040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Ben je op zoek naar een webdesigner? In dit artikel vertelt webdesign expert Bob de webbouwer waar je op moet letten om een goede webbouwer te vinden!

In dit artikel lees je:

Spreekt de eigen website van de webdesigner je aan?

De eigen website van de webdesigner is het eerste wat je van zijn werk ziet. Hoe is die eerste indruk? Wat vind je bijvoorbeeld van de layout? Werkt de website prettig en kun je gemakkelijk de informatie vinden die je zoekt? Komt de website professioneel en betrouwbaar over? Probeer niet al teveel op kleuren en dergelijke te letten, dat is immers een kwestie van persoonlijke smaak. Een goede webdesigner zal je website altijd afstemmen op jouw wensen en huisstijl.

Bekijk het portfolio

De meeste webdesigners hebben een portfolio op hun website staan met eerder gerealiseerde projecten. Bekijk de websites uit dat portfolio en stel jezelf weer de bovenstaande vragen. Kijk daarnaast ook of er websites in het portfolio staan die qua uiterlijk en functionaliteiten aansluiten bij hetgeen je voor je eigen website wilt. En hoe zit het met de klanten? Zijn dat kleine ondernemers zoals jij of vooral grote merken met hele uitgebreide (en dus dure) websites?

Met welk CMS werkt de webbouwer?

Veruit de meeste websites worden tegenwoordig gebouwd in een CMS. Met zo’n CMS (Content Management Systeem) kun je zelf alle teksten en afbeeldingen op je website aanpassen. Als een website geen CMS heeft moet je voor elke wijziging bij je webbouwer aankloppen, waardoor de onderhoudskosten enorm kunnen oplopen.

Ik adviseer altijd een webbouwer te kiezen die WordPress als CMS gebruikt. WordPress is veruit het meest gebruikte CMS ter wereld, omdat het zeer gebruiksvriendelijk is en voor iedereen gratis te downloaden. Er zijn ook veel webbouwers die een eigen CMS gebruiken, maar dan zit je dus vast aan die webbouwer terwijl je met een WordPress website bij duizenden webbouwers terecht kan. Lees hier nog meer redenen om voor WordPress te kiezen.

Welke technieken en vaardigheden beheerst de webbouwer?

Vanzelfsprekend probeer je een webbouwer te zoeken die ervaring heeft met de dingen die jij in jouw nieuwe website ook wilt. Hieronder enkele punten waarop je kunt letten:

Soortgelijke websites in het portfolio

Dit punt heb ik al eerder genoemd. Als je bijvoorbeeld een webshop wilt laten maken is het verstandig een webbouwer te zoeken die daar ervaring mee heeft. Kijk dus of hij webshops in zijn portfolio heeft, en of hij op zijn website vermeld dat hij ook webshops maakt. En hoe zit het bijvoorbeeld met grafisch design? Sluit het grafische niveau van de websites in zijn portfolio aan bij jouw wensen? Het oog wil immers ook wat.

Responsive

Een responsive website is tegenwoordig een absolute must. Responsive betekent dat de website zich automatisch aanpast aan het scherm waarmee hij bekeken wordt, zodat de site er ook op tablets en smartphones goed uitziet. Bekijk de website van de webbouwer zelf dus altijd ook eens op je smartphone of tablet, en doe dat ook met een aantal recente websites uit zijn portfolio. Heb je geen tablet? Verklein dan gewoon je browservenster en kijk of de website zichzelf aanpast.

Hoe zien de websites eruit in verschillende browsers?

Veel mensen hebben meerdere browsers op hun computer staan. Als je windows gebruikt is Internet Explorer standaard geïnstalleerd, en als je met IOS werkt is Safari vaak de standaard browser. De meeste mensen hebben tegenwoordig ook Chrome geinstalleerd, en misschien zelfs FireFox.

Bekijk de website van de webdesigner (en enkele sites uit zijn portfolio) dus eens in verschillende browsers en kijk of de site er overal hetzelfde uitziet en of alles naar behoren functioneert. Met name Internet Explorer en FireFox willen nog wel eens lastig doen, maar een goede webbouwer test zijn websites natuurlijk in alle populaire browsers.

Usability : hoe gebruiksvriendelijk zijn de websites?

Dit punt is wat lastiger te beoordelen voor een leek, maar het gaat er eigenlijk vooral om hoe prettig een website werkt. Kijk hierbij o.a. naar:

  • Kun je de informatie die je zoekt gemakkelijk vinden?
  • Zit de navigatie logisch in elkaar en is er een zoekfunctie?
  • Kun je in 1 oogopslag zien op welke website je bent en wat voor producten en diensten er worden aangeboden?
  • Is het duidelijk waar je op de site bent (zo zit je nu in de sectie “Bobs blog”)?
  • Zijn de pagina’s voorzien van een duidelijke titel die goed samenvat wat er op de pagina te vinden is?

Wil je echt kritisch kijken naar de usability van een website? Pak dan mijn usability tips erbij en kijk in hoeverre de website hieraan voldoet.

Houd er wel rekening mee dat veel webbouwers alleen de site zelf bouwen en dus niet verantwoordelijk zijn voor de paginatitels, tussenkopjes en teksten. Je kunt echter wel de eigen site van de webbouwer beoordelen op deze punten.

SEO : hoe zoekmachinevriendelijk zijn de websites?

Dit punt is bijna niet te beoordelen als je er geen verstand van hebt, maar wel van groot belang natuurlijk; je wilt immers wel dat je website goed gevonden wordt in Google. Om er zeker van te zijn dat de basis van je website in elk geval zoekmachinevriendelijk kan ik je alleen nogmaals adviseren te kiezen voor een webbouwer die met WordPress werkt, aangezien dat een zeer Google vriendelijk CMS is (zeker met wat kleine aanpassingen).

Meer weten over dit onderwerp? Lees mijn SEO tips!

Blogt de webbouwer ook?

Veel webbouwers houden ook een blog bij waarop zij hun kennis delen met hun bezoekers (zoals ik doe in dit artikel). Schrijft een webbouwer bijvoorbeeld veel artikelen over SEO? Dan kun je ervan uitgaan dat hij daar wel het een en ander vanaf weet. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere onderwerpen, zoals usability, design, marketing enzovoorts.

Als een webbouwer geen blog heeft wil dat natuurlijk niet zeggen dat het een slechte webdesigner is. Misschien heeft hij het gewoon te druk met websites bouwen om een blog bij te houden… 😉

De kosten

Natuurlijk zijn ook de kosten een belangrijk criterium als je een webdesigner zoekt. Ga zeker niet blindelings voor de goedkoopste webdesigner, maar ga ook geen € 1.000,00 betalen voor een paar kleine aanpassingen aan een standaard template die je zelf voor € 50,00 kunt downloaden.

In dit artikel lees je alles over de kosten van een website, en welk type website geschikt voor je is. Mijn tarieven vind je hier.

Vraag ook zeker even na wat je betaalt als je iets gewijzigd wilt hebben na oplevering, of voor onderhoud.

Support

De kwaliteit van de support is eveneens een belangrijk selectiecriterium. Stel in elk geval de volgende vragen daarover:

  • Tijdens welke tijden is de webdesigner telefonisch bereikbaar?
  • Hoe lang duurt het voordat je antwoord krijgt op een mailtje?
  • Kun je de webbouwer na oplevering van je website ook nog bellen of mailen als je vragen hebt?
  • Is dat gratis en zo ja, voor welke periode?
  • Is het een professioneel bedrijf waar je over een jaar ook nog terecht kan als je iets gewijzigd wilt hebben?

Vooral (te) goedkope webbouwers scoren vaak slecht op dit onderdeel. Dat kan ook bijna niet anders, tijd is immers geld en als je weinig geld betaalt kan een webbouwer dus ook weinig tijd aan je besteden. Ook als je overweegt een website te laten bouwen door een student of je buurjongen kun je support vaak wel vergeten, zeker op langere termijn.

Vergis je echter niet; ook bij veel professionele, dure webbouwers kun je niet zomaar even bellen of mailen als je een vraag hebt. Ook bij hen geldt namelijk “tijd is geld” en bij sommige webbureaus moet je dik betalen voor support.

Klikt het?

Je webbouwer gaat een zeer belangrijk onderdeel voor je bedrijf bouwen, waarbij je vooral de eerste paar weken / maanden intensief moet samenwerken. Het is dus belangrijk dat het goed klikt tussen jullie. Heb je het idee dat een webbouwer goed begrijpt wat je wilt? Denkt hij met je mee en geeft hij goede adviezen? En voel je je prettiger bij een kleine ondernemer die je met je voornaam aanspreekt of werk je liever met een groot bureau met een zakelijke communicatiestijl?

Leg alles vast

Ook als je een webbouwer gevonden hebt waarmee het heel goed klikt: leg alles vast om misverstanden en nare verrassingen te voorkomen. Communiceer zoveel mogelijk per e-mail zodat beide partijen kunnen teruglezen wat er precies gezegd is, want bij telefonische afspraken krijg je al snel een welles/nietes spelletje als er een meningsverschil is.

Leg in elk geval de volgende zaken vast in een contract:

  • Wat zijn de kosten en wanneer dient er betaald te worden? (ik raad altijd 50% vooraf, 50% na oplevering aan)
  • Is het genoemde bedrag een fixed price of een schatting waarbij het eindbedrag wellicht hoger kan uitvallen?
  • Wat krijg je precies voor die prijs? Leg zeer gedetailleerd vast wat is inbegrepen en wat niet. Verzorgt de webbouwer bijvoorbeeld de teksten en en afbeeldingen of doe je dat zelf? Zijn social media buttons inbegrepen? Een contactformulier? Enzovoorts.
  • Wat kost het om eventuele wijzigingen of meerwerk door te laten voeren?
  • Wanneer is de website af? Wat gebeurt er als deze deadline niet gehaald wordt?
  • Ben je verplicht een (hosting)abonnement bij je webbouwer af te nemen? Zo ja, hoeveel kost dat dan en hoe lang zit je eraan vast?
  • Hoe zit het met de rechten? Wordt de website jouw eigendom of moet je een hele nieuwe website laten bouwen als je wilt overstappen naar een andere webbouwer of host?
  • Hoe zit het met de support?

Overigens begint het goed vastleggen al bij de briefing. Hoe beter jij je wensen op “papier” zet, hoe beter een webdesigner een offerte kan maken en hoe sneller (en dus goedkoper) je website af is. Voeg bijvoorbeeld gerust schetsen bij als je specifieke ideeën hebt over de layout, of links naar websites die je aanspreken (waarbij je natuurlijk wel aangeeft wat je precies aanspreekt in die websites). Wil je goed beslagen ten ijs komen? Doorloop dan dit stappenplan voordat je offertes aan gaat vragen.

Welke extra diensten biedt een webbouwer aan?

Natuurlijk moet een webbouwer vooral een goede website kunnen bouwen, maar het is ook erg prettig als hij je kan helpen met aanverwante diensten zoals:

  • Vastleggen van een domeinnaam
  • Verzorgen van hosting
  • Keyword onderzoek
  • Schrijven van teksten
  • Verbeteren van de vindbaarheid van je website in Google (SEO)
  • Ontwerpen van een logo of huisstijl
  • Enzovoorts

Dat wil overigens zeker niet zeggen dat een webbouwer al deze diensten in eigen huis moet hebben, maar aangezien een webdesigner daar over het algemeen meer verstand van heeft dan jij is het wel erg prettig als hij je in contact kan brengen met de juiste mensen.

 

Is Bob de webbouwer de perfecte webdesigner voor mij?

Uiteraard 😉

En dan nu even serieus; ik denk dat ik een prima product aanbied voor kleine ondernemers, starters en ZZP’ers. Ik weet aardig wat van SEO en usability, bouw responsive websites in WordPress en lever uitstekende support. Mijn prijzen zijn prima in verhouding met de geleverde kwaliteit (Google gerust en vergelijk zelf) en ik kan indien gewenst diverse extra diensten voor je verzorgen tegen eerlijke tarieven, maar aangezien je 100% eigenaar van je nieuwe website bent mag je deze diensten ook gerust bij een ander afnemen.

Meer weten? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Gerelateerde artikelen