WordPress handleiding hoofdstuk 7.2 : Customizer
Het tweede onderdeel van het menu weergave is “Customizer”. De customizer is een steeds belangrijker onderdeel in WordPress. Met de customizer kun je steeds meer dingen niet (alleen) in de backend (het WordPress menu) maar in de frontend (de website zoals je bezoekers die ook zien) aanpassen. Dat heeft als grote voordeel dat je direct ziet hoe je aanpassingen er op de website echt uit zien.
Welke dingen je in de customizer kunt aanpassen verschilt per thema, maar meestal kun je minstens de volgende onderdelen aanpassen:
- Actief thema : hier kun je een ander thema kiezen door op de knop “veranderen” te klikken.
- Site identiteit : klik hierop om de website titel en de ondertitel aan te passen. Vanaf WordPress 4.3 kun je hier ook een favicon instellen, een kleine afbeelding die naast je websitenaam verschijnt in o.a. tabbladen en favorieten. Vaak kun je hier ook je logo instellen.
- Kleuren : als je thema het aanpassen van (achtergrond)kleuren ondersteunt kun je dat hier doen.
- Achtergrondafbeelding : hier kun je de achtergrondafbeelding aanpassen als je thema dit ondersteunt.
- Menu’s : indien je thema custom menu’s ondersteunt kun je deze hier aanpassen. In hoofdstuk 7.4 lees je meer over het aanpassen van menu’s.
- Widgets : hier zie je een overzicht van de widgetareas in je thema. In hoofdstuk 7.3 lees je er alles over.
- Homepage instellingen : hier kun je instellen of je je laatste berichten of een statische pagina als homepage wilt instellen (en in dat geval, op welke pagina de berichten dan worden weergegeven. Zie hoofdstuk 11 – instellingen voor meer informatie daarover.
- Extra CSS : Sinds WordPress 4.7 kun je hier zelf CSS code toevoegen om het thema nog verder aan je wensen aan te passen.
Onderin de customizer zie je drie icoontjes. Als je daarop klikt kun je (beperkt) zien hoe je website eruit ziet op een tablet of smartphone. Bij sommige thema’s zie je op verschillende plaatsen op je website ook een potlood icoontje, als je daarop klikt kun je bijvoorbeeld custom menu’s of de inhoud van widget areas direct bewerken.
Als je wijzigingen naar wens zijn klik je op “publiceren”. Zolang je daar niet op klikt wordt er op de website zelf niets aangepast, dus je kunt naar hartelust experimenteren zonder dat er daadwerkelijk iets verandert. Sinds WordPress 4.9 zie je naast deze knop ook een tandwiel icoontje, als je daarop klikt kun je de wijzigingen opslaan als concept, inplannen om deze later te publiceren en zelfs een optie waarmee je de gewijzigde versie met iemand anders kunt delen zonder dat er op de live site iets verandert.
Inhoud van deze Wordpress handleiding
- Hoofdstuk 1 : Inloggen op je WordPress site
- Hoofdstuk 2 : Het WordPress dashboard
- Hoofdstuk 3 : Teksten op je WordPress website plaatsen of aanpassen
- Hoofdstuk 4 : Berichten plaatsen en aanpassen
- Hoofdstuk 5 : Afbeeldingen plaatsen en bewerken
- Hoofdstuk 6 : Reacties
- Hoofdstuk 7 : Weergave
- Hoofdstuk 8 : Plugins
- Hoofdstuk 9 : Gebruikers
- Hoofdstuk 10 : Gereedschap
- Hoofdstuk 11 : Instellingen
- Hoofdstuk 12 : WordPress updaten
Deze Wordpress handleiding is op 23-09-2020 bijgewerkt tot Wordpress 5.5
Hulp nodig met je WordPress website?
Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.
Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂
0 reacties