040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

In mijn SEO artikel geef ik vooral tips waarmee je je website zelf zoekmachinevriendelijk maakt. Dat noemt men on page optimalisatie. Maar off page optimalisatie is minstens net zo belangrijk. Daarmee bedoelen we alle dingen die je buiten je eigen website doet om beter vindbaar te worden, en het verkrijgen van links naar je website is het belangrijkste onderdeel daarvan. Dat proces wordt linkbuilding genoemd.

Linkbuilding is echter een gevaarlijk spelletje. Als je het niet goed doet zal je website namelijk niet hoger in Google komen maar juist zakken in de zoekresultaten. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten.

In dit artikel lees je:

Wat mag niet van Google?

 • Links kopen of verkopen
 • Overmatig links uitwisselen met andere websites waarbij het verkrijgen van die link het enige doel is
 • Overmatig schrijven van artikelen op andere websites met als enig doel het verkrijgen van een link
 • Het gebruiken van software om automatisch links te plaatsen
 • En eigenlijk alle andere onnatuurlijk geplaatste links zoals Google hier beschrijft

De enige juiste manier om hoger in Google te komen

Google wil eigenlijk dat je helemaal niet aan linkbuilding doet. De gedachte is dat mensen vanzelf naar je gaan linken als de content goed genoeg is. Met content bedoelen we alle teksten, afbeeldingen en videos op je website. Ga dus geweldige artikelen schrijven, dan komen de backlinks (zoals links van andere websites ook wel genoemd worden) vanzelf en dan kom je dus vanzelf bovenaan in Google!

Wanneer linken andere mensen naar je?

Andere mensen zullen alleen naar je linken als ze je content interessant genoeg vinden. Dat is meestal het geval als:

 • Ze jouw bedrijf, product of dienst willen aanbevelen aan anderen
 • Je een heel goed artikel hebt geschreven over een bepaald onderwerp (een tutorial of uitleg bijvoorbeeld)
 • Je nieuwe feiten of unieke inzichten over een bepaald onderwerp hebt
 • Het gaat om iets leuks, grappigs, schokkends etcetera
 • Het gaat om nieuwe ontwikkelingen (nieuws dus)

Je content promoten

Als je links wilt krijgen op deze manier zal je eerst bezoekers moeten krijgen die naar je kunnen linken. Je zal je content dus moeten promoten, bijvoorbeeld door deze te delen op social media, forums en blogs waar je doelgroep zich bevind. Overdrijf dit echter niet, je wilt immers niet als spammer bekend staan. Plaats dus alleen een link naar je eigen content als deze echt relevant is.

Linkbuilden

Helaas heb je in veel branches te maken met zeer veel concurrentie, waardoor je met bovenstaande methode alleen niet voldoende links krijgt om bovenaan in Google te komen. In dat geval wordt vaak geprobeerd op andere manieren meer links te krijgen. Dat wordt “linkbuilden” genoemd.

Een natuurlijk linkprofiel

Omdat je van Google eigenlijk niet mag linkbuilden is het zaak ervoor te zorgen dat je linkprofiel (daarmee bedoelen we de verzameling van alle links naar je website) er zo natuurlijk mogelijk uitziet, dus alsof alle links spontaan door de betreffende website geplaatst zijn. Maar hoe ziet zo’n natuurlijk linkprofiel er dan uit? Enkele aandachtspunten:

 • Je hebt vooral links van websites die een raakvlak hebben met het onderwerp van jouw website
 • Je hebt links van verschillende soorten websites; startpagina’s, blogs, directory’s, “gewone” websites enzovoorts
 • Er wordt naar je gelinkt op social media, zoals facebook, twitter en natuurlijk Google+
 • Er worden verschillende anchor teksten gebruikt
 • Je (bedrijfs)naam wordt regelmatig als anchor gebruikt en je profileert jezelf als een echt merk
 • Niet alle links verwijzen naar je homepage, er zijn ook links die verwijzen naar andere pagina’s op je site
 • Je hebt zowel “dofollow” als “nofollow” links
 • Je hebt links van hoge kwaliteit websites maar ook links van “mindere” websites (maar geen spam!)

Anchor teksten

Met de anchor tekst bedoelen we de tekst waarmee gelinkt wordt.

Als ik bijvoorbeeld de volgende link heb “Op de site van Bob de webbouwer lees je alles over linkbuilding” is de anchor tekst “linkbuilding”. Maar als ik in diezelfde zin de link onder “Bob de webbouwer” zet is de anchor tekst Bob de webbouwer: “Op de site van Bob de webbouwer lees je alles over linkbuilding

De anchor tekst vertelt Google wat het onderwerp is van de webpagina waarnaar gelinkt wordt. Als ik een hoge positie in Google wil op de zoekterm “linkbuilding” is de anchor tekst “linkbuilding” dus een stuk beter dan de anchor tekst “Bob de webbouwer”.

Toch is het niet verstandig al je anchor teksten te optimaliseren op 1 zoekterm, dat is immers niet natuurlijk. De kans dat iedereen die een link naar jou plaatst hetzelfde woord als anchor tekst zou gebruiken is uiteraard zeer klein, dus zorg voor voldoende variatie daarin. Gebruik bijvoorbeeld variaties en synoniemen: “links verzamelen”, “linkbuilden”, “SEO”, “hoger in Google” enzovoorts zijn ook prima anchor teksten voor dit artikel.

Zelfs links waarbij je URL de anchor vormt en inhoudsloze anchors als “lees meer” of “klik hier” moet je af en toe gebruiken om het allemaal natuurlijk te laten overkomen. Persoonlijk laat ik degene die de link plaatst vaak zelf de anchor tekst bepalen, dan weet je zeker dat het natuurlijk is.

Update 18 oktober 2014

Op 18 oktober 2014 heeft Google weer een nieuwe update uitgerold waarbij websites met veel dezelfde anchorteksten stevig zijn aangepakt. Houd daarom zoveel mogelijk variatie in je anchorteksten aan en zorg ervoor dat niet meer dan een paar procent van alle links naar je website de exacte zoekterm waarop je wilt scoren bevat.

Branding : je (bedrijfs)naam als merk

Volgens diverse experts is het ook verstandig dat een substantieel deel van je anchor teksten je (bedrijfs)naam bevat. Dit omdat Google tegenwoordig ook steeds meer waarde hecht aan merken.

Dat wil niet zeggen dat alleen grote, bekende merken hoog kunnen komen in Google, dat geldt ook voor kleine merken. Zo ben ik zelf actief bezig “Bob de webbouwer” als merk neer te zetten; ik gebruik die naam en de afbeeldingen veelvuldig op mijn website en als ik bijvoorbeeld reageer op forums of blogs doe ik dat ook altijd onder die naam, als het even kan met mijn logo als gravatar.

Als een bepaald merk, of een bepaalde auteur, regelmatig goede artikelen schrijft en nuttige bijdragen levert op fora en blogs zal Google diegene als autoriteit gaan zien. Google denk dan “als de artikelen uit het verleden goed waren zal dit nieuwe artikel van dezelfde auteur ook wel goed zijn”, waardoor je sneller hoog in de zoekresultaten zult eindigen.

Overigens denkt niet alleen Google zo, ook bezoekers zullen je merk op een gegeven moment herkennen en daardoor eerder doorklikken naar je website als ze dit ergens tegenkomen.

DoFollow en NoFollow links

Google wil niet dat je PageRank doorgeeft aan websites van lage kwaliteit, of aan adverteerders op je website. Door de code rel=”nofollow” toe te voegen aan een link negeert Google deze en daarmee voorkom je dus dat PageRank wordt doorgegeven.

In principe heb je alleen iets aan DoFollow links; Google negeert NoFollow links immers. Helaas zijn links die je plaatst op forums en in reacties op blogs meestal NoFollow links. Toch kunnen ook dit soort links interessant zijn, ze kunnen bijvoorbeeld extra bezoekers opleveren omdat mensen op deze link klikken. Daarnaast krijgt Google toch meer vertrouwen in jouw site als je links hebt van een autoritaire site (zoals WikiPedia), zelfs als deze NoFollow zijn. Het spreekt voor zich dat dit niet voor advertenties geldt.

Hoe vind ik websites om een link op te plaatsen?

Helaas is linkbuilden niet gemakkelijk. De meeste websites zullen niet zomaar een link naar jouw site plaatsen, ze willen daar natuurlijk wel wat voor terug. Ze zullen je bijvoorbeeld vragen een link terug te plaatsen naar hun website, of geld vragen om jouw link op hun website te plaatsen.

Zeker als je een nieuwe website hebt is het erg lastig goede links te verkrijgen. Je kunt immers wel aanbieden een link op jouw site te plaatsen, maar die heeft nog weinig autoriteit in Google waardoor zo’n link nog weinig waarde heeft voor de ander. Bovendien komen de beste links van websites die al een toppositie hebben op de zoekterm waarop jij wilt ranken, maar waarom zou die naar jou linken? Jij bent immers een concurrent die hun positie wil inpikken!

Zoek websites over gerelateerde onderwerpen

Als je eigen website nog niet zoveel autoriteit heeft en je weinig budget hebt om links te kopen heeft het meestal weinig zin om websites te benaderen die over exact hetzelfde onderwerp als jouw site gaan. Je kunt dan beter op zoek gaan naar websites die wel een raakvlak hebben met het onderwerp van jouw site, maar geen directe concurrent zijn.

Zo zal ik niet snel een link plaatsen naar een bedrijf dat websites bouwt, aangezien ik daar mijn geld mee verdien. Maar een bedrijf dat bijvoorbeeld linkbuilding aanbiedt of premium wordpress plugins ontwikkelt is geen concurrent voor mij, die diensten bied ik namelijk niet aan. Daarom zou ik wellicht wel een linkje naar zo’n bedrijf plaatsen, en aangezien ze wel actief zijn binnen hetzelfde vakgebied zou een link in dit artikel zeer waardevol kunnen zijn voor dat bedrijf.

Een ander voorbeeld: als je pannen verkoopt zou een link op de site van een keukenleverancier een goed idee kunnen zijn. En verkoop je woonaccessoires? Dan is een linkje op de site van een interieurarchitect of meubelleverancier ideaal.

Kwaliteit boven kwantiteit

Vroeger was de rangschikkingsmethode van Google heel eenvoudig: degene met de meeste links stond bovenaan. Google zag elke link namelijk als een “stem” van een andere website, en hoe meer stemmen je hebt, hoe beter je website waarschijnlijk is. Maar helaas werd er steeds meer misbruik gemaakt van dit principe, bijvoorbeeld door gespecialiseerde bedrijven die duizenden links op willekeurige websites plaatsten om ervoor te zorgen dat de website van hun klant hoger in Google kwam.

Google moest dus slimmere methodes verzinnen om de kwaliteit van een website in te schatten. Links zijn nu nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van SEO, maar Google kijkt nu vooral naar de kwaliteit van de links en niet zozeer naar het aantal links (al zal een website met 100 kwaliteitslinks waarschijnlijk hoger in Google komen dan een website met 10 van die links).

Wat zijn links van goede kwaliteit?

Websites waarop je een link wilt:

 • Hebben een raakvlak met (het onderwerp van) jouw website
 • Bevatten unieke content van hoge kwaliteit
 • Krijgen zelf ook veel links vanaf andere kwalitatieve websites (en hebben daardoor een hoge PageRank en/of domain en page authority)
 • Hebben niet al teveel links naar andere websites op een pagina staan
 • Scoren zelf hoog in Google op het betreffende onderwerp

Dat laatste is natuurlijk de meest logische graadmeter: als een website goed scoort in Google (bijvoorbeeld in de top 30) op een zoekterm die gerelateerd is aan het onderwerp van jouw website is een backlink van die website in de meeste gevallen waardevol.

Toch kijk ik ook nog altijd naar een aantal andere indicatoren om de kwaliteit van een website te bepalen. Deze indicatoren licht ik hieronder toe:

Unieke content van hoge kwaliteit

De kwaliteit van een website wordt vooral bepaald door de content (teksten, foto’s, videos) die erop staat. Die content moet dan echter wel uniek zijn; als een website voornamelijk gekopieerde teksten bevat biedt deze immers weinig meerwaarde.

Om te bepalen of teksten uniek zijn gebruik ik meestal Copyscape. Daar kun je een URL invoeren en vervolgens krijg je te zien op welke andere websites (ongeveer) dezelfde teksten staan. Als de betreffende teksten op meerdere websites voorkomen heeft een link op deze site wellicht niet zoveel zin.

Ik zeg expres “wellicht”; het kan immers ook zo zijn dat die andere websites teksten hebben gekopieerd van de website die je onderzoekt. Er is helaas geen hele gemakkelijke manier om dat te achterhalen, dus daarbij zul je je gevoel moeten laten spreken; welke website lijkt je het meest betrouwbaar? Kijk ook even naar onderstaande punten om je daarbij te helpen.

PageRank

PageRank is de naam van de techniek van Google om websites te rangschikken op basis van het aantal links naar een website en de kwaliteit van die links. PageRank deelt websites in op een schaal van 1 tot 10; hoe hoger de PageRank, hoe beter het is. Vroeger werd de PageRank openbaar gemaakt en veelvuldig gebruikt door webmasters om de kwaliteit van een link in te schatten, maar sinds april 2016 heeft Google alle openbare PageRanks op “0” gezet waardoor dit geen enkele waarde meer heeft.

Domain authority en page authority

De domain authority en page authority van een website blijken een veel betere graadmeter te zijn om de kans op een hoge positie te bepalen. De page authority gaat over een specifieke pagina op een website en de domain authority gaat over het domein waarop deze website staat. De schaal gaat van 1 tot 100, en ook hierbij geldt hoe hoger de score, hoe beter het is.

Met Open Site Explorer kun je achterhalen wat de domain en page authority van een bepaalde webpagina is, hoeveel links er naar de site verwijzen en van welke kwaliteit deze links zijn.

Niet teveel links naar andere websites op de pagina

Door een link te plaatsen geeft een webpagina een deel van zijn waarde door aan een andere webpagina. Deze waarde wordt echter wel verdeeld over alle links die op die webpagina staan. Als er al honderd links op een webpagina staan is een link op die pagina waarschijnlijk minder interessant; de waarde moet immers verdeeld worden over honderd webpagina’s waardoor er weinig waarde overblijft voor jouw pagina.

Om die reden zijn links op startpagina’s, linkdirectories en linkpartner pagina’s over het algemeen niet erg waardevol. Als zo’n pagina echter een hoge PageRank, domain authority, page authority en/of een hoge positie in Google heeft kan het echter toch interessant zijn daar een link op te plaatsen. Met name de échte startpagina.nl pagina’s zijn vaak nog best interessant.

Op welke sites hebben je concurrenten een link?

Bij Open Site Explorer kun je ook de URL van je concurrent invoeren. Je krijgt dan precies te zien welke sites naar deze concurrent linken. Vervolgens kun je die websites zelf ook benaderen met het verzoek ook een link naar jou te plaatsen.

Links naar andere websites plaatsen

Plaats zelf ook alleen links naar websites die voldoen aan bovenstaande punten. Google houdt er namelijk niet van als je links plaatst naar websites van lage kwaliteit (de achterbuurten van het internet).

Links plaatsen naar websites die bekend staan als autoriteit (zoals Wikipedia) is wel slim, zelfs als je er niet direct iets voor terugkrijgt. Daaraan ziet Google namelijk dat je jouw bronnen zorgvuldig kiest en dat je jouw bezoekers echt wilt helpen door ze door te sturen naar goede websites met meer informatie.

ABC linkruil

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen vind Google het niet leuk als je overmatig links uitwisselt met andere sites (ik link naar jou en in ruil daarvoor link jij weer naar mij).

Om dat enigszins te verhullen wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde ABC linkconstructie. Daarmee wordt bedoeld dat ik een link naar jouw site (A) plaats op mijn site (B), en in ruil daarvoor plaats jij een linkje op jouw site (A) naar een andere site van mij (C).

Een andere vorm van de ABC linkconstructie is als volgt: Ik plaats een link naar jouw site (A) op mijn site (B) en in ruil daarvoor plaats jij een link naar mijn site (B) op een andere site van jou (C).

Let ook met dit soort constructies goed op: Google kan dit gemakkelijk doorzien als de betreffende sites bijvoorbeeld bij hetzelfde hostingbedrijf zijn ondergebracht, of als je voor beide sites gebruik maakt van hetzelfde Google Analytics of Google webmastertools account.

Artikelmarketing en in content links

De laatste tijd zijn vooral in content links erg populair. Dat zijn links die verwerkt zijn in een tekst over het betreffende onderwerp, in het artikel zelf dus. Zo zou een link naar een linkbuilding bedrijf in dit artikel veel waardevoller zijn dan diezelfde link op een linkpartner pagina.

Er zijn dan ook vele artikelsites ontstaan waarop je zelf een artikel kunt schrijven. Zo’n artikelsite krijgt daardoor gratis nieuwe content en hoopt daardoor beter gevonden te worden in Google, en in ruil daarvoor mag jij een linkje naar jouw website in de tekst verwerken.

De teksten op dit soort algemene artikelsites zijn echter vaak van een bedroevend laag niveau en puur bedoeld om te scoren in Google. Aangezien Google de kwaliteit van een tekst steeds beter kan inschatten is het een kwestie van tijd voordat dit soort links genegeerd worden door Google (of erger nog, een negatieve invloed krijgen). Met de Panda update van 25 september 2014 heeft Google al een grote stap in deze richting gezet.

Artikelen schrijven voor gerelateerde websites

Een artikel schrijven op een willekeurige artikelsite heeft dus niet zoveel zin meer, maar een goed artikel op een sterke, gerelateerde website kan wel degelijk een krachtig effect hebben. Bovendien heb je met een goed artikel ook iets te bieden aan de site waarop je een link wilt. Zij krijgen gratis nieuwe content, en jij krijgt een linkje in ruil daarvoor. Een win-win situatie dus!

Gastblog

Een gastblog verzorgen op een gerelateerd blog is uiteraard ook een vorm van deze strategie. Deze strategie ligt echter flink onder vuur, aangezien Matt Cutts, hoofd van het webspam team bij Google, recentelijk zei “if you’re using guest blogging as a way to gain links in 2014, you should probably stop.” Hij heeft het in dat artikel echter over gastblogs van lage kwaliteit met het verkrijgen van een link als enig doel.

Als je een gastblog schrijft voor de juiste redenen hoef je je geen zorgen te maken. Als je een gastblog schrijft voor een gerenommeerde website bouw je aan jouw reputatie als expert (aan je autoriteit dus) en bereik je een grotere doelgroep. De bezoekers van die website klikken wellicht ook op dat linkje en komen zo op jouw website terecht, wat je dus direct relevant verkeer oplevert. Dat het toevallig ook goed is voor je positie in Google moet je alleen als een mooie bonus zien.

Wees wel selectief en schrijf alleen gastblogs voor kwaliteitswebsites.

Links kopen

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen mag je van Google geen links kopen. In de praktijk blijkt het kopen van bepaalde links echter vaak nog prima te werken. Maar let op: bepaalde links dus. Zo kan een link op een autoritaire website in jouw branche zeer veel effect hebben, maar zo’n site zal waarschijnlijk wel geld vragen om die link te plaatsen.

Linkbuilder of SEO expert inhuren

Linkbuilden kost heel veel tijd en is niet gemakkelijk. Het kan daarom interessant zijn een professionele linkbuilder in te huren. Bij dat soort diensten betaal je echter niet (alleen) voor de links zelf, maar vooral voor de tijd die de linkbuilder bezig is met het verkrijgen van links. Ze moeten webmasters mailen of ze een linkje willen plaatsen, en veel linkbuilders gebruiken de bovengenoemde methode waarbij ze artikelen schrijven in ruil voor een linkje.

Er zijn ook bedrijven die beschikken over een eigen netwerk aan sites waarop ze links kunnen plaatsen, een zogenoemd Personal Blog Network (PBN). Die methode werkte tot voor kort redelijk goed, maar Google is druk bezig dit soort netwerken op te rollen. Zie bijvoorbeeld deze thread op webmasterforum SiteDeals, waarin tientallen mensen hun posities in de zoekresultaten kwijt zijn omdat Google het PBN van hun linkbuilder oprolde.

Tenslotte zijn er ook nog heel veel mensen die zichzelf linkbuilder of SEO expert noemen, maar die er verkeerde methodes op nahouden. Zo werkt het kopen van goedkope link pakketten (bijvoorbeeld 100 links voor 50 euro) alleen maar negatief, daar kun je geen kwaliteit voor verwachten natuurlijk. Zelfs voor 100 of 200 euro per maand kun je niet al teveel verwachten.

Goede linkbuilders zijn duur (heel duur) en zeker als je in een branche met veel concurrentie zit is linkbuilding een doorlopend proces. Daarbij geldt hoe sterker de concurrentie, hoe duurder het is.

Social media

Voor social media geldt eigenlijk hetzelfde als voor links; als je content vaak geliked of ge(re)tweet wordt is het blijkbaar populair en verdient het dus een hogere plek in Google. SEO experts zijn het echter niet eens over de invloed van social media: de meesten zijn het erover eens dat social media steeds belangrijker worden voor je ranking, maar sommigen zeggen dat Google er nog niet al teveel waarde aan hecht omdat de zoekmachine de data van bijvoorbeeld Facebook en Twitter nog niet goed kan verwerken.

Er zijn ook veel bedrijven die likes of followers verkopen om je content populairder te laten lijken, maar daar kun je beter niet mee in zee gaan. Dat soort likes en followers komen meestal van nepprofielen die totaal geen toegevoegde waarde hebben. Je wilt vooral volgers en likes van invloedrijke personen binnen jouw vakgebied.

Natuurlijk heeft Google+, het eigen sociale netwerk van Google, een grotere invloed op de zoekresultaten dan Facebook of Twitter (al is het maar omdat ze de data daarvan beter kunnen interpreteren). Dus om deze SEO tips af te sluiten: zorg dat je actief bent op Google+ en plaats naast een Facebook like button ook altijd een Google+ button op je website (zoals de button hieronder… hint hint 😉 )

Links over linkbuilding

Zoals je inmiddels weet zijn de beste links geplaatst door de eigenaar van een website, gewoon omdat hij of zij de informatie op die webpagina interessant genoeg vond. Ik heb voor dit artikel ook behoorlijk wat websites voorbij zien komen, en deze artikelen (en de reacties daarop) vond ik zeker een linkje waard:

De Engelstalige beginnersgids linkbuilding van MOZ, dé autoriteit op SEO gebied
Engelstalig artikel van SEO expert Joost de Valk (Yoast) over linkbuilding
Google over linkbuilding (en dan vooral wat niet mag)
26 SEO experts gevraagd naar hun visie op linkbuilding anno 2014
Een uitgebreid en lekker duidelijk artikel over hoe je ervoor kunt zorgen dat invloedrijke mensen naar je gaan linken
Een artikel op Frankwatching over linkbuilding nieuwe stijl, waarbij vooral de reacties erg interessant zijn
Een goed artikel van een ervaringsdeskundige, een professioneel linkbuilder. Wel even op de plusjes klikken voor het hele verhaal.
Uitgebreide (Engelstalige) infographic over linkbuilding

Vragen?

Heb je nog vragen, aanvullingen of andere opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina!

Gerelateerde artikelen