldingen van bepaalde sites komt er een vraagteken in plaats van een afbeelding. Heb je hier toevallig nog een oplossing voor?
Hoi Manon,
Fijn dat het nu wel werkt! Voor wat betreft dat vraagteken, dat durf ik zo niet te zeggen… weet je zeker dat de URL klopt en volledig is (dus inclusief https://)? Krijg je dat bij alle afbeeldingen van die bepaalde sites? Dan hebben zij er wellicht een beveiliging tegen embedden op zitten..
Groeten van Bob
Hallo Bob,
Ik heb een vraagje, ben met mijn nieuwe website bezig (de oude moet online blijven) dus domeinnaam.nl/site.
Nu krijg ik op geen mogelijkheid mijn foto’s scherp, foto’s zijn groot genoeg maar alle foto’s zijn korrelig komt dit door dat ik niet op de domeinnaam werk? Werk met DIVI (bed en breakfast)
Bedankt alvast.
Hoi Mathilde,
Nee dat zou er niets mee te maken moeten hebben… WordPress maakt bij het uploaden standaard ook een paar kleinere formaten aan van een afbeelding (thumbnail, gemiddeld en groot). Ik vermoed dat je ergens ingesteld hebt staan dat de thumbnail of gemiddelde maat wordt ingeladen waar dat eigenlijk de full size maat moet zijn. Of wellicht heb je een afbeelding optimalisatie plugin die wat te fanatiek staat ingesteld?
Groeten van Bob