WP Bakery elementen
WP Bakery wordt geleverd met een dikke 40 elementen (in andere builders ook wel “modules”, “widgets” of “blokken” genoemd), wat een prima aantal is.
De pagina layout wordt opgebouwd uit secties en rijen, waarbij de rijen kunnen bestaan uit meerdere kolommen. Dat is allemaal vrij standaard. In die kolommen kun je dus elementen toevoegen als een:
- Tekst blok
- Afbeelding
- Icoon
- Scheidingslijn
- Facebook like knop
- Knop
- Video speler
- Google Maps
- Berichten grid
- Berichten slider
- Afbeeldingen grid
- Afbeeldingen slider
- Accordeon
- Tabbladen
- Diverse grafieken
Hoewel het aantal elementen dus vergelijkbaar is met andere builders zitten er wel veel “dubbele” dingen tussen. Zo zijn er 3 verschillende elementen om een scheidingslijn toe te voegen: 1 voor een gewone scheidingslijn, 1 voor een zigzag lijn en 1 voor een scheidingslijn met tekst erin. Ook zijn er 3 verschillende elementen voor grafieken; een taartdiagram, een cirkeldiagram en een lijndiagram. Er is een berichten grid, maar ook een masonry berichten grid en een berichten slider. Verder kun je ook de standaard WordPress widgets gebruiken.
De meeste elementen zijn nuttig en zullen regelmatig gebruikt worden, al missen er wel wat dingen zoals prijstabellen, testimonials, counters en een contactformulier.
Ook de instellingsmogelijkheden vielen me in eerste instantie niet tegen. Zo kun je:
- Bij een rij een parallax of video achtergrond instellen, een achtergrondafbeelding schermvullend maken in de breedte en/of hoogte, en de kolommen een gelijke hoogte geven.
- Bij kolommen de kolombreedte aanpassen op tablet en mobiel, of een kolom verbergen op bepaalde devices.
- Bij een knop o.a. de kleuren instellen, een icoon toevoegen en de uitlijning instellen.
- Bij een icoon kiezen uit flink wat iconen, waaronder alle font awesome iconen en materials icons, een achtergrond instellen (bijvoorbeeld een cirkel of vierkant), het formaat kiezen (maar alleen uit 5 standaard formaten) en een link instellen.
- Bij een galerij uiteraard de afbeeldingen selecteren, maar ook kiezen uit 3 sliders of een raster weergave en wat er moet gebeuren als er op een afbeelding wordt geklikt (bijvoorbeeld een lightbox openen).
- Bij een post grid kiezen wat er weergegeven moet worden (berichten, maar ook andere post types zoals pagina’s, producten of zelfs een custom post type), hoeveel items per pagina en in hoeveel kolommen, vrij uitgebreide sorteer opties, en je kunt zelfs een filter toevoegen. Ik kon echter geen instelling vinden voor het tonen van meta data als de auteur of datum, het aanpassen van de lengte van de samenvatting, het verbergen van de uitgelichte afbeelding of het wijzigen van de knopkleur.
- Bij tabbladen ieder gewenst element toevoegen onder een tabblad en de kleur van de tabs instellen (waarbij je alleen kunt kiezen uit 17 standaard kleuren, dus geen custom kleur).
Styling opties in WP Bakery
De meeste page builders bieden een apart “styling” tabblad met voor ieder element (secties, rijen en modules) zo’n beetje dezelfde opties. WP Bakery heeft ook wel zo’n tabblad (CSS opties genaamd), maar de instellingen die je daar vind zijn zeer beperkt.
Je kunt hier alleen een rand instellen (kleur, stijl en radius), een achtergrond en de margin en padding.
Geen schaduw, typografie*, minimale en maximale breedte en hoogte, filters, transformatie effecten, positionering enzovoorts dus.
Onder het general tabblad kun je nog wel een animatie voor ieder element instellen.
* Bij sommige elementen heb je wat meer typografie instellingen. Zo kun je bij het custom heading element wel zelf bepalen welk lettertype je wilt, waarbij je gebruik kunt maken van Google Fonts (met preview!), maar dingen als regelhoogte, letterafstand, tekst schaduw en tekst transformatie ontbreken.
Bij moderne page builders kun je alles aan de voorkant van de site aanpassen, zodat je direct ziet hoe een bepaalde aanpassing eruit ziet voor een normale bezoeker van de site.
Ook WP Bakery beschikt over een front-end editor waarmee je aanpassingen kunt doen aan de voorkant van je site, maar dit werkt wat minder prettig dan bij andere builders.
Als je in een andere builder bijvoorbeeld een andere kleur instelt zie je die aanpassing live gebeuren. Dus terwijl je met de muis over de color picker gaat zie je de kleur veranderen.
Bij WP Bakery openen de instellingen in een popup, kies je een kleur, moet je op de knop “opslaan” klikken en dan herlaadt de pagina automatisch zodat je het effect van je wijziging ziet. Bevalt de gekozen kleur niet? Dan moet je een andere kleur kiezen, weer op de “opslaan” knop klikken enzovoorts.
Dat is allemaal niet onoverkomelijk, maar als je een echte front-end builder gewend bent werkt het toch een stuk minder intuitief, en bovendien ook een stuk minder snel.
Geen theme builder
De bekende page builders bieden inmiddels ook vrijwel allemaal complete theme builder functionaliteit. Dat wil zeggen dat je niet alleen de inhoud van de pagina kunt bewerken,
maar ook de header en footer, en templates kunt maken waarmee je helemaal zelf een standaard opmaak kunt ontwerpen voor dingen als berichten of producten.
WP Bakery biedt GEEN theme builder functionaliteit, en je kunt hier dan ook uitsluitend de inhoud van de pagina mee vormgeven.
WP Bakery prijs
Een licentie voor WP Bakery kost $ 64 voor 1 site, inclusief levenslange updates en 6 maanden support.
Maar zoals ik in het begin al schreef wordt WP Bakery standaard meegeleverd bij de meeste thema’s op ThemeForest, en aangezien zo’n thema vaak goedkoper is dan een losse
WP Bakery licentie kun je beter daarvoor gaan. Zeker omdat je bij veel van die thema’s ook nog andere premium plugins krijgt, zoals Slider Revolution.
Conclusie
Ik was positief verrast door de vele mogelijkheden van elementen als het post grid, en het feit dat je elke module kunt toevoegen onder een tabblad.
Ook leuke elementen zoals de verschillende diagrammen zie je niet vaak in andere page builders.
Dat weegt echter niet op tegen de nadelen, zoals het ontbreken van theme builder functionaliteit, de minder efficiënte front-end builder en de beperkte (styling) opties.
Er zijn echt betere page builders verkrijgbaar (zie hieronder).
Ik vind WP Bakery echter ook niet zo rampzalig als sommige webbouwers beweren, dus als je een mooi thema ziet op ThemeForest met deze builder hoef je dat nog niet
meteen af te schrijven. Ik raad je echter wel aan eerst bij de alternatieven hieronder te kijken.
Zelf je website bouwen, maar dan wel met wat hulp van een expert?
Kies dan voor Bobs Website in 1 dag pakket! Met dit pakket gaan we samen een hele dag achter de computer zitten (kan eventueel ook online via Zoom) en is aan het einde van de dag (de basis van) je nieuwe website klaar!
Van tevoren regelt Bob alle technische zaken zoals het instellen van WordPress en het installeren van alle benodigde plugins, zodat we die dag meteen aan de slag kunnen met het leukste gedeelte; het ontwerpen en vullen van de website 🙂 .
Doordat we de website samen bouwen leer je precies hoe WordPress werkt en hoe je alles kunt aanpassen.
En kom je er toch even niet uit? Dan mag je Bob altijd even bellen of mailen, want je krijgt 3 maanden support!
Welke alternatieven zijn er voor WP Bakery?
WP Bakery vs Avada
Als je bekend bent met ThemeForest ben je ook Avada vast al eens tegengekomen, aangezien dit het meest verkochte thema allertijden op ThemeForest is. In tegenstelling tot de meeste ThemeForest thema’s maakt Avada echter geen gebruik van WP Bakery, maar van een eigen page builder, Fusion Builder genaamd.
In tegenstelling tot WP Bakery is de page builder van Avada wel een echte front-end builder, waarbij je live het effect van je aanpassingen ziet. Daarnaast is Avada ook een echte theme builder, waarmee je ook je header en footer helemaal zelf naar eigen wens kunt bouwen, evenals templates voor dingen als pagina’s, berichten en zelfs WooCommerce pagina’s.
Je kunt dus alles helemaal zelf vormgeven, maar dat hoeft niet; Avada wordt namelijk standaard geleverd met een stuk of 80 “demo sites” die je zo kunt importeren.
Een van de beste onderdelen van Avada zijn de zeer uitgebreide thema opties, waar je letterlijk honderden dingen kunt instellen. Gelukkig beschikken die thema opties over een krachtige zoekfunctie waardoor je heel snel de gewenste optie vind. Ook die thema opties stel je front-end in, zodat je direct het effect van je aanpassingen ziet.
De design opties van Avada zijn wel (veel) minder uitgebreid dan die van Divi of Elementor (zie hieronder) ; zo vind je in Avada geen kleurenfilters, shape dividers, transform opties enzovoorts, en hoewel je wel hover opties en animaties in kunt stellen zijn die wel behoorlijk beperkt.
Avada is exclusief verkrijgbaar via ThemeForest, en een licentie kost $ 60,00 inclusief levenslange updates en 6 maanden support. Voor dat geld krijg je er ook nog een paar mooie premium plugins bij, zoals Slider Revolution en ACF Pro. Je hebt echter wel voor iedere website een nieuwe licentie nodig. Als je maar 1 website wilt bouwen is Avada dus erg aantrekkelijk, maar als je meerdere websites wilt maken is Divi al snel goedkoper.
Het zal duidelijk zijn dat mijn keuze tussen Avada en WP Bakery absoluut zou uit gaan naar Avada.
WP Bakery vs Divi
Divi is een premium WordPress theme, een compleet thema dus met een ingebouwde page builder.
De Divi page builder is echter ook als losse plugin verkrijgbaar, net als WP Bakery dus.
Divi is al jaren mijn persoonlijke favoriet. Niet in de laatste plaats omdat Divi boordevol innovatieve features zit.
Zo beschikt ook Divi over een echte front-end builder waarmee je direct het effect van je aanpassingen ziet, en over een complete theme builder waarmee je headers, footers en templates voor berichten, pagina’s, WooCommerce en archieven (blogoverzicht, zoekresultaten) kunt bouwen.
Daarnaast beschikt Divi over allerlei handige functies, zoals globale kleuren, het aanmaken van meerdere presets voor elke module (bijvoorbeeld een rode knop en een groene knop), kopiëren en plakken van stijlen, zeer uitgebreide responsive design opties enzovoorts.
Wat ik ook prettig vind is dat de interface van Divi veel visueler is ingesteld dan die van de meeste andere builders.
Als je in andere builders bijvoorbeeld een shape divider toevoegt zie je de naam van die divider. Bij Divi zie je gewoon een voorbeeld van de betreffende vorm.
Margins en paddings sleep je in Divi gewoon naar de gewenste breedte. Bij het instellen van een schaduw kun je kiezen uit 8 verschillende stijlen, die je vervolgens weer helemaal aan kunt passen aan je wensen. Dat geldt ook voor dingen als animaties, en naast de zogenaamde “entrance animations” heeft Divi ook scroll animations die reageren op de muisbeweging van de bezoeker.
De color picker tool heeft – naast het standaard zelf in te stellen kleurenpallet – ook een kleurenpallet met globale kleuren en de laatst gebruikte kleuren. En net als Avada wordt ook Divi geleverd met – op dit moment zo’n 200 – complete demo website, waaraan er elke week 1 wordt toegevoegd.
En dan is er nog de prijs… Divi heeft geen gratis versie, en een thema als Avada is een stuk goedkoper dan Divi… als je maar 1 website hebt ten minste. Voor webbouwers en andere mensen die regelmatig websites maken is Divi veel aantrekkelijker geprijsd. Voor $ 89 per jaar mag je Divi op een onbeperkt aantal sites installeren, of je betaalt eenmalig $ 249 voor een lifetime licentie waarmee je levenslang updates en support krijgt. En met de knop hieronder krijg je daar ook nog eens 10% korting op 😉
Je kunt natuurlijk ook eerst mijn uitgebreide Divi review lezen.
WP Bakery vs Elementor
Elementor is geen compleet thema maar een losse page builder die je met vrijwel elke WordPress thema kunt gebruiken, net als bij de WP Bakery plugin dus.
Net als Divi en Avada is ook Elementor volop in ontwikkeling, en ze zijn vaak de eerste met belangrijke features als een theme builder, WooCommerce builder, popup builder, globale kleuren enzovoorts.
Ook Elementor beschikt over een echte front-end builder, en ook Elementor wordt geleverd met een flink aantal standaard ontwerpen.
Elementor is qua mogelijkheden en gebruiksgemak zeer gewaagd aan Divi, maar dan met 1 groot voordeel :
Elementor is helemaal gratis!
Dat wil zeggen, de (zeer uitgebreide) basisversie dan. Er is ook een pro versie met nog veel meer mogelijkheden en modules. Zo heb je in de basisversie geen (contact)formulieren, sliders, portfolio module of prijstabellen, dingen die in Divi wel standaard aanwezig zijn. Ook de theme builder, WooCommerce pagina builder, popup builder en nog een aantal andere features zijn alleen in de pro versie beschikbaar. De pro versie is met een prijs van $ 49,00 per jaar niet heel goedkoop, maar zeker ook niet te duur.
Voor dat bedrag mag je Elementor Pro wel maar op 1 site installeren. Elementor heeft ook licenties voor meerdere sites, maar dan wordt het al snel fiks duurder.
WP Bakery vs Brizy
Brizy is, net als Elementor, een losse page builder die aan de voorkant van je website werkt, en net als Elementor heeft ook Brizy een hele uitgebreide gratis versie.
Brizy onderscheidt zich door een gebruiksvriendelijke interface met een toolbar die verschijnt boven het element dat je wilt bewerken, zodat je de meeste instellingen direct op die plek kunt bewerken. Bij Divi en Elementor doe je alle instellingen in een popup of sidebar. Dat lijkt misschien minder gebruiksvriendelijk, maar ik vind het wel wat overzichtelijker. Al moet ik zeggen dat ik ook snel gewend was aan de Brizy manier.
Net als bij WP Bakery missen er in Brizy nog wel wat elementen zoals testimonials en prijstabellen, maar in tegenstelling tot WP Bakery zijn er in Brizy wel een flink aantal standaard designs aanwezig.
Daartussen vind je o.a. 7 prijstabel templates en 9 testimonial templates. Deze kun je dus eenvoudig invoegen en aanpassen aan je eigen wensen.
Uiteraard moet er ook bij Brizy geld verdiend worden, en dus is er ook Brizy Pro. De pro versie bevat o.a. een volledige theme builder, popup builder, dynamic content, shape dividers, filters, premium designs enzovoorts.
Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een betaalde page builder koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je zelf een page builder wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze pagina doet 😉
Ga je voor Elementor of een andere gratis oplossing? Dan kun je eventueel ook een
kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂
Hoi hoi, kan ik zomaar van page builder wisselen? Of heb ik dan de hele website op de hobbel. Ik heb nu WP Bakery maar ik denk dat het fijner werken is op de front end ( als ik het goed zeg ;-))
Hoi Anita.
Niet zomaar helaas… WP Bakery werkt met shortcodes om de layout vorm te geven, als je WP Bakery uitschakelt zullen die zichtbaar worden op je website. Die kun je wel verwijderen met deze plugin. Maar dan moet je wel de hele layout weer opnieuw bouwen met je nieuwe builder…
Groeten van Bob