040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Ik krijg regelmatig reacties van mensen die WordPress problemen hebben. Bij sommigen werkt een plugin niet meer na een update, anderen krijgen alleen nog maar een blanco witte pagina te zien na het installeren van een nieuwe plugin of theme. In dit artikel geef ik je een aantal stappen waarmee de meeste problemen zijn op te lossen.

Je kunt ook mij inhuren om het probleem voor je op te lossen. 

 

Uiteraard is het zeer aan te raden eerst een backup te maken voordat je deze stappen gaat uitvoeren. Als je nog geen backup plugin hebt is Updraftplus zeer aan te raden.

Stap 1 : Wis de cache van je caching plugin en browser

Heb je iets gewijzigd of een update gedaan maar zie je geen veranderingen, of werkt iets niet meer naar behoren? Probeer eerst de cache eens te wissen.

De cache is een korte termijn geheugen waarin bepaalde onderdelen van je website worden opgeslagen zodat deze niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden. Afbeeldingen, stylesheets, maar ook complete pagina’s kunnen worden gecached. Hierdoor wordt je website een stuk sneller, maar je krijgt dus niet altijd de meest recente versie van je website of pagina te zien. Door de cache te wissen is dat wel het geval.

Bij de meeste caching plugins is ook een knop “wis cache” te vinden, maar die werkt niet altijd even goed. Als je FTP toegang tot je website hebt vind je in de map /wp-content/ ook vaak een map /cache/. Verander de naam van die map eens (bijvoorbeeld in cacheoud). Geen zorgen, er wordt automatisch weer een nieuwe map aangemaakt en je kunt altijd de naam weer terug veranderen natuurlijk.

Je kunt ook de caching plugin even deactiveren, of zelfs helemaal verwijderen als dat niet helpt. Dan kun je deze gewoon weer installeren of activeren zodra de problemen zijn opgelost. Bekende caching plugins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache.

De cache van je browser wis je door de geschiedenis te wissen. Je kunt ook een incognito of privé venster openen, dan worden er ook geen gecachte gegevens gebruikt. Even CRTL + F5 werkt meestal ook.

Probeer voor de zekerheid ook eens een andere browser of computer.

Stap 2 : Zorg dat WordPress en alle plugins up to date zijn

WordPress problemen worden ook vaak veroorzaakt doordat WordPress en / of plugins niet up to date zijn. In mijn WordPress handleiding lees je hoe je plugins en WordPress zelf update.

Stap 3 : Deactiveer je plugins 1 voor 1 totdat het probleem is op gelost

wordpress plugins deactiverenVeruit de meeste WordPress problemen worden veroorzaakt door een plugin. Ook het gevreesde WordPress blanco witte scherm is een probleem dat vrijwel altijd door een plugin veroorzaakt wordt. Als stap 1 en 2 niet werken is de volgende stap het 1 voor 1 deactiveren van je plugins, net zolang totdat het probleem is opgelost.

Klik eerst op “plugins” in je WordPress dashboard en klik vervolgens bij de bovenste plugin op “deactiveren”. De achtergrondkleur van je plugin verandert nu van groen naar wit en de plugin is uitgeschakeld. Volg nu stap 1 en kijk of het probleem is opgelost. Als dit niet het geval is deactiveer je de tweede plugin enzovoorts. Als je een caching plugin hebt is dat de eerste plugin die je moet deactiveren.

Geen zorgen, alle instellingen worden bewaard en zodra je de plugin weer activeert is alles weer zoals het was.

Maar ik kan niet meer in het WordPress dashboard!

Kun je niet meer in het WordPress dashboard komen? In de meeste gevallen stuurt WordPress bij problemen een mail naar het mailadres van de beheerder met een speciale login link waarmee je alsnog in het dashboard kunt inloggen. Heb je die niet ontvangen, of werkt die niet? Dan zal je de plugins via FTP moeten uitschakelen.

Navigeer in je FTP programma naar de map “/wp-content/plugins” en geef de bovenste map die je daar aantreft een andere naam (bijvoorbeeld “naam-plugin-oud”, zie ook afbeelding hieronder). Vervolgens voer je stap 1 weer uit om te kijken of het probleem is opgelost. Als dit niet het geval is doe je hetzelfde bij de volgende map enzovoorts.

Je kunt ook de map /plugins/ een andere naam geven, dan zijn alle plugins in 1 keer uitgeschakeld. Op die manier zie je direct of het probleem door een plugin veroorzaakt wordt of niet.

Heb je geen FTP gegevens? Neem dan contact op met de support van het hostingbedrijf, zij kunnen je de juiste FTP gegevens verstrekken.

Oudere versie van plugin terugzetten

Is het probleem ontstaan nadat je een plugin hebt geupdate? Dan kun je proberen een oudere versie van de betreffende plugin terug te zetten. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar de plugin pagina op WordPress.org (wordpress.org/plugins/naam-plugin/, of zoek via Google)
  • Klik op “ontwikkeling” (onder de download knop rechts bovenaan)
  • Klik in de rechter kolom op “advanced view”
  • Scroll naar “eerdere versies” en klik op de 1 na laatste versie om deze te downloaden
  • Unzip de plugin
  • Navigeer via FTP naar de map /wp-content/plugins en wis (of hernoem) de map van de betreffende plugin
  • Upload de oude versie van de plugin

Let op, met deze procedure kunnen je instellingen voor de betreffende plugin verloren gaan (maar meestal niet).

Stap 4 : Activeer 1 van de standaard twenty… thema’s

wordpress theme ftpWordPress problemen worden ook weleens veroorzaakt door een thema. Zeker wat oudere thema’s kunnen na een tijdje problemen opleveren.

Om uit te sluiten dat het probleem door je thema veroorzaakt wordt kun je het beste 1 van de standaard twenty … thema’s activeren, die standaard bij een nieuwe WordPress installatie worden meegeleverd (“twenty Twenty-Two”, “Twenty Twenty-One” enzovoorts). Lees hier hoe je een ander thema activeert.

Ook voor het wisselen van thema’s geldt geen zorgen, alle instellingen en gegevens blijven bewaard dus als je je eigen thema weer terugzet staat alles weer zoals het was.

Kun je niet meer in het dashboard? Geef dan het actieve thema een andere naam via FTP. Je vind de thema’s in de map /wp-content/themes/. WordPress zal dan automatisch het meest recente standaard thema activeren.

Stap 5 : Controleer de PHP versie en andere sitediagnose problemen

WordPress heeft een ingebouwde sitediagnose tool, te vinden onder “Gereedschap” –> “Sitediagnose”. Als daar kritieke problemen worden aangegeven kunnen die ook de oorzaak zijn van de problemen die je ervaart. Met name een te oude PHP versie zorgt regelmatig voor problemen. WordPress heeft minimaal PHP versie 5.6 nodig, maar veel plugins en thema’s vereisen een nieuwere PHP versie. Als je website na een update opeens niet meer werkt kan dat de oorzaak zijn.

Bij de meeste hosting providers kun je de PHP versie zelf aanpassen in het controlepaneel. Kies in dat geval voor de laatste of een na laatste versie (op dit moment 8.1, maar 7.4 is de meest veilige optie omdat veel thema’s en plugins nog niet compatible zijn met PHP versie 8). Als je dat niet zelf kunt aanpassen kun je contact opnemen met de support van je hostingprovider om het voor je te doen.

Stap 6 : Controleer of je site niet gehackt is

Als je site gehackt is zal deze in de meeste gevallen nog wel gewoon werken, maar soms ook niet. Ga naar Sucuri.net en voer je site daar in. Als je daar meldingen in het rood krijgt is je site gehackt. Volg dan de stappen in mijn artikel over het beveiligen van WordPress (sowieso geen slecht idee 😉 ).

Stap 7 : Backup terugzetten

Werken bovenstaande stappen allemaal niet? Dan wordt het hoog tijd om een backup terug te (laten) zetten. De meeste hosting bedrijven maken dagelijks backups van je site, dus neem even contact met je hoster op om te vragen of zij een backup kunnen terugzetten.

Stap 8 : WordPress bestanden opnieuw uploaden via FTP

Is het niet mogelijk een backup terug te (laten) plaatsen? Probeer dan handmatig alle WordPress bestanden opnieuw te uploaden via FTP, behalve de map /wp-content/ en het wp-config.php bestand. Download altijd eerst de meest recente versie van WordPress op nl.wordpress.org.

Stap 9 : Lees de troubleshooting pagina van WordPress zelf

Helpen bovenstaande oplossingen niet? Dan kun je nog de troubleshooting pagina’s in de WordPress codex bekijken.

Laat Bob de webbouwer je WordPress probleem oplossen

Indien gewenst kun je mij ook inhuren om je WordPress probleem op te lossen. In de meeste gevallen
kan dat binnen mijn Snelle Hulp optie, waarvoor de kosten € 100,00 exclusief BTW bedragen.

Ja, ik wil dat Bob mijn WordPress probleem oplost!

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

Gerelateerde artikelen