040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress installeren is op zich niet zo moeilijk maar er is wel wat voorbereiding voor nodig. Deze handleiding is bedoeld voor DirectAdmin gebruikers, het hosting controlepaneel dat o.a. gebruikt wordt door Versio, Antagonist, iXL hosting en Deziweb. Er is ook een handleiding voor cPanel beschikbaar.

Kies hieronder wat je wilt doen:

Domeinnaam en hosting regelen

Om te beginnen heb je een domeinnaam en hosting nodig. De domeinnaam is het adres wat men intypt om jouw website te bereiken, zoals www.bobdewebbouwer.com. Hosting betekent dat je een stukje harde schijf huurt van een computer die continue met internet verbonden is (dat noemen we een server), waarop je jouw website kunt plaatsen.

Als je nog geen hosting of domeinnaam hebt geregeld kun je dit bijvoorbeeld bij Neostrada doen. Dit hostingbedrijf is niet alleen lekker goedkoop, maar in tegenstelling tot veel andere goedkope hostingbedrijven is Neostrada ook zeer betrouwbaar. Verder is ook de support prima. Ik ben zelf dan ook al geruime tijd een tevreden klant van dit bedrijf.

WordPress automatisch installeren via DirectAdmin / Installatron

Veel hostingbedrijven bieden de mogelijkheid WordPress automatisch te installeren. Daarvoor dien je de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1 : Log in bij het hosting controlepaneel.

Als je hosting afneemt krijg je meestal een mailtje waar in staat hoe je kunt inloggen bij je hosting controlepaneel. In dat mailtje vind je meestal ook je gebruikersnaam en wachtwoord.

Veel webhostingbedrijven gebruiken DirectAdmin als software voor het controlepaneel. Als jouw hostingbedrijf ook DirectAdmin gebruikt ziet het controlepaneel er ongeveer hetzelfde uit als in onderstaande afbeelding (kleuren en andere details kunnen verschillen).

Ziet jouw controlepaneel er heel anders uit? Probeer dan de handleiding voor cPanel.

Stap 2 : Scroll naar “web applications” en zoek WordPress

wordpress automatisch installeren via DirectAdmin

Onderaan in je controlepaneel zie je “Web applications” staan, met daaronder enkele “featured applications”. Als WordPress daar niet bij staat klik je op “view more” (bij de rode pijl).

Je komt dan in een scherm waar “installatron” boven staat. Scroll nu naar beneden totdat je WordPress ziet staan zoals op afbeelding 2 hiernaast en klik erop. Klik vervolgens rechtsboven op “install this application”.

Je komt dan in onderstaand scherm (in werkelijkheid staan “settings” en “advanced” onder elkaar in plaats van naast elkaar).

Stap 3 : Vul de gevraagde gegevens in

wordpress automatisch installeren directadmin 2

Je moet hier de volgende gegevens invullen:

 • Domain : Typ hier je domeinnaam zonder www. (in mijn geval dus alleen bobdewebbouwer.com)
 • Directory (optional) : Dit veld kun je leeg laten.
 • Version : Gebruik hier de ingevulde waarde.
 • Language : Selecteer “Nederlands”.
 • WordPress #.# EULA : Laat dit staan op “I accept the licence agreement”.
 • Automatic update : Het is mogelijk WordPress, plugins en templates automatisch te updaten. Het is verstandig de automatische update functies aan te vinken. Daarnaast kun je ook een automatische backup instellen. Ook dat is aan te raden, maar houd er rekening mee dat dit wel (veel) extra hostingruimte kost.
 • Administrator username : Typ hier de gebruikersnaam die je wilt gebruiken. Uit veiligheidsoverwegingen is het aan te raden een andere naam dan het standaard “admin” te kiezen.
 • Administrator password : Typ hier het wachtwoord waarmee je wilt inloggen. Door op “generate” te klikken wordt automatisch een sterk wachtwoord gegeneerd. Dit is natuurlijk vrijwel onmogelijk te onthouden, maar als je de eerste keer inlogt kun je het wachtwoord laten onthouden op je computer waardoor je dat niet steeds hoeft in te vullen.
 • Administrator e-mail : Vul hier je e-mail adres in. Om problemen te voorkomen kun je het beste een e-mail adres kiezen dat eindigt op de domeinnaam, in mijn geval dus bijvoorbeeld info@bobdewebbouwer.com.
 • Website title : Typ hier de titel van je website (bijvoorbeeld de naam van je bedrijf).
 • Website tagline : Je slogan / wat er op je website te vinden is in enkele woorden.
 • Two-Factor authentication with clef : Als je dit selecteert kun je inloggen met een app op je telefoon zonder wachtwoord.
 • Limit Login Attempts : Installeert een plugin die je website beschermt tegen hackers en andere aanvallen.
 • Enable multi-site : Dit kun je op de standaard instelling (no, do not enable) laten staan.
 • Advanced : ook dit kun je gewoon op de standaard instelling (automatically manage advance settings for me) laten staan.

Stap 4 : Klik op Klik op “Install”

That’s it, WordPress is nu geïnstalleerd. Ga naar www.jouwwebbsite.nl/wp-admin om in te loggen en lees mijn WordPress handleiding om te leren werken met WordPress.

WordPress handmatig installeren via FTP met DirectAdmin

Biedt jouw hostingbedrijf geen software om WordPress automatisch te installeren? Dan kun je het ook handmatig doen. Deze procedure bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1 : Download WordPress van nl.wordpress.org

Surf naar https://nl.wordpress.org/ en klik op de blauwe button met de tekst “WordPress 4.4 downloaden” (op het moment van schrijven is dit 4.4, er kan natuurlijk ook een ander versienummer staan).

Stap 2 : Log in bij je hosting controlepaneel

Als je hosting afneemt krijg je meestal een mailtje waar in staat hoe je kunt inloggen in je hosting controlepaneel. In dat mailtje vind je meestal ook je gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 3 : Maak een MySQL database aan

Alle teksten, afbeeldingen enzovoorts worden bij WordPress opgeslagen in een database. Deze database moet je wel eerst aanmaken in je controlepaneel. Hieronder lees je hoe dat werkt in DirectAdmin.

 • Klik onder “your account” op “MySQL management”
 • Klik bovenaan op “Create new Database”
 • Bij “Database name” geef je de database een naam naar wens. Noteer deze naam ergens, je hebt hem zo meteen nodig.
 • Bij “Database user” kies je een gebruikersnaam naar wens. Dit mag dezelfde naam zijn als de naam van de database.
 • Bij “Username password” typ je een wachtwoord. Gebruik een lastig te raden wachtwoord, je hoeft het toch niet te onthouden. Noteer alle gegevens wel even, je hebt ze zo meteen nodig.
 • Klik tenslotte op “create” en je database is er klaar voor.

Stap 4 : Maak indien nodig een FTP account aan

Deze stap is alleen noodzakelijk als je nog geen FTP gegevens van je hostingbedrijf hebt gekregen (deze staan meestal ook in de welkomstmail).
Heb je nog geen FTP account of weet je het niet zeker? Volg dan onderstaande stappen.

 • Klik op “FTP Management”.
 • Klik bovenaan op “Create FTP account”.
 • Vul bij “FTP username” de gewenste gebruikersnaam in.
 • Vul bij “Enter password” een lastig te raden wachtwoord in (ook dit hoef je niet te onthouden) of klik op “random” om een veilig wachtwoord te genereren.

De rest kun je gewoon zo laten staan. Klik nu op “create” om de FTP account aan te maken.

Stap 5 : Upload de WordPress bestanden via FTP

wordpress installeren ftp inloggen

Om WordPress te installeren op de computer (server) van het hostingbedrijf heb je een FTP programma nodig.

Ik gebruik persoonlijk WinSCP (klik op “installation package”), maar FileZilla is ook een erg populair FTP programma (kies “download FileZilla client”). FileZilla is (of was) echter wat minder goed beveiligd dan WinSCP.

Als je WinSCP geïnstalleerd hebt krijg je het scherm hierboven. Klik indien nodig op “nieuwe site” en vul vervolgens de volgende gegevens in:

 • Bij “bestandsprotocol” selecteer je “FTP” (SFTP werkt vaak niet).
 • Bij “encryptie” selecteer je “geen encryptie”.
 • Bij “adres doelcomputer” vul je “ftp.jouwwebsite.nl” in (waarbij jouwwebsite.nl uiteraard vervangen wordt door jouw domeinnaam).
 • Bij “gebruikersnaam” vul je de FTP gebruikersnaam in die je bij stap 4 hebt ingevuld.
 • Bij “wachtwoord” vul je het FTP wachtwoord in dat je bij stap 4 hebt ingevuld.
 • Klik op opslaan als je deze gegevens niet iedere keer wilt invullen.
 • Klik nu onderaan op “inloggen”.

Je krijgt nu het scherm hieronder.

wordpress installeren via ftp

Je ziet dus een soort dubbele verkenner, met links de bestanden op je eigen computer en rechts de bestanden op de computer (server) van het hostingbedrijf. Navigeer in de linkerzijde van het scherm naar de WordPress bestanden die je in stap 1 gedownload hebt en dubbelklik op de map “WordPress-4.#-nl_NL” en vervolgens op de map “WordPress”. Als het goed is zie je nu de mappen en bestanden in bovenstaande afbeelding.

Selecteer nu alle bestanden aan de linkerzijde en sleep deze naar rechts. Nu worden alle bestanden gekopieerd naar de computer (server) van het hostingbedrijf.

Stap 6 : wp-config.php aanpassen

In deze stap gaan we WordPress vertellen hoe het contact moet maken met de database. Deze gegevens gaan we invoeren in het bestand “wp-config-sample.php”. Je kunt dit bestand openen in een simpele tekstverwerker zoals WordPad, of in WinSCP door met de rechter muisknop op “bewerken” te klikken. Je ziet dan onderstaand scherm:

wp-config.php aanpassen

Pak nu de gegevens uit “stap 3 : Maak een MySQL database aan” erbij en vul deze als volgt in:

 • Bij (1) vul je de naam van de database in (tussen de aanhalingstekens, dus ‘naam_database’).
 • Bij (2) vul je de gebruikersnaam uit stap 3 in op dezelfde manier.
 • Bij (3) vul je het wachtwoord uit stap 3 in.

Nu sla je dit bestand op als “wp-config.php” en vervolgens upload je het via je FTP programma naar de computer (server) van de hostingprovider. Het bestand moet in de hoofdmap staan, waar ook wp-config-sample.php staat.

Stap 7 : Navigeer naar je website en vul de gevraagde gegevens in

Open nu je browser en typ de domeinnaam van je website in de adresbalk. Als je alles goed gedaan hebt krijg je onderstaand scherm te zien:

wordpress installeren

Hier worden de volgende gegevens gevraagd:

 • Websitetitel : Typ hier de titel van je website (bijvoorbeeld de naam van je bedrijf).
 • Gebruikersnaam : Typ hier de gebruikersnaam die je wilt gebruiken. Uit veiligheidsoverwegingen is het aan te raden een andere naam dan het standaard “admin” te kiezen.
 • Wachtwoord : Typ hier een sterk wachtwoord waarmee je wilt inloggen.
 • Jouw e-mail adres : Vul hier je e-mail adres in. Om problemen te voorkomen kun je het beste een e-mail adres kiezen dat eindigt op de domeinnaam, in mijn geval dus bijvoorbeeld info@bobdewebbouwer.com.
 • Zoekmachine zichtbaarheid : Vink deze optie NIET aan.

That’s it, WordPress is nu geïnstalleerd!

Ga naar www.jouwwebbsite.nl/wp-admin om in te loggen en lees mijn WordPress handleiding om te leren werken met WordPress.

Laat Bob WordPress voor je installeren!

Vind je bovenstaande procedure te ingewikkeld? Laat Bob de webbouwer WordPress dan voor je installeren! 
Vanaf slechts € 60,00 exclusief BTW is jouw nieuwe website helemaal klaar voor gebruik, waarbij Bob ook alvast alle instellingen in orde maakt en Yoast SEO installeert zodat je website zo goed mogelijk vindbaar is in Google.

Ja, ik wil dat Bob WordPress voor mij installeert!

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

 

Bedrag

Gerelateerde artikelen