Ik krijg regelmatig reacties van mensen die WordPress problemen hebben. Bij sommigen werkt een plugin niet meer na een update, anderen krijgen alleen nog maar een blanco witte pagina te zien na het installeren van een nieuwe plugin of theme. In dit artikel geef ik je een aantal stappen waarmee de meeste problemen zijn op te lossen.
Je kunt ook mij inhuren om het probleem voor je op te lossen.
- Stap 1 : Wis de cache van je caching plugin en browser, of probeer het eens in een incognitovenster.
- Stap 2 : Zorg dat WordPress en alle plugins up to date zijn.
- Stap 3 : Deactiveer je plugins 1 voor 1 totdat het probleem is opgelost.
- Stap 4 : Activeer 1 van de standaard WordPress Twenty… thema’s.
- Stap 5 : Controleer de PHP versie
- Stap 6 : Controleer of je site niet gehackt is.
- Stap 7 : Zet een backup terug.
- Stap 8 : Upload de WordPress bestanden opnieuw via FTP.
- Stap 9 : Lees de troubleshooting pagina van WordPress zelf.
Uiteraard is het zeer aan te raden eerst een backup te maken voordat je deze stappen gaat uitvoeren. Als je nog geen backup plugin hebt is Updraftplus zeer aan te raden.
Stap 1 : Wis de cache van je caching plugin en browser
Heb je iets gewijzigd of een update gedaan maar zie je geen veranderingen, of werkt iets niet meer naar behoren? Probeer eerst de cache eens te wissen.
De cache is een korte termijn geheugen waarin bepaalde onderdelen van je website worden opgeslagen zodat deze niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden. Afbeeldingen, stylesheets, maar ook complete pagina’s kunnen worden gecached. Hierdoor wordt je website een stuk sneller, maar je krijgt dus niet altijd de meest recente versie van je website of pagina te zien. Door de cache te wissen is dat wel het geval.
Bij de meeste caching plugins is ook een knop “wis cache” te vinden, maar die werkt niet altijd even goed. Als je FTP toegang tot je website hebt vind je in de map /wp-content/ ook vaak een map /cache/. Verander de naam van die map eens (bijvoorbeeld in cacheoud). Geen zorgen, er wordt automatisch weer een nieuwe map aangemaakt en je kunt altijd de naam weer terug veranderen natuurlijk.
Je kunt ook de caching plugin even deactiveren, of zelfs helemaal verwijderen als dat niet helpt. Dan kun je deze gewoon weer installeren of activeren zodra de problemen zijn opgelost. Bekende caching plugins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache.
De cache van je browser wis je door de geschiedenis te wissen. Je kunt ook een incognito of privé venster openen, dan worden er ook geen gecachte gegevens gebruikt. Even CRTL + F5 werkt meestal ook.
Probeer voor de zekerheid ook eens een andere browser of computer.
Stap 2 : Zorg dat WordPress en alle plugins up to date zijn
WordPress problemen worden ook vaak veroorzaakt doordat WordPress en / of plugins niet up to date zijn. In mijn WordPress handleiding lees je hoe je plugins en WordPress zelf update.
Stap 3 : Deactiveer je plugins 1 voor 1 totdat het probleem is op gelost
Veruit de meeste WordPress problemen worden veroorzaakt door een plugin. Ook het gevreesde WordPress blanco witte scherm is een probleem dat vrijwel altijd door een plugin veroorzaakt wordt. Als stap 1 en 2 niet werken is de volgende stap het 1 voor 1 deactiveren van je plugins, net zolang totdat het probleem is opgelost.
Klik eerst op “plugins” in je WordPress dashboard en klik vervolgens bij de bovenste plugin op “deactiveren”. De achtergrondkleur van je plugin verandert nu van groen naar wit en de plugin is uitgeschakeld. Volg nu stap 1 en kijk of het probleem is opgelost. Als dit niet het geval is deactiveer je de tweede plugin enzovoorts. Als je een caching plugin hebt is dat de eerste plugin die je moet deactiveren.
Geen zorgen, alle instellingen worden bewaard en zodra je de plugin weer activeert is alles weer zoals het was.
Maar ik kan niet meer in het WordPress dashboard!
Kun je niet meer in het WordPress dashboard komen? In de meeste gevallen stuurt WordPress bij problemen een mail naar het mailadres van de beheerder met een speciale login link waarmee je alsnog in het dashboard kunt inloggen. Heb je die niet ontvangen, of werkt die niet? Dan zal je de plugins via FTP moeten uitschakelen.
Navigeer in je FTP programma naar de map “/wp-content/plugins” en geef de bovenste map die je daar aantreft een andere naam (bijvoorbeeld “naam-plugin-oud”, zie ook afbeelding hieronder). Vervolgens voer je stap 1 weer uit om te kijken of het probleem is opgelost. Als dit niet het geval is doe je hetzelfde bij de volgende map enzovoorts.
Je kunt ook de map /plugins/ een andere naam geven, dan zijn alle plugins in 1 keer uitgeschakeld. Op die manier zie je direct of het probleem door een plugin veroorzaakt wordt of niet.
Heb je geen FTP gegevens? Neem dan contact op met de support van het hostingbedrijf, zij kunnen je de juiste FTP gegevens verstrekken.
Oudere versie van plugin terugzetten
Is het probleem ontstaan nadat je een plugin hebt geupdate? Dan kun je proberen een oudere versie van de betreffende plugin terug te zetten. Dat doe je als volgt:
- Ga naar de plugin pagina op WordPress.org (wordpress.org/plugins/naam-plugin/, of zoek via Google)
- Klik op “ontwikkeling” (onder de download knop rechts bovenaan)
- Klik in de rechter kolom op “advanced view”
- Scroll naar “eerdere versies” en klik op de 1 na laatste versie om deze te downloaden
- Unzip de plugin
- Navigeer via FTP naar de map /wp-content/plugins en wis (of hernoem) de map van de betreffende plugin
- Upload de oude versie van de plugin
Let op, met deze procedure kunnen je instellingen voor de betreffende plugin verloren gaan (maar meestal niet).
Stap 4 : Activeer 1 van de standaard twenty… thema’s
WordPress problemen worden ook weleens veroorzaakt door een thema. Zeker wat oudere thema’s kunnen na een tijdje problemen opleveren.
Om uit te sluiten dat het probleem door je thema veroorzaakt wordt kun je het beste 1 van de standaard twenty … thema’s activeren, die standaard bij een nieuwe WordPress installatie worden meegeleverd (“twenty Twenty-Two”, “Twenty Twenty-One” enzovoorts). Lees hier hoe je een ander thema activeert.
Ook voor het wisselen van thema’s geldt geen zorgen, alle instellingen en gegevens blijven bewaard dus als je je eigen thema weer terugzet staat alles weer zoals het was.
Kun je niet meer in het dashboard? Geef dan het actieve thema een andere naam via FTP. Je vind de thema’s in de map /wp-content/themes/. WordPress zal dan automatisch het meest recente standaard thema activeren.
Stap 5 : Controleer de PHP versie en andere sitediagnose problemen
WordPress heeft een ingebouwde sitediagnose tool, te vinden onder “Gereedschap” –> “Sitediagnose”. Als daar kritieke problemen worden aangegeven kunnen die ook de oorzaak zijn van de problemen die je ervaart. Met name een te oude PHP versie zorgt regelmatig voor problemen. WordPress heeft minimaal PHP versie 5.6 nodig, maar veel plugins en thema’s vereisen een nieuwere PHP versie. Als je website na een update opeens niet meer werkt kan dat de oorzaak zijn.
Bij de meeste hosting providers kun je de PHP versie zelf aanpassen in het controlepaneel. Kies in dat geval voor de laatste of een na laatste versie (op dit moment 8.1, maar 7.4 is de meest veilige optie omdat veel thema’s en plugins nog niet compatible zijn met PHP versie 8). Als je dat niet zelf kunt aanpassen kun je contact opnemen met de support van je hostingprovider om het voor je te doen.
Stap 6 : Controleer of je site niet gehackt is
Als je site gehackt is zal deze in de meeste gevallen nog wel gewoon werken, maar soms ook niet. Ga naar Sucuri.net en voer je site daar in. Als je daar meldingen in het rood krijgt is je site gehackt. Volg dan de stappen in mijn artikel over het beveiligen van WordPress (sowieso geen slecht idee 😉 ).
Stap 7 : Backup terugzetten
Werken bovenstaande stappen allemaal niet? Dan wordt het hoog tijd om een backup terug te (laten) zetten. De meeste hosting bedrijven maken dagelijks backups van je site, dus neem even contact met je hoster op om te vragen of zij een backup kunnen terugzetten.
Stap 8 : WordPress bestanden opnieuw uploaden via FTP
Is het niet mogelijk een backup terug te (laten) plaatsen? Probeer dan handmatig alle WordPress bestanden opnieuw te uploaden via FTP, behalve de map /wp-content/ en het wp-config.php bestand. Download altijd eerst de meest recente versie van WordPress op nl.wordpress.org.
Stap 9 : Lees de troubleshooting pagina van WordPress zelf
Helpen bovenstaande oplossingen niet? Dan kun je nog de troubleshooting pagina’s in de WordPress codex bekijken.
Laat Bob de webbouwer je WordPress probleem oplossen
Indien gewenst kun je mij ook inhuren om je WordPress probleem op te lossen. In de meeste gevallen
kan dat binnen mijn Snelle Hulp optie, waarvoor de kosten € 100,00 exclusief BTW bedragen.
Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂
Interessante links over dit onderwerp
25 veel voorkomende WordPress problemen en hoe deze op te lossen (Engelstalig)
Hartstikke bedankt!
Dankzij jou heb ik mijn WP probleem direct kunnen verhelpen, super!
Mooi zo Gerrit, altijd leuk om te horen! Succes met je website verder en groeten van Bob
Aan Gerrit van Dorp,
Wat heb je precies gedaan dat je beholpen bent?
mvg caz”
Beste,
Ikzelf ben niet zo pc-virtuoos!
Mijn gedacht zit bij het upgraden van mij site dat de ganse zooi overhoop geraakt is’
Na 3j mooie mappen en posts te zetten krijgen we dit’
Weet nu niet echt hoe ik dit kan oplossen’
Kan er geholpen worden met het terug zetten van mijn bestanden en de mooie lay-out die ik had, en die tevens duidelijk was voor mijn klanten?
alvast bedankt’
mvg caz
Beste Caz,
Vervelend dat je layout overhoop ligt. Ik denk dat Gerrit zijn probleem heeft opgelost door bovenstaande stappen te volgen, maar ik denk dat het in jouw geval gewoon een kwestie van verkeerde instellingen is.
Heb je bij instellingen –> lezen –> startpagina toont wel “laatste berichten” geselecteerd? Ik vermoed van niet, probeer dat eens.
Verder lijkt er nog wat mis te gaan met het menu. Lees hoofdstuk 7 van mijn WordPress handleiding eens om te zien hoe je dat weer in orde kunt maken.
Groeten van Bob
hello bob’
well…ik heb dit gechecked en dit aangevinkt om de mensen te laten weten dat ik under construxion ben’
Normaal gezien zien we daar mijn mappen, die onder verdeeld zijn naar andere mappen van mijn werken die ik uitvoerde..
De rest van mijn mappen kan ik dus niet publichen zo te zien? Ik probeer verder…ook de statische pagina, daar ben ik niks mee 😉
..tnx
…er staat gepubliceerd maat tevergeefs niks komt te voorschijn lol’
Ik doe verder, zal het ooit nog kunnen, denk ik?
mvg
Ik had vandaag een probleem waarbij sommige klanten niet konden bestellen in een WooCommerce webshop. Ik kon in eerste instantie wel gewoon bestellen, en dat maakte het erg lastig om het probleem op te lossen. Immers, als ik het probleem niet kan reproduceren kan ik ook geen tests uitvoeren om het op te lossen…
Maar vandaag kon ik opeens ook niet bestellen dus het bughunten kon beginnen 🙂 Stap 1 t/m 4 hierboven loste het probleem helaas niet op, maar toen zag ik toevallig dat ik geen hangslot icoontje had… dat bleek het probleem te veroorzaken; zodra ik https:// voor de URL typte in plaats van http:// werkte het wel naar behoren. Dus bij de WooCommerce instellingen even “forceer veilig afrekenen” aangevinkt en het probleem was verholpen!
Dus als bovenstaande stappen niet werken kun je dat ook nog even proberen 🙂
Groeten van Bob
Hey Bob,
Ik geraak niet meer ingelogd in de admin van mijn WordPress website. Ik heb al tevergeefs geprobeerd om de plugins te hernoemen via FTP, maar krijg steeds een “Access is denied.” foutmelding als ik dit probeer. Hetzelfde bij het hernoemen van het actieve thema. De niet-actieve kan ik wel hernoemen, maar daar ben ik natuurlijk niet veel mee.
Is er een ultieme tip waarmee je me toch op weg kan helpen?
Alvast bedankt!
Hoi Ira,
Vervelend. Ik zie wel er een firewall op je site draait (WebKnight), misschien gaat er daar iets fout? Heb je de wachtwoord vergeten link al geprobeerd? Anders zou ik even contact opnemen met je hostingbedrijf, wellicht dat die wat voor je kan doen…
Groeten van Bob
Mijn menu balk is weg , weet niet wat ik fout heb gedaan zodat mijn galerie niet meer zichtbaar wordt
Hoe kan ik deze terug krijgen?
Hoi Ada,
Zo te zien heb je het inmiddels al gevonden? Hier lijkt de menubalk namelijk prima te werken 🙂
Groeten van Bob
Ik heb problemen met mijn WordPress dashboard.
Ik heb daar onder de button dashboard geen submenu en kan dan ook niet updaten.
Ook bij de button plugins heb ik geen submenu kan daar dus ook geen nieuwe plugins installeren of updaten.
Ook wanneer ik op de button plugins klik krijg ik het scherm van alle plugins maar kan daar alleen maar activeren of deactiveren niet deleten of updaten.
Ik ben zelf ingesteld als beheerder.
Waar zit de fout?
Hoi Eric,
Dat zou ik zo ook niet weten helaas… klinkt alsof je niet de volledige beheerdersrechten hebt… is er wellicht een role manager plugin geinstalleerd? Ben jij de enige beheerder? Wellicht even de wp-admin map via FTP opnieuw uploaden dan.
Groeten van Bob
Hoi,
Mijn site krijgt in een keer een foutmelding. Ik kom niet meer ingelogd via admin. Wellicht dat jij een tip heb waardoor ik weer kan inloggen
Hoi Wessel,
Tja, op basis van deze informatie kan ik niet meer zeggen dan “volg de stappen in bovenstaand artikel”…
Groeten van Bob
Beste Bob,
Onze website blijkt twee verschillende versies te tonen. Eén met goede opmaak en één met belabberde opmaak, waar ook andere menu-opties in zitten (w.o. een contactformulier, waarvan de berichten ons niet bereiken!). Is er iets te zeggen over wat dit zou kunnen veroorzaken? Een eerdere webbouwer heeft een childtheme aangemaakt, dat is het actieve thema. Zou het daar verband mee kunnen houden?
Natuurlijk los ik het het liefste zelf op, maar als dat niet mogelijk blijkt dan maak ik graag gebruik van jouw diensten in deze.
Groeten,
Sjoerd Egberts
Hoi Sjoerd,
Er lijkt iets mis te gaan met je caching plugin (WP Rocket), waardoor de menu items die naar een anchor op de homepage verwijzen (aanbod, over ons, ervaringen) een oude gecachte pagina laden. Je ziet de URL dan veranderen naar iets als “/wp-content/cache/wp-rocket/***.nl/index-https.html_gzip#aboutus”.
Probeer eerst de cache eens te wissen (altijd stap 1 als je problemen met je website wilt oplossen), en als dat niet helpt adviseer ik je contact op te nemen met hun support.
Groeten van Bob
Veel dank voor je snelle reactie, Bob. Ik heb de cache van (of moet ik zeggen via?) WP Rocket geleegd. Ook heb ik het aantal uren dat dit automatisch wordt gedaan naar 7 uur teruggezet. Doe ik daar wijs aan?
Wat ik overigens wel vreemd vind is dat de problemen niet weg waren toen ik deze plugin tijdelijk heb gedeactiveerd. Dan zou een plugin niet langer voor problemen moeten kunnen zorgen?
Hoi Sjoerd,
De meeste caching plugins legen de cache als je ze uitschakelt, maar WP Rocket wellicht niet. Ik zou het aantal uur waarna de cache automatisch geleegd wordt niet te laag zetten. Caching zorgt er juist voor dat de inhoud niet steeds uit de database geladen hoeft te worden. Zeker als er weinig verandert op de site kun je die best op een week ofzo zetten. De meeste caching plugins legen de cache toch automatisch als je een pagina of bericht publiceert of aanpast.
Ik zou het gewoon even in de gaten houden als ik jou was, en als het nu nog een keer voorkomt toch even support mailen.
Groeten van Bob
Heb website http://www.huisnummers.nl. De website bouwer is nu al dagen bezig het probleem te verhelpen. Bij update 2 nov daarna steeds cannot cet date in beeld na invullen gegevens. Kost me veel klanten . Ziet u kans om dit optelossen. Dat bedrijf in Haarlem geeft als antwoord we zijn ermee bezig.