040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Avada review

10 februari 2020 | Review, WordPress

Avada is al sinds de lancering in 2012 het meest verkochte WordPress thema op de populaire marktplaats ThemeForest. En niet alleen daar; met bijna 600.000 verkochte licenties is het sowieso één van de meest verkochte WordPress thema’s ter wereld. In dit artikel vertelt Bob je waarom Avada zo populair is, en welke alternatieven er zijn.

Fusion Builder – front-end page builder in Avada Live

De Fusion Builder is de eerste reden dat Avada zo populair is. De Fusion Builder is Avada’s eigen page builder, en was destijds één van de eerste page builders voor WordPress.

Avada zorgde ervoor dat gewone WordPress gebruikers eindelijk ook een professioneel uitziende website bouwen, niet in de laatste plaats dankzij de tientallen demo websites waarmee je met 1 klik een complete website kunt importeren. Alleen nog even de teksten aanpassen en klaar is Kees 🙂

In augustus 2019 is Avada 6.0 gelanceerd onder de naam Avada Live, waarbij de
page builder van Avada eindelijk ook als front-end builder beschikbaar kwam.

Hierdoor werd het eindelijk mogelijk om ook met Avada je website echt aan de voorkant te bewerken, zodat je direct je aanpassingen ziet zoals je bezoekers dat ook zien.

Overigens is de oude “blokken” builder die Avada zo populair maakte ook nog altijd beschikbaar, nu onder de naam “wireframe weergave”. 
Een slimme zet, al verwacht ik niet dat veel gebruikers de voorkeur geven aan die wireframe weergave. De front-end builder werkt namelijk erg prettig en intuitief, 

Avada biedt een zeer ruime keuze aan modules, in Avada elementen genoemd.
Er zijn meer dan 60 van die elementen beschikbaar.

Naast de standaard dingen als een titel, tekstblok, afbeelding, galerij en knop element vinden we hier ook testimonials. prijstabellen, recente berichten, diverse counters, een flipbox element enzovoorts.

De meeste elementen zien er “out of the box” prima uit, en dat is maar goed ook want het aantal (styling) opties is vrij beperkt.

Veel meer dan de kleur aanpassen en een animatie instellen kun je bij de meeste elementen niet, al biedt een aantal elementen wel wat extra opties (kleurenfilters bij een afbeelding, keuze uit 2 stijlen bij de testimonials, instellen welke onderdelen je wilt weergeven bij het bericht overzicht).

Het title element verdient een eervolle vermelding, aangezien je daarmee ook een roterende titel kunt maken (waarbij een of enkele woorden van de titel veranderen) evenals een geanimeerde titel (waarbij er bijv. een cirkel rondom 1 woord verschijnt).

De structuur van de pagina wordt gevormd met containers, die kunnen bestaan uit 1 of meerdere kolommen. Op container of kolom niveau kun je wel dingen als een achtergrondafbeelding, schaduw, randen, padding en marge instellen (die je overigens gewoon naar de gewenste waarde kunt slepen), bij elementen zelf (meestal) niet.
Het is natuurlijk de vraag of dat zo’n ramp is; de meeste dingen die ik regelmatig gebruik in mijn designs kan ik ook prima realiseren in Avada. 

Ik moest wel even wennen aan de manier waarop Avada met tekstblokken omgaat. Ik ben gewend om een apart “styling” tabblad te hebben waarmee je de tekst een afwijkende opmaak kunt geven, maar dat ontbreekt hier. In plaats daarvan dien je de tekst te selecteren, waarna een toolbar verschijnt waar je de typografie, kleur ed kunt aanpassen (zie afbeelding verderop).

Sliders

Waar het titel element een eervolle vermelding verdient, verdienen de sliders die bij Avada geleverd worden een eigen tussenkop 😉 Niet dat de standaard slider in Avada zelf nu zo bijzonder is, maar zoals bij veel thema’s op ThemeForest krijg je er gratis 2 premium sliders bij – namelijk LayerSlider en Slider Revolution. Dat zijn 2 van de meest verkochte slider plugins ter wereld, waarmee je schitterende sliders kunt maken met tal van animaties, meerdere lagen enzovoorts. Een enorme meerwaarde dus, die bovendien samen al bijna evenveel kosten als Avada zelf.

Avada theme options

Een van de dingen die ik altijd gewaardeerd heb aan Avada zijn de zeer uitgebreide theme options. Daar kun je echt ongelooflijk veel instellen, waaronder:

  • De standaard typografie voor ieder onderdeel (paragraaf en headings, maar ook afwijkende typografie voor het menu of de footer headings)
  • De standaard opmaak van icoontjes, teksten enzovoorts van een groot aantal elementen
  • Dingen als het standaard aantal posts in een slideshow of gerelateerde berichten
  • Hoe de zoekresultaten pagina eruit ziet
  • Het aantal producten en kolommen voor de shop pagina
  • Enzovoorts

Gelukkig zijn de theme options – net als de elementen overigens – voorzien van een zoekfunctie waardoor je makkelijk het onderdeel kunt vinden wat je zoekt.

Ook de theme options zijn sinds Avada 6.0 verplaatst naar de front-end, zodat je direct het effect van je aanpassingen ziet.

Demo websites en bibliotheek

Ik noemde het in begin al even: Avada wordt geleverd met tientallen complete demo websites (bijna 80 op het moment van schrijven).

Die demo websites zijn vrijwel allemaal gericht op een specifieke niche; zo is er een demo site voor een restaurant, taxi bedrijven, bakkers, kappers, rijscholen, podcasts, schoonmaakbedrijven, gezondheidszorg enzovoorts. Voornamelijk gericht op kleine zelfstandigen dus, en de meeste van die demo sites zijn werkelijk prachtig.

Elke demo website bestaat uit meerdere pagina templates, maar in tegenstelling tot de meeste andere page builders is het bij Avada niet mogelijk om 1 bepaalde pagina template te importeren. Nou ja, het kan wel, maar dan importeer je alleen de layout zonder de afbeeldingen e.d. 

Als je de afbeeldingen e.d. ook wilt hebben moet je de hele website importeren. Dat is op zich prima als je een compleet nieuwe website maakt; op die manier heb je met 1 klik je complete website klaar, inclusief alle pagina’s, contactformulieren enzovoorts. 

Je kunt overigens ook elk(e) container, kolom of element opslaan in de bibliotheek zodat je dit later elders op de site kunt hergebruiken. Je kunt elk onderdeel ook opslaan als globaal, waarmee je aanpassingen op de ene pagina ook automatisch doorgevoerd worden op alle andere pagina’s waar het betreffende globale onderdeel gebruikt wordt.

Avada Theme Builder

Sinds versie 6.2 bevat Avada ook een heuse theme builder, waarmee het mogelijk wordt templates te maken. Met een template hoef je maar 1 keer het design van bijvoorbeeld je pagina’s of berichten te maken, en met behulp van dynamic content wordt dan per pagina de juiste gegevens ingeladen. Je maakt dus een design waarin je instelt waar je de titel wilt hebben, de uitgelichte afbeelding, de tekst zelf enzovoorts. Vervolgens kijkt WordPress in de database welke titel , uitgelichte afbeelding en tekst bij de huidige pagina hoort en vult deze in op de juiste plek.

Daarnaast kun je ook dingen als je blogpagina, je zoekresultaten, je 404 pagina en je header en footer, en zelfs WooCommerce pagina’s helemaal zelf vormgeven.

Responsive design opties

Op zich ziet een Avada website er standaard prima uit op mobiel. In de toolbar vind je een desktop icoontje, waarmee je een pagina kunt bekijken op maar liefst 5 verschillende resoluties: desktop, tablet landscape en portrait en mobiel landscape en portrait. Je kunt zelfs het breaking point instellen voor verschillende onderdelen, bijvoorbeeld vanaf welke resolutie de mobiele header getoond wordt en vanaf welke resolutie kolommen onder elkaar komen in plaats van naast elkaar.

Helaas houden de responsive instellingen daar ook wel zo’n beetje op. Waar je met andere page builders meestal per device dingen als de grootte van het lettertype, de achtergrond, de tekstuitlijning, padding en marge enzovoorts kunt instellen, kun je bij Avada alleen onderdelen tonen of verbergen op bepaalde devices. Nu kun je natuurlijk een kopie van het betreffende element maken en die kopie optimaliseren voor mobiel, maar als je dan iets aanpast moet je dat dus op 2 plekken doen. Niet onoverkomelijk, maar ook niet heel handig…

Prijs en licentie

De prijs voor een Avada licentie bedraagt $ 60,00. Dat is een eenmalige prijs inclusief levenslange updates, en daarmee mag je Avada op 1 website gebruiken.
De support is beperkt tot 6 maanden na aankoop.

Conclusie

Avada was altijd al een zeer populair thema, maar kon zich de laatste jaren qua features niet meer echt meten met de nieuwe generatie page builders (zie hieronder).

De nieuwe front-end page builder brengt daar echter verandering in; hoewel de styling opties vrij beperkt zijn krijg je behoorlijk wat waar voor je geld krijgt.
Alleen al de 2 meegeleverde premium sliders zijn zeer de moeite waard, en alsof dat nog niet genoeg is krijg je er ook nog een licentie voor Advanced Custom Fields pro bij. 

Zeker als je alleen een website voor jezelf wilt bouwen is Avada een prima keuze waarmee je snel een professioneel uitziend resultaat kunt krijgen.

Voor professionele webbouwers zou ik Avada niet aanraden, aangezien je voor iedere website een nieuwe licentie nodig hebt en de mogelijkheden toch wat beperkter zijn dan bij sommige andere page builders (al kun je wel overal custom CSS toevoegen, evenals een class of ID). 

Zelf je website bouwen, maar dan wel met wat hulp van een expert?

Kies dan voor Bobs Website in 1 dag pakket! Met dit pakket gaan we samen een hele dag achter de computer zitten (kan eventueel ook online via Zoom) en is aan het einde van de dag (de basis van) je nieuwe website klaar!

Van tevoren regelt Bob alle technische zaken zoals het instellen van WordPress en het installeren van alle benodigde plugins, zodat we die dag meteen aan de slag kunnen met het leukste gedeelte; het ontwerpen en vullen van de website 🙂 .

Doordat we de website samen bouwen leer je precies hoe WordPress werkt en hoe je alles kunt aanpassen.

En kom je er toch even niet uit? Dan mag je Bob altijd even bellen of mailen, want je krijgt 3 maanden support!

Bekijk alle details van Bobs Website in 1 dag pakket

Avada vs Divi

Divi is,net als Avada, een compleet thema met een ingebouwde front-end page builder. De Divi page builder is echter ook als losse plugin verkrijgbaar, waardoor je de Divi builder ook met een ander thema kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot Avada’s Fusion Builder, die echt alleen met Avada zelf te gebruiken is.

Waar Avada relatief weinig (styling) opties heeft zit Divi juist boordevol innovatieve features, inclusief een uitgebreide theme builder die gelijkwaardig is aan die in Avada. 

Ook kun je in Divi voor ieder onderdeel randen, schaduws, kleurenfilters, typografie en (scroll) animaties instellen.
De meeste instellingen kun je apart aanpassen voor mouse over, en ook apart voor tablet en mobiel. Zelfs de content zelf kun je aanpassen: je kunt dus op mobiel een andere afbeelding of tekst tonen dan op desktop, zonder dat je het betreffende element moet kopieren enzo.

Daarnaast bevat Divi nog een aantal andere handigheidjes die Avada (nog) niet heeft, zoals het kopiëren en plakken van stijlen en Global Presets, waarmee je met 1 klik de opmaak van een element – bijvoorbeeld een testimonial – kunt kopiëren naar alle andere testimonials in dezelfde rij, op de betreffende pagina of op de gehele site.

Net als bij Avada wordt ook Divi geleverd met een flink aantal demo websites – op dit moment meer dan 200 – en iedere week wordt een nieuwe demo website toegevoegd.
Deze demo websites zijn voorzien van custom afbeeldingen en illustraties die je vrij kunt gebruiken op je eigen website.

Divi is wel een stuk duurder dan Avada – als je alleen een website voor jezelf wilt maken ten minste. Als je net als ik regelmatig websites bouwt is Divi juist een stuk gunstiger geprijsd; voor $ 89,00 per jaar of $ 249,00 eenmalig mag je Divi namelijk op zoveel sites gebruiken als je wilt. En met de knop hieronder krijg je daar ook nog eens 10% korting op 😉 

Je kunt natuurlijk ook eerst mijn uitgebreide Divi review lezen.

Avada vs Elementor

Elementor is geen compleet thema maar een losse page builder die je met vrijwel elke WordPress thema kunt gebruiken en zit, net als Divi, boordevol innovatieve features. Sterker nog, Elementor is vaak de eerste om een belangrijke feature te introduceren zoals een theme builder, WooCommerce builder en popup builder.

Met meer dan 5 miljoen installaties is Elementor de meest gebruikte page builder ter wereld, maar dat vergelijk is niet helemaal eerlijk omdat de basisversie van Elementor helemaal gratis is. Als je ook de theme builder. WooCommerce builder, popup builder en een aantal elementen zoals sliders, prijstabellen, flipboxen en een post element wilt heb je de Pro versie van Elementor nodig. Net als Avada en Divi is ook Elementor volledig front-end.

Net als bij Divi kun je ook bij Elementor een flink aantal (styling) opties instellen voor ieder element, ook apart voor hover en mobiel (maar niet zoveel als bij Divi). Dat laatste geldt ook voor de standaard designs – bij Elementor kun je naast complete pagina layouts (alleen in Pro) ook een aantal secties (= containers) importeren, maar beiden zijn zowel qua aantal als qua design kwaliteit minder dan bij Avada en Divi.

De pro versie is met een prijs van $ 49,00 per jaar voor 1 website op termijn natuurlijk wel een stuk duurder dan Avada. Elementor heeft ook diverse licenties waarmee je Elementor Pro op meerdere sites mag installeren, maar de prijzen daarvoor lopen snel op; voor $ 199 heb je een 25 sites licentie, wil je Elementor Pro op 100 sites gebruiken betaal je $ 499 en voor 1.000 sites betaal je $ 999 per jaar. 

Lees mijn Elementor review

Gerelateerde artikelen