Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress heeft op 17 mei 2018 versie 4.9.6 gepubliceerd, waarmee naast enkele bugfixes ook nieuwe hulpmiddelen zijn geïntroduceerd om te voldoen aan de AVG wet. Onder het kopje “hulpmiddelen” vind je nu twee nieuwe opties.

Persoonlijke data exporteren

De eerste nieuwe optie is “persoonlijke data exporteren”. Hiermee kun je een gebruiker die daarom vraagt een overzicht mailen van welke gegevens in het systeem staan. De procedure is als volgt:

  1. De gebruiker vraagt om zijn gegevens in te zien.
  2. De admin voert de gebruikersnaam of het e-mail adres van de betreffende gebruiker in bij hulpmiddelen → persoonlijke data exporteren. De aanvraag wordt in een overzicht geplaatst.
  3. Vervolgens wordt er een e-mail naar de gebruiker gestuurd om de aanvraag te verifiëren. Daarin wordt de gebruiker gevraagd om op een link te klikken om zijn aanvraag te bevestigen.
  4. Daarna krijgt de admin een mailtje dat deze gebruiker zijn gegevens wil ontvangen. In het overzicht staat nu een button waarmee je de gebruiker een mailtje kunt sturen.
  5. De gebruiker ontvangt een link naar een gezipt HTML bestand dat hij kan downloaden. Daarin staan gegevens zoals zijn naam, gebruikersnaam en e-mailadres. Sommige plugins voegen hier ook door de betreffende plugin verzamelde gegevens aan toe; zo voegt WooCommerce de klantgegevens en orderhistorie toe aan de mail.

 

Persoonlijke gegevens wissen

De tweede optie is “persoonlijke gegevens wissen”. Dit werkt hetzelfde, maar nu worden alle persoonlijke gegevens van de betreffende gebruiker verwijderd. Andere plugins kunnen echter nog wel gegevens bewaren. WooCommerce wist bijvoorbeeld niet standaard de klantgegevens bij een order (je kunt wel instellen dat dit wel gebeurd). 

Privacy verklaring

Daarnaast vind je onder instellingen een nieuwe optie “privacy”. Daar kun je de pagina selecteren waarop je privacy verklaring te vinden is. Er wordt automatisch een link naar deze pagina getoond op login en registratiepagina’s.

Als je nog geen privacy verklaring hebt kun je ook op de button “maak een nieuwe pagina” klikken, waarmee WordPress volledig automatisch een AVG compatible privacy verklaring voor je aanmaakt (die je uiteraard nog wel even moet aanpassen aan je eigen situatie). 

Opslaan gegevens bij reageren

Bij de reacties is een vinkje toegevoegd wat gebruikers moeten aanvinken als ze willen dat hun naam, e-mail adres en website bewaard blijft voor de volgende keer (dmv een cookie).

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan