040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Ik had enkele weken geleden al een extra tip toegevoegd aan mijn SEO tips: zorg voor een responsive website. Gisteren kreeg ik een mailtje van Google dat dit bevestigt: het hebben van een responsive website is een belangrijke rankingfactor voor Google.

In dit artikel lees je:

 

Het internetgebruik op mobiele telefoons neemt in hoog tempo toe

internetgebruik in Nederland 2012-2014Dat geldt overigens alleen voor de zoekresultaten op mobiele telefoons, dus niet voor desktops of tablets. Dat is echter een niet te onderschatten segment: eind 2014 kwam maar liefst 30% van alle websitebezoeken van een mobiele telefoon, een verdubbeling ten opzichte van 2013.
 
De groene lijn in de grafiek hiernaast geeft die stijging weer. De blauwe lijn bovenin is het aantal gebruikers op een gewone computer of laptop; begin 2012 bezocht 90% van alle bezoekers je website nog op een computer, tegenwoordig is dat nog maar iets meer dan de helft… Tablets worden met 14% een stuk minder gebruikt om websites op te bezoeken.

Bekijk de grafiek hiernaast op Statcounter.com

Post van Google

mail google mobielAanleiding voor dit artikel was dus de mail die ik gisteren van Google ontving. Deze mail zie je hiernaast (klik erop voor een grotere versie).

Hierin stond het volgende te lezen: “De systemen van Google hebben 2 pagina’s op uw site getest en hebben vastgesteld dat 100% hiervan kritieke problemen met mobiele bruikbaarheid heeft. De problemen op deze 2 pagina’s zijn van grote invloed op de manier waarop mobiele gebruikers uw website ervaren. Deze pagina’s worden niet als mobielvriendelijk beschouwd door Google Zoeken en worden daarom dienovereenkomstig weergegeven en gerangschikt voor smartphonegebruikers. Verhelp dit nu:” gevolgd door een aantal tips om de website mobielvriendelijk te maken.

Dat mailtje ging dus niet over deze website, dit is immers een responsive website, maar over een oudere website die inderdaad niet geschikt is voor mobiele telefoons.

Google heeft ook een speciale tool beschikbaar om te testen of je site geschikt is voor smartphones.

Conclusie: een responsive website is een zeer belangrijke rankingfactor voor Google

Weliswaar alleen voor smartphonegebruikers, maar die groep maakt nu dus al 30% van het totale bezoekersaantal uit en dat zal naar verwachting alleen maar stijgen. Het bovenstaande mailtje bevestigt dat websites die niet responsive zijn lager gerangschikt worden voor smartphonegebruikers.

UPDATE: Google bevestigt bovenstaande nu ook op het officiële Google webmaster blog.

Is je website nog niet geschikt voor smartphones?

Lees mijn artikel over het maken van een responsive website of neem contact met mij op om jouw website geschikt te maken voor smartphones.

Stuur mij een vrijblijvende offerte om mijn website responsive te maken!
 

Gerelateerde artikelen