040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Natuurlijk moet de content van je website zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van je bezoekers. Met een toptaken onderzoek kun je achterhalen wat die behoeften zijn, maar wat typt een bezoeker nu precies in bij Google als hij op zoek gaat naar (informatie over) jouw product of dienst? Dat leer je met een zoekwoorden onderzoek!

In dit artikel lees je:

Google suggesties in de zoekresultaten

De makkelijkste manier om snel interessante zoektermen te vinden is simpelweg de betreffende zoekterm in te typen in Google. Google zal in het zoekvenster je zoekterm standaard aanvullen met een aantal suggesties. Deze suggesties staan op volgorde van het aantal keer dat erop gezocht wordt, dus de bovenste suggestie is de meest populaire zoekopdracht.

Het nadeel is dat je alleen suggesties krijgt die beginnen met de door jou gekozen zoekterm, terwijl synoniemen en gerelateerde zoektermen minstens net zo belangrijk zijn. Gelukkig geeft Google onderaan de zoekresultaten pagina ook een aantal suggesties daarvoor.

zoekwoorden onderzoek google

 

Google adwords zoekwoordplanner

SEO tips - zoekwoorden bepalenAls je een wat uitgebreider zoekwoorden onderzoek wilt doen kun je ook een tool van Google zelf gebruiken; de zoekwoordplanner van Google Adwords (zie afbeelding).

In deze zoekwoordplanner kun je de zoekwoorden intypen waarvan jij denkt dat jouw klanten deze zullen gebruiken. De Google zoekwoordplanner laat vervolgens zien hoe vaak er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht (gemiddelde per maand over de afgelopen 12 maanden) in Nederland.

Indien gewenst kun je de regio onder het kopje “targeting” links bovenin wijzigen (bijvoorbeeld als je alleen wilt weten hoe vaak er in jouw provincie of regio gezocht wordt op een bepaalde zoekterm). Ook de taal kun je hier aanpassen.

In dit voorbeeld heb ik de zoekwoordplanner gebruikt om de belangrijkste zoekterm voor mijn SEO tips artikel. Ik wist dat mijn bezoekers behoefte hebben aan tips over SEO.
Maar ik twijfelde of ik de pagina moest optimaliseren op “SEO tips” of “zoekmachine optimalisatie tips”, dus heb ik beide zoektermen ingevoerd in de Google zoekwoordplanner. Daaruit kwam naar voren dat er 1.000 keer per maand gezocht wordt op “SEO tips” en maar 90 keer op “zoekmachine optimalisatie tips”.

Aangezien ik zoveel mogelijk bezoekers wil heb ik ervoor gekozen deze pagina te optimaliseren voor “SEO tips”.

Zoals je ziet staan er onder de zoektermen die ik zelf heb ingevoerd nog een aantal zoektermen. Dat zijn weer suggesties van Google; zoektermen die lijken op de zoekterm die ik zelf heb ingevoerd. Gerelateerde zoektermen en synoniemen dus. Als ik nu alleen “zoekmachine optimalisatie tips” had ingevoerd was ik er op deze manier achter gekomen dat er veel vaker gezocht wordt op “SEO tips”.

Het gebruik van de Google zoekwoordplanner is in principe gratis, maar je hebt er wel een Google Adwords account voor nodig. Ook die kun je gratis aanmaken, maar als je geen actieve advertentiecampagne met een bepaald budget hebt krijg je (veel) minder specifieke resultaten te zien. Met een actieve advertentiecampagne zie je bijvoorbeeld dat er 880 keer op een bepaalde zoekterm wordt gezocht, terwijl je zonder actieve advertentiecampagne “10 tot 1000 keer” ziet.

Het systeem is namelijk ontwikkeld om adverteerders op meer zoektermen te laten bieden zodat Google meer verdient, maar webmasters en SEO specialisten maken er dus ook dankbaar gebruik van 😉

Ubersuggest

Naast de Google adwords zoekwoordplanner kan ook Ubersuggest veel goede ideeën opleveren. Deze tool maakt ook gebruik van de Google Adwords tool, maar geeft wel de gedetailleerde zoekvolumes weer en dat helemaal gratis – voor de eerste 10 zoekresultaten althans. Als je een account aanmaakt krijg je meer suggesties te zien.

Op welke zoektermen word je website nu al gevonden?

Het is ook belangrijk om te weten op welke zoektermen je website op dit moment wordt gevonden. Vroeger kon je dat heel gemakkelijk zien in Google Analytics, maar tegenwoordig is dat helaas niet meer mogelijk. In Google Search Console kun je nog wel zien welke zoektermen voor veel verkeer zorgen.

In Google Analytics kun je echter wel zien welke pagina’s de meeste bezoekers krijgen, en hoe lang ze op de pagina blijven. In combinatie met de gegevens uit Google Search Console kan dit waardevolle informatie opleveren.

De juiste zoektermen bepalen

Het lijkt logisch om je website te optimaliseren op de zoektermen waarop het vaakst gezocht wordt. Dat levert in theorie namelijk de meeste bezoekers op. Zo wordt er bijvoorbeeld maar liefst 74.000 keer per maand gezocht op de zoekterm “vakantie”. Is het dan verstandig je webpagina te optimaliseren op “vakantie”?

Het antwoord is nee. Iedereen wil namelijk wel gevonden worden op dat soort algemene zoektermen dus de concurrentie is moordend. De topposities worden ingenomen door grote bedrijven die tientallen mensen in dienst hebben om nieuwe content toe te voegen, links te regelen enzovoorts. Daar kun je niet mee concurreren, dat win je nooit (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Bovendien zijn mensen die dat soort algemene zoektermen gebruiken meestal vooral aan het oriënteren. Als mensen zoeken naar “vakantie” willen ze waarschijnlijk een vakantie gaan boeken, maar ze hebben nog geen idee waar naartoe. Ze gaan nu eerst een aantal websites af om te bepalen waar ze naartoe willen.

Als ze de bestemming bepaald hebben, bijvoorbeeld Spanje, gaan ze opnieuw naar Google en typen ze een specifiekere zoekterm, bijvoorbeeld “vakantie Spanje boeken”. Nu wordt het al interessanter, maar waarschijnlijk zijn ze ook nu nog vooral aan het oriënteren. Ze moeten namelijk ook nog bepalen naar welke plaats ze willen in Spanje, en vervolgens naar welk hotel.

Zeer specifieke zoektermen als “vakantie lloret de mar boeken” of zelfs “vakantie hotel beach playa lloret de mar boeken” zijn dus eigenlijk het meest interessant om je op te richten. De mensen die daarnaar zoeken weten namelijk precies wat ze willen en zijn nu op zoek naar het beste aanbod.

Natuurlijk kies je wel zoektermen waarop redelijk vaak gezocht wordt. Over het algemeen zijn zoektermen waar een paar honderd keer per maand naar gezocht wordt interessant genoeg om er wat tijd in te investeren.

Leer je concurrentie kennen

Als je een interessante zoekterm hebt gevonden ga je eerst eens kijken hoe het met de concurrentie gesteld is. Typ de zoekterm in bij Google en onderwerp de websites die bovenaan staan aan een grondig onderzoek om te ontdekken waarom zij bovenaan staan. Hebben zij heel veel content van goede kwaliteit? Hebben zij veel links, en zo ja van welke websites (dat kun je onderzoeken met Open Site Explorer)? Zijn het grote bedrijven of mensen zoals jij? Geeft Google ook lokale zoekresultaten weer voor de betreffende zoekterm?

Vervolgens kun je ook kijken naar het aantal advertenties in Google (boven en onderaan de pagina). Als er veel betaalde advertenties zijn is het waarschijnlijk een interessant zoekwoord, maar ook een zoekwoord waarop niet gemakkelijk te scoren is.

Deze informatie kun je overigens ook uit de zoekwoordplanner halen, die geeft namelijk ook aan of de concurrentie laag, gemiddeld of hoog is. Dat gaat wel alleen over de betaalde advertenties, niet over organische resultaten. De concurrentie in de organische resultaten zie je bovenaan de zoekresultaten (ongeveer … resultaten).

Bij veel zoektermen zal je er al snel achter komen dat de concurrentie simpelweg te sterk is. Maar met name bij meer specifieke zoektermen (zogenaamde long tail zoektermen) maak je vaak nog wel een goede kans om in de top 3 te komen, en nog wat te verdienen ook.

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag





Gerelateerde artikelen