040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 8 : Plugins

“WordPress is standaard al behoorlijk uitgebreide software, maar één van de dingen die WordPress zo geweldig maakt is dat je de functionaliteit heel gemakkelijk kunt uitbreiden met plugins.

De functionaliteit van WordPress is uit te breiden met pluginsPlugins zijn (kleine) stukjes software waarmee je extra dingen aan WordPress kunt toevoegen. Dat kan iets relatief eenvoudigs zijn zoals social media buttons of een SEO plugin, maar ook iets heel complex als een compleet webshop systeem of nieuwsbrief systeem.

Bekijk hier de 10 favoriete WordPress plugins van Bob de webbouwer.

Er zijn heel veel gratis plugins voor WordPress, gemaakt door programmeurs die dankbaar gebruik maken van de WordPress software en graag iets terug willen doen voor de community. Deze plugins vind je op https://wordpress.org/plugins/, of op de pagina “plugins” in het WordPress admin menu.

WordPress plugins in het admin menu

Daar kom je door op de button “plugins” in het menu te klikken. Je krijgt dan een overzicht van alle plugins die op dit moment geïnstalleerd zijn. De meeste hebben een lichtgroene achtergrond, deze zijn actief en up to date. Als er een update voor een plugin beschikbaar is staat dat er duidelijk bij in een gele balk onder de betreffende plugin. Tot slot zijn misschien ook nog plugins met een witte achtergrond. Deze zijn niet actief en worden dus niet gebruikt. Als je niet van plan bent deze te gebruiken kun je ze beter verwijderen.

Een nieuwe WordPress plugin installeren

Er zijn verschillende manieren om een plugin te installeren. De makkelijkste manier is als volgt:

  • Klik op “plugins” in het WordPress admin menu
  • Klik linksboven op “nieuwe plugin”
  • Zoek de gewenste plugin. Dat doe je door de naam van de plugin in het zoekvak rechts bovenin te typen, of een zoekterm (bijvoorbeeld SEO of webshop)*. Links naast het zoekvenster kun je de populairste, aanbevolen en uitgelichte plugins bekijken.
  • Klik op “nu installeren”
  • Klik op “activeren”

* Het zoeken van plugins op een zoekterm in WordPress werkt helaas erg slecht. Als je bijvoorbeeld een webshop plugin zoekt kun je beter Googelen op “webshop plugin WordPress” en vervolgens de naam van de meest geschikte plugin in het zoekvak te typen.

Nu zie je de plugin in het overzicht van geïnstalleerde plugins staan. Onder de omschrijving van de plugin zie je ook een linkje “bezoek plugin site”. Als je daarop klikt wordt je naar een pagina gestuurd met meer informatie over de werking van de plugin, bijvoorbeeld hoe je hem moet gebruiken en hoe je instellingen kunt wijzigen. Het is altijd verstandig dit even door te lezen, want sommige plugins creëren een extra menu item in het WordPress admin menu, andere creëren een nieuwe widget en weer andere plugins maken een submenu item onder “instellingen”.

De juiste plugin kiezen

Je zult merken dat er voor elke functionaliteit die je wilt toevoegen tientallen plugins beschikbaar zijn. Hoe weet je nu welke plugin je moet kiezen?

Zoals ik hierboven al zei kun je eerst eens gaan googelen op de gewenste functionaliteit. Je vind dan een hoop lijstjes als “de beste [gewenste functionaliteit] plugins.
Als 5 van die lijstjes dezelfde plugin bovenaan hebben staan kun je er wel op vertrouwen dat het een goede keuze is.

Als je in de WordPress admin omgeving een plugin zoekt zie je daar bovendien ook het aantal actieve installaties en het aantal sterren staan waarmee de plugin beoordeeld wordt.
Het spreekt voor zich dat een plugin die meer dan 1 miljoen actieve installaties en een 5 sterren beoordeling heeft waarschijnlijk een betere keuze is dan een plugin met 1000 installaties en een 3 sterren beoordeling.

Kijk daarnaast altijd naar de datum waarop de plugin het laatst is bijgewerkt. Als dat langer dan een jaar geleden is kun je beter voor een alternatief gaan.

Deze informatie vind je overigens ook op de detailpagina van de betreffende plugin op WordPress.org. Daar vind je nog een ander interessant detail: het aantal (on)opgeloste problemen in de laatste 2 maanden. Je wilt het liefst een plugin kiezen met een hoog percentage opgeloste problemen, zodat je weet dat je geholpen wordt als je ergens tegenaan loopt.

Daarbij moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de plugin gratis is, dus daar moet je niet al te hoge verwachtingen van hebben. Veel plugins hebben ook een betaalde versie (meestal premium of pro genoemd), waarbij je extra funtionaliteiten en professionele support krijgt. Een bekende marktplaats voor premium plugins is CodeCanyon.

Plugins up to date houden

Er worden regelmatig updates uitgebracht voor plugins. Als er een update is staat er een cijfertje (het aantal beschikbare updates) achter “plugins” in het WordPress admin menu.

Zoals je hierboven al hebt gelezen staat er onder alle plugins die niet up to date zijn een gele balk met iets als “Er is een nieuwe versie van [naam plugin] beschikbaar. Bekijk versie [versienummer] details of nu bijwerken.“. Klik op “nu bijwerken” om de plugin direct bij te werken.

Je kunt ook alle plugins tegelijk bijwerken door in het WordPress admin menu het submenu item “updates” bij “Dashboard” te kiezen. Onder het kopje “plugins” vind je alle plugins waarvoor een update beschikbaar is. Selecteer alle plugins en klik vervolgens op “plugins bijwerken”. Nu worden alle plugins automatisch bijgewerkt. Houd er wel rekening mee dat je website tijdens deze procedure niet bereikbaar is.

Maak voordat je een update doet altijd een backup van je website bestanden en database zodat je snel terug kunt als er iets mis gaat.

Sinds WordPress 5.5 is het voor veel plugins mogelijk automatische updates in te stellen (klik op de tekst “auto-updates inschakelen” achter de betreffende plugin naam). 
Het is echter de vraag of dit verstandig is; het komt namelijk regelmatig voor dat een plugin na een update een conflict veroorzaakt met een andere plugin, je thema of WordPress zelf.
Je ontvangt in zo’n geval wel een mailtje met daarin een link waarmee je alsnog toegang krijgt tot je site als die niet meer toegankelijk is.

Plugins deactiveren en verwijderen

Als je een plugin niet meer wilt gebruiken kun je hem deactiveren door in het overzicht van geïnstalleerde plugins op “deactiveren” te klikken bij de betreffende plugin. Als je zeker weet dat je de plugin helemaal niet meer wilt gebruiken kun je vervolgens op “verwijderen” klikken. Als je de plugin tijdelijk niet wilt gebruiken laat je hem gewoon staan en kun je hem later weer activeren, dan blijven de instellingen bewaard.

Probeer gerust!

Je kunt vaak kiezen uit meerdere plugins voor een bepaalde functionaliteit. Installeer er gewoon eens een paar om te kijken welke jij het fijnste vind werken en probeer ze 1 voor 1 uit (dus niet allemaal tegelijk activeren). Als je een keuze hebt gemaakt kun je de rest weer verwijderen.

Ga door naar hoofdstuk 9 : gebruikers

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag





12 Reacties

  1. Owen de Dood

    Beste Bob de website bouwer. Ik wil ontzettend graag een site waar andere mensen een account op kunnen maken en ook berichten kunnen plaatsen. Hoe doe ik dit met wordpress?

    Antwoord
  2. Bob de webbouwer

    Beste Owen,

    Ik weet niet of het bij WordPress.com sites hetzelfde werkt, maar bij zelf gehoste WordPress sites kun je bij instellingen –> algemeen bij “lidmaatschap” aanvinken dat iedereen zich kan registreren en daaronder welke standaard rol een nieuw lid krijgt.

    Ik raad in jouw geval aan nieuwe gebruikers de rol van “schrijver” te geven. Op die manier kunnen ze zelf inloggen en berichten schrijven, maar die moet jij wel eerst goedkeuren voordat ze geplaatst worden.

    Als je mensen de rol van “auteur” geeft kunnen ze zelf ook direct berichten plaatsen, maar dan krijg je gegarandeerd een hele hoop spam. Je kunt die rol wel aan mensen toekennen als ze bijvoorbeeld 3 normale berichten hebben geschreven.

    In het volgende hoofdstuk van deze WordPress handleiding – hoofdstuk 9 : gebruikers – lees je er alles over 😉

    Groeten van Bob

    Antwoord
  3. Judith

    Hallo,

    Ik ben bezig met wordpress, maar bij mij staat het kopje plugings helemaal niet in het menu. Hoe kan dit?

    Antwoord
  4. Bob de webbouwer

    Hoi Judith,

    Dan heb je waarschijnlijk geen beheerdersrechten. Dan zie je waarschijnlijk ook geen “weergave” en “instellingen” of wel?

    Groeten van Bob

    Antwoord
  5. Monique

    hallo Bob,

    In mijn menu reageren ineens twee pagina’s raar (‘exp…’ en ‘about a…’). Als je er op klikt verschijnt wel de titel van de pagina, maar de inhoud is spoorloos. Als ik naar ‘alle pagina’s’ ga dan is de pagina er nog gewoon. Ik heb in ‘weergave-menu’s’ gekeken naar verschillen tussen we en niet werkende pagina’s. Ik zie geen verschil…. Heb jij een tip? Alvast dank, Monique

    Antwoord
  6. Bob de webbouwer

    Hoi Monique,

    Is de inhoud van de pagina er ook nog steeds in de backend? Hij lijkt namelijk niet geladen te worden in de code. Waar dat aan ligt durf ik zo niet te zeggen, daar zou ik echt voor in de admin moeten kunnen…

    Groeten van Bob

    Antwoord
  7. Monique

    dank voor je reactie Bob, iemand kijkt er momenteel naar, maar lukt dat niet dan kom ik bij je terug. hartelijke groet, Monique

    Antwoord
  8. moys

    Beste Bob,

    Ik heb de woocommerce plugin geinstalleerd echter ontbreekt bij mij het tabblad afrekenen. Als je dus een product in mijn winkelwagen doet en vervolgens wilt afrekenen heb je geen velden om te vullen of kun je dus het product niet afrekenen. Ik heb nu 1 ‘nepproduct’ in mijn webshop om dit dus te kunnen testen. De check out field editor heb ik ook geïnstalleerd maar het probleem is dat je de velden dus niet ziet. Ik hoop dat je me kunt helpen.

    Antwoord
  9. Bob de webbouwer

    Hoi Melanie,

    Dat is apart… controleer bij “woocommerce –> instellingen –> geavanceerd” eens of bij “afrekenpagina” de juiste pagina geselecteerd is?

    Groeten van Bob

    Antwoord
  10. moys (melanie)

    Dank voor je reactie. Ik heb dat juist ingesteld. De afrekenpagina is gekoppeld. Ik heb ook al woocommerce verwijderd en opnieuw geinstalleerd om te kijken of het probleem dan opgelost is. Ook met het verwijderen van de pagina en opnieuw installeren. Blijft hetzelfde aan de hand. 🙁 Ik zou het graag willen oplossen omdat ik anders niet verder kan bouwen..

    Antwoord
  11. moys (melanie)

    Het is me gelukt. Blijkbaar was er ik weet niet hoe maar de shortcode voor de checkout verwijderd. 🙂

    Antwoord
  12. Bob de webbouwer

    Hoi Melanie,

    Mooi dat het gelukt is en bedankt voor je terugkoppeling 🙂

    Groeten van Bob

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen