040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Enkele dagen geleden stuurde Peter mij een mailtje; hij had een half jaar geleden een website laten maken bij een ander bedrijf, maar deze site is onvindbaar in Google en krijgt daardoor vrijwel geen bezoekers. Peter huurde mij in om zijn website te verbeteren, en in deze casus lees je wat ik precies gedaan heb, en waarom.

In dit artikel lees je:

 • Dat de paginatitel niet werd weergegeven en de H1 tag voor het logo gebruikt werd
 • Dat er ook geen H2 tussenkoppen gebruikt werden
 • Dat de homepage totaal niet duidelijk maakte wat er op de site te vinden was en hoe ik dat verbeterd heb
 • Dat het navigatiemenu en de contactgegevens vrijwel onleesbaar waren door een slecht contrast
 • Dat ik de pagina met producten verbeterd heb door de kosten en een call to action button toe te voegen
 • Wat de resultaten van deze verbeteringen zijn

De website

Peter's homepage zoals hij wasDe door mij verbeterde versie van Peter's homepage

Op het eerste screenshot hierboven zie je Peter’s website zoals hij was, het tweede screenshot is de door mij verbeterde versie zoals hij nu online staat (klik op het screenshot voor een grote versie). Hoewel Peter mij in eerste instantie benaderde om zijn website beter vindbaar te maken had de site ook flinke usability problemen, en ook de conversiegerichtheid was erg slecht.

Ik had natuurlijk alleen de zoekmachinevriendelijkheid kunnen verbeteren, maar als een site niet gebruiksvriendelijk is klikken mensen heel snel weer weg. Dan zou Peter dus nog niets verkopen, en daarnaast gebruikt Google de tijd die mensen doorbrengen op je website ook als indicator voor de kwaliteit ervan. Als mensen binnen enkele seconden weer terugkeren naar de zoekresultaten voldoet de website immers blijkbaar niet aan de verwachtingen.

Ik heb de volgende verbeteringen doorgevoerd:

De H1 tag als paginatitel instellen (1)

Het eerste wat me opviel was dat de H1 tag gebruikt werd voor het logo, terwijl deze altijd voor de paginatitel gebruikt dient te worden. Bij deze website werd de paginatitel echter überhaupt niet weergegeven! Een onbegrijpelijke fout, die ik dan ook als eerste hersteld heb. Nu wordt de paginatitel wel netjes weergegeven en heeft deze een H1 tag, in plaats van het logo.

H2 kopjes toevoegen (2)

Belangrijke tussenkopjes dienen een H2 tag te krijgen, en ook dat ontbrak volledig op deze website.

De complete homepage aanpassen

De paginatitel en H2 tussenkopjes waren een goed begin, maar de rest van de homepage was eigenlijk ook een SEO en usability ramp. Ik heb deze dan ook volledig veranderd. Even een kleine test: bekijk het eerste screenshot eens en probeer binnen enkele seconden te vinden wat Peter probeert te verkopen. Een onmogelijke opgave toch?

Pas als je echt gaat lezen kom je erachter dat Peter iets met levensverhalen en herinneringsboeken doet, maar mensen lezen over het algemeen niet op internet. Pas als iemand overtuigd is dat hij bij jou gaat vinden wat hij zoekt gaat hij misschien de tekst lezen. Als hij daar niet direct van overtuigd is klikt hij gewoon door naar de volgende website in de zoekresultaten.

Een duidelijke paginatitel

De paginatitel is het eerste wat mensen tegenkomen, en een goede paginatitel moet direct duidelijk maken wat er op de betreffende pagina te vinden is. Voor SEO doeleinden moet de paginatitel ook de belangrijkste zoektermen bevatten, zodat het onderwerp van de pagina ook voor Google direct duidelijk is.

Onderzoeken welke zoektermen mensen gebruiken

Voordat ik begon heb ik met behulp van de Google Adwords zoekwoordplanner onderzocht welke zoektermen mensen gebruiken als ze op zijn naar Peter’s product. Daaruit bleek het volgende:

 • “Levensloop” wordt maandelijks 1300 keer ingetypt in Google
 • “Levensboek” wordt maandelijks 720 keer ingetypt in Google
 • “Levensverhaal” wordt 480 keer per maand gebruikt
 • Naar “Levensverhalen” wordt 270 keer per maand gezocht
 • “Herinneringsboek” wordt maar 170 keer per maand gebruikt
 • Slechts 10 mensen zoeken op “herinneringsboeken”

Peter gebruikte op zijn homepage alleen “levensverhalen” en “herinneringsboeken”, precies de termen met de minste zoekopdrachten dus. Bovendien gebruikte Peter deze termen maar 1 keer, ergens achteraan in een zin, waardoor het zowel voor bezoekers als voor Google volkomen onduidelijk was waar de pagina over ging.

De verbeterde paginatitel: “Uw levensloop vastgelegd in een schitterend levensboek”

Deze titel vertelt heel concreet wat Peter doet: iemands levensloop vastleggen in een levensboek. Merk ook op dat de twee meest gebruikte zoektermen, “levensloop” en “levensboek”, terugkomen in deze titel. Onder de eerste foto wordt dat nog eens herhaald, en ook het eerste tussenkopje maakt duidelijk dat Peter het levensverhaal van zijn klanten schrijft. Zowel voor bezoekers als voor Google is het nu volkomen duidelijk wat zij op deze website gaan vinden.

De toptaken: wat vinden mensen belangrijk bij dit product

De homepage moet gefocust zijn op de toptaken van de bezoeker: waarvoor komen zij naar jouw website? In dit geval: wat willen zijn vooral weten over dit product?

Peter’s doelgroep bestaat vooral uit ouderen, en het gaat om een zeer persoonlijke dienst. Er was geen budget voor een uitgebreid onderzoek naar de toptaken, maar ik verwacht dat mensen ten eerste willen weten wie hun levensverhaal gaat beschrijven, en ten tweede wat dat gaat kosten. De homepage is dus ook ingericht op die twee taken.

Ik ben begonnen met een stukje over Peter’s ervaring met schrijven, het afnemen van interviews en ouderen. De grote foto van Peter (3) maakt het allemaal een stuk persoonlijker en laat zien dat hij zelf ook al over de nodige levenservaring beschikt 😉

Vervolgens staat er een stukje over de kosten, met een link naar de pagina waar alle mogelijkheden en kosten op een rijtje staan.

Vanwege het persoonlijke karakter en de relatief hoge kosten biedt Peter de mogelijkheid tot een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Een enorme USP die elke twijfel kan wegnemen, en ook dit mag dus niet ontbreken op de homepage. Dit is zelfs zo’n overtuigend verkoopargument dat ik onderaan iedere pagina een grote call to action button heb opgenomen met de tekst “Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking”.

Het navigatiemenu (4)

Ook het navigatiemenu was niet geweldig. Nu nog steeds niet overigens, er staan namelijk nog steeds een hoop onduidelijke en vage termen in. Weet jij wat je moet verwachten bij menu items als “Uw verhaal”, “Mensen als u en ik”, “Zoveel momenten” en “Nog even dit”? Maar goed, Peter’s budget was natuurlijk niet oneindig waardoor ik me moest beperken tot de belangrijkste punten.

Ten eerste heb ik de pagina’s “verschillende mogelijkheden” en “de kosten” gecombineerd tot 1 pagina “mogelijkheden en kosten”. Daarover zometeen meer. Verder heb ik volgorde van de menu items aangepast op de toptaken, dus eerst “even voorstellen” met Peter’s verhaal, en vervolgens “mogelijkheden en kosten”.

Het grootste probleem met het navigatiemenu was echter het enorm slechte contrast van de menu items, waardoor ze zeker voor ouderen totaal onleesbaar waren. Door de letters wit in plaats van grijs te maken heb ik dat enorm verbeterd, en door de huidige pagina een ander achtergrondkleurtje te geven is de vraag “waar ben ik op deze website” ook meteen een stuk duidelijker beantwoord.

Contactgegevens onder het navigatiemenu (5)

Onder het navigatiemenu staan Peter’s contactgegevens, heel goed. Maar in de originele website waren die vrijwel onzichtbaar tegen de achtergrond. Door deze dezelfde achtergrondkleur te geven als het huidige menu item is de zichtbaarheid enorm verbeterd.

De pagina mogelijkheden en kosten

De pagina mogelijkheden zoals hij wasDe verbeterde pagina mogelijkheden en kosten

Ook hier weer eerst het screenshot van de originele pagina en daarna de door mij verbeterde pagina. De volgende verbeterpunten zijn doorgevoerd:

 • De kosten stonden eerst op een aparte pagina, nu direct onder het betreffende product
 • Onder ieder product is een call to action button toegevoegd met “Bestel (naam van het product)”
 • Ik heb de namen van het product een duidelijkere opmaak gegeven
 • Peter begon met het goedkoopste product, ik begin juist bij het duurste (en meest complete) product. Bij ieder goedkoper product krijgt de klant ook een minder compleet product; we pakken dus iets van hem af. Aangezien mensen daar een hekel aan hebben vergroot dit de kans dat ze toch voor een duurder product kiezen.

WordPress SEO by Yoast plugin

Tenslotte heb ik ook de WordPress SEO by Yoast plugin geïnstalleerd. Deze plugin automatiseert een aantal technische SEO zaken, waaronder een XML sitemap voor Google. Daarnaast biedt deze plugin de mogelijkheid de title en description tag voor iedere pagina in te stellen, zodat je deze kunt optimaliseren voor Google (wat ik voor de belangrijkste pagina’s ook gedaan heb). Deze plugin is een absolute must voor iedereen die serieus met zijn website bezig is.

De resultaten

Deze verbeteringen zijn pas enkele dagen voor het publiceren van dit artikel doorgevoerd, het zal dus nog wel even duren voordat de resultaten daarvan zichtbaar worden. Zoals ik ook al aan Peter gecommuniceerd heb verwacht ik niet dat de website alleen door deze verbeteringen in de top 3 van Google zal scoren op de belangrijkste zoektermen, maar op dit moment staat de website niet eens in de top 50 en dat zou toch wel haalbaar moeten zijn nu. Als dat doel bereikt is kunnen we verdere stappen ondernemen om de website op de eerste pagina te krijgen.

Wil jij ook een betere website? Huur Bob dan in om ook jouw website te verbeteren!

Gerelateerde artikelen