040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Zoals je wellicht weet is Divi altijd al mijn favoriete pagebuilder geweest. Er zijn inmiddels echter flink wat andere builders bij gekomen, en sommigen hebben wat gave features die Divi nog niet heeft. Normaal gezien deelt Elegant Themes, het bedrijf achter Divi, hun toekomstplannen niet, maar in de afgelopen weken heeft Nick Roach, oprichter en de grote baas van Elegant Themes, toch een tipje van de sluier opgelicht 🙂 Laten we dus eens hebben over welke updates en features we in de nabije toekomst kunnen verwachten voor het populairste WordPress thema ooit!

Divi 5.0

Anderhalf jaar geleden schreef ik onderstaande tekst over de toekomst van Divi. In de 12 maanden die volgden werden alle genoemde updates 1 voor 1 uitgebracht, maar sindsdien was het akelig stil rondom Divi. 

Er werden nog wel wat freemium diensten gelanceerd, zoals Divi Cloud en Divi Teams, waarmee je voor een jaarlijks terugkerend bedrag al je Divi layouts kunt opslaan in de cloud en ze vanaf elke website kunt benaderen (Divi Cloud) en beter kunt samenwerken met teamleden en klanten (Divi Teams). 

Voor de Divi builder zelf werden echter geen nieuwe features gelanceerd, en Nick Roach heeft nu eindelijk duidelijkheid gegeven waarom dat is.

Ik schreef hieronder al dat Divi momenteel shortcodes gebruikt om een layout op te bouwen, en dat dit niet de meest efficiënte manier is. Daarom is Elegant Themes bezig met het volledig opnieuw programmeren van de Divi builder, waarbij alles voortaan op dezelfde manier wordt opgeslagen als Gutenberg, de standaard WordPress builder. Daarmee is Divi weer helemaal klaar voor de toekomst.

Dit is echter een enorm project, waarop alle ontwikkelaars van Divi zijn ingezet. Bovendien moeten alle modules en features van Divi worden omgebouwd naar het nieuwe Divi 5.0 formaat, dus alles wat men nu zou toevoegen aan Divi 4 moet weer opnieuw gebouwd worden voor Divi 5.0. Om die redenen is de ontwikkeling van nieuwe Divi features tijdelijk gepauzeerd, tot na de lancering van Divi 5.0.

Wanneer wordt Divi 5.0 verwacht?

Dat gaat helaas nog wel even duren. Divi 5.0 gaat (gelukkig) in verschillende fases worden uitgebracht. Eerst komt er een ruwe alpha versie voor Divi plugin ontwikkelaars. Dit is een versie van Divi 5.0 die nog niet af is, maar die ontwikkelaars wel de mogelijkheid geeft hun plugins al ruim voor de officiële lancering aan te passen naar het nieuwe Divi format. Bovendien kunnen zij vanuit hun programmeerkennis natuurlijk een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden – en oplossen – van bugs en meedenken over verbeterpunten.

Later zal er ook voor gewone gebruiker een Alpha versie beschikbaar komen. Ook dit zal een versie van Divi 5.0 zijn die nog niet helemaal af is, maar een soort “lite” versie is van de huidige Divi builder waarbij een aantal van de huidige modules en features nog niet beschikbaar zijn. Deze versie is vooral bedoeld om gebruikersfeedback te verzamelen en zoveel mogelijk bugs op te lossen voor de officiële lancering.

Als alle modules en features die nu al in Divi zitten zijn toegevoegd aan Divi 5.0 zal er een publieke Beta versie komen. De uiteindelijke versie van Divi 5.0 zal vrijwel gelijk zijn aan deze beta versie, maar ook hier is het doel zoveel mogelijk bugs op te lossen.

Elegant Themes hoop deze Beta versie – dus nog niet de definitieve versie van Divi 5.0 – ergens in 2023 uit te kunnen brengen. 
De definitieve versie van Divi 5.0 zal dus hoogstwaarschijnlijk pas in 2024 beschikbaar zijn.

Dat gaat dus allemaal nog een hele tijd duren, maar het werken met verschillende alpha en beta versies is een noodzakelijk kwaad bij dit soort grote releases. Divi vormt immers de basis van miljoenen sites en Elegant Themes wil natuurlijk koste wat kost voorkomen dat bestaande websites niet meer naar behoren werken na de 5.0 update.

Naast dat deze update compatible moet zijn met oudere Divi versies heb je met zoveel gebruikers ook te maken met heel veel plugins en thema’s (Divi is ook als plugin beschikbaar waarmee je de Divi builder met een ander thema kunt gebruiken), dus heel veel testen is erg belangrijk. De tijd tussen de verschillende Alpha, Beta en uiteindelijke versie zal vooral afhankelijk zijn van de hoeveelheid bugs die naar voren komen.

Welke nieuwe features kunnen we verwachten in Divi 5.0?

Daar kan ik kort over zijn: er komen waarschijnlijk helemaal geen nieuwe features in Divi 5.0. Deze update is puur gericht op de manier waarop Divi de content opslaat en layouts genereert, niet op nieuwe features. De focus ligt op snelheid, stabiliteit, schaalbaarheid en uitbreidbaarheid. Divi zal zowel aan de achterkant als aan de voorkant nog veel sneller worden, irritante bugs zoals het 2 keer laden van de builder zullen niet meer voorkomen.

Daarnaast zal Divi zal meer compatible zijn met Gutenberg. Aangezien Divi dezelfde opslagmethode als Gutenberg gaat gebruiken wordt Divi eigenlijk een block based theme, net zoals bijvoorbeeld het standaard Twenty Twenty Three thema. Het zou in een later stadium zelfs mogelijk moeten zijn om Gutenberg blokken in een Divi layout te gebruiken, met alle (styling) opties die normale Divi modules ook hebben. 

Daarnaast gaat Divi 5.0 het leven van ontwikkelaars veel makkelijker maken. Zij krijgen veel meer mogelijkheden dan ze nu hebben, waardoor externe ontwikkelaars alles wat ze willen kunnen bouwen zonder allerlei restricties die ze nu hebben. Daarnaast zorgt het nieuwe format er ook voor dat die ontwikkeling veel sneller gaat, waardoor we na de lancering van Divi 5.0 vaker nieuwe features kunnen verwachten dan in het verleden het geval was. Ook wordt het voor ontwikkelaars van Gutenberg blokken heel makkelijk om hun blokken om te bouwen naar Divi modules. Daarnaast heeft Nick op Facebook aangegeven dat Divi naast complete pagina layouts binnenkort ook sectie layouts zal toevoegen aan de bibliotheek. Dat zijn bijvoorbeeld standaard designs voor headers, footers, testimonials, blog posts enzovoorts, zoals nu bijvoorbeeld al aangeboden wordt door Divi.express en Elementor.

De toekomst van Divi is dus veelbelovend, maar voor nieuwe modules of andere features zoals een popup builder of fatsoenlijk mobiel menu of mega menu zul je voorlopig afhankelijk blijven van plugins zoals Divi Supreme, Divi Toolbox en Divi Life. Ook meer flexibele layout opties zoals CSS grid, flexbox en nestable elementen (bijvoorbeeld een rij in een andere rij plaatsen) zullen op zijn vroegst pas in 2024 geintroduceerd worden.

Is Divi op dit moment een goede keuze?

Ondanks de beperkingen in de huidige versie van Divi is het nog altijd mijn favoriete page builder, en zoals altijd zal ook deze update gewoon zijn inbegrepen in je (lifetime) Divi lidmaatschap. Daarnaast zullen er in de tussentijd ook nieuwe diensten rondom Divi gelanceerd worden zoals Divi Cloud en Divi Teams, aangezien dat soort dingen buiten de Divi builder zelf ontwikkeld kunnen worden.

Dat zullen waarschijnlijk wel freemium diensten zijn, dus met een beperkte gratis versie en een betaald jaarlijks abonnement voor de volledige functionaliteit. Dat soort dingen zijn dus niet inbegrepen bij je lidmaatschap, maar dat soort jaarlijks terugkerende inkomsten zorgen er wel voor dat een bedrijf als Elegant Themes ook op de lange termijn kan overleven en blijven investeren.

Het lifetime Divi lidmaatschap is voor mij persoonlijk één van mijn beste investeringen ooit gebleken en ik raad het dan ook iedereen aan.

Desondanks heb ik echter ook licenties voor een aantal andere builders, waarvan met name Bricks en Greenshift erg interessant zijn.
Dit zijn veelbelovende nieuwe WordPress builders waarvan de ontwikkeling erg snel gaat, waarbij de ontwikkelaars goed luisteren naar de wensen van hun gebruikers. 

Divi Snelheid & Performance update

Divi speed update by Nick Roach, founder and CEO of Elegant Themes

UPDATE 18-08-2021: DE DIVI PERFORMANCE UPDATE IS UIT!

Als je een serieus bezig bent met SEO heb je vast al gehoord over de komende Core Web Vitals update van Google. Die update houdt simpel gezegd in dat Google de snelheid van een website gaat meenemen in het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Dat doen ze omdat ze websites die de beste gebruikerservaring bieden bovenaan de zoekresultaten willen hebben, en niemand houdt natuurlijk van een langzame website…

Divi heeft helaas een slechte reputatie als het om snelheid gaat; het staat bekend als erg langzaam en scoort dan ook slecht in snelheidstests als Google Pagespeed Insights. Nick benadrukte dat dit vaak ook te maken heeft met dingen als goedkope hosting en het ontbreken van goede caching.

Daar heeft hij geen ongelijk in, maar ik (en anderen) hebben Divi getest ten opzichte van andere thema’s en page builders, op dezelfde server met dezelfde caching en plugins, en uit die testen blijkt ook dat Divi vaak erg langzaam is ten opzichte van anderen.

Een van de redenen daarvoor is het grote aantal features en modules in Divi – juist datgene dat Divi zo geweldig maakt dus 😉 De code voor al die modules en features wordt op dit moment op iedere pagina geladen – ook de dingen die je helemaal niet gebruikt.

Zo gebruik ik op deze pagina maar een stuk of 4 modules: tekst, afbeelding, video en menu modules.
Maar de code voor de 40+ modules die ik niet gebruik wordt ook gewoon geladen… net als de code voor features als schaduw, animaties, sticky opties, en niet te vergeten WooCommerce – allemaal gave dingen, maar voor de meeste websites niet nodig.

Gelukkig gaat dit binnenkort allemaal veranderen!

Op 8 april kondigde Nick op Facebook een aantal updates aan die de snelheid en performance van Divi flink gaan verbeteren!

De eerste van die updates heet “Dynamic Module Framework”. Die update moet het hierboven beschreven probleem gaan oplossen. Divi zal kunnen zien welke modules en features gebruikt worden op een bepaalde pagina, en vervolgens allen de code laden voor die modules en features – en dus niet meer de code voor die andere 40 modules en features die niet gebruikt worden.

Het Dynamic Module Framework is al klaar en wordt momenteel uitgebreid getest, dus zou in de komende paar maanden uitgebracht moeten worden.

 De volgende update ligt in het verlengde hiervan, en is “Dynamic Assets” gedoopt. In deze update worden Divi’s CSS en JS (JavaScript) bestand in kleine stukjes gehakt zodat ze ook alleen de CSS en JS kunnen laden die nodig is voor de modules en features die op een pagina gebruikt worden.

Als deze updates eenmaal live zijn kan Elegant Themes zoveel modules en features toevoegen als ze willen aan Divi – als je ze niet gebruikt zullen ze je website ook niet vertragen.
Geen bloat meer!

De volgende update gaat over Critical CSS. Dat betekent dat alleen de CSS code voor de content die een gebruiker direct te zien krijgt (boven de vouw dus) in eerste instantie geladen wordt, en de rest van de CSS pas geladen wordt als de rest van de pagina klaar is met laden. Daardoor is de CSS niet meer render blocking, waardoor je site weer slaagt voor een van de Google Pagespeed tests.

De laatste snelheid en performance update waar Divi aan werkt is een grote. Momenteel gebruikt Divi shortcodes om een layout op te bouwen. Als je Divi deactiveert worden die codes zichtbaar en doorspekken ze je content. Nu is dat probleem niet zo enorm als sommige mensen je willen doen geloven: deze plugin van slechts 20 dollar verwijdert al die shortcodes voor je met 1 muisklik.

Shortcodes zijn echter ook niet de meest efficiënte manier om content weer te geven, en daarom is Divi bezig over te stappen naar hetzelfde HTML formaat als Gutenberg,
de standaard WordPress page builder. Dat wil niet zeggen dat Divi onderdeel wordt – of afhankelijk – van Gutenberg, maar het is wel een betere en toekomstgerichte manier om data op te slaan, die ook nog eens een flinke snelheidboost met zich meebrengt.

Je kunt je vast voorstellen dat die laatste update nog wel even gaat duren; Divi draait immers op miljoenen websites die allemaal overgezet zullen moeten worden naar deze nieuwe manier van dataopslag. Elegant Themes gaat een tool aanbieden om dat automatisch te doen, maar het testen daarvan gaat een flinke tijd duren omdat ze natuurlijk niet willen dat websites “kapot” gaan.

Volgens Nick zullen al deze updates ervoor zorgen dat Divi van een van de langzaamste builders van dit moment naar een van de snelste builders in de nabije toekomst gaat!

WooCommerce Cart & Checkout builder

UPDATE 22-11-2022: DE WOOCOMMERCE CART & CHECKOUT BUILDER IS UIT!

De meeste premium theme builders – waaronder Divi – bieden al een tijdje een WooCommerce builder.
Maar met de meeste van die builders kun je alleen nog zelf je productpagina’s vormgeven; bij andere WooCommerce pagina’s, zoals de winkelwagen en afreken pagina, zit je nog steeds vast aan de standaard WooCommerce layouts.

Dat gaat binnenkort echter veranderen voor Divi gebruikers 🙂 Er komt zeer binnenkort een nieuwe versie van Divi’s WooCommerce builder aan met een aantal nieuwe modules, waarmee je ook je winkelwagen en afreken pagina precies zo kunt bouwen als jij wilt!

Nick heeft het hierover gehad tijdens de 200ste aflevering van Divi Chat, een wekelijkse talkshow over Divi of YouTube. En daar noemde hij ook nog wat andere dingen…

Divi Conditionele Logica

UPDATE 30-09-2021: DE DIVI CONDITIONS UPDATE IS UIT!

Dit is ook een coole feature, die sommige andere builders (en Divi plugins) al langer hebben; hiermee kun je bepaalde inhoud tonen of verbergen, gebaseerd op bepaalde condities.
Zo kun je bijvoorbeeld een sale banner tonen gedurende een bepaalde periode, of een bepaalde sectie alleen tonen aan ingelogde gebruikers met een bepaalde rol – hiermee kun je dus een lidmaatschap site bouwen! En er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de premium Hide & Show Pro plugin al bewijst.

Bewerk alle onderdelen van je site op dezelfde pagina

UPDATE 28-10-2021: DIT IS OOK GELANCEERD

Als je op dit moment onderdelen zoals je header en footer wilt bewerken moet je de pagina waarop je aan het werk bent verlaten. naar de themabouwer in de admin omgeving gaan, daar uitzoeken welke template je moet bewerken… binnenkort kun je gewoon elk onderdeel dat je ziet direct bewerken zonder de pagina uberhaupt te verlaten!

Meer icoontjes

UPDATE 4-11-2021: DIVI HEEFT FONT AWESOME TOEGEVOEGD EN EEN ZOEKFUNCTIE VOOR ICOONTJES TOEGEVOEGD!

Nick had het er ook over dat er binnenkort meer icoontjes in Divi zullen komen, en een manier om deze te filteren / doorzoeken. Hij zei dat ze waarschijnlijk een bestaande icon library gaan implementeren, dus ik verwacht dat ze daarvoor Font Awesome en/of Google’s Material Icons zullen gebruiken. Dit zijn immers de meeste gebruikte bibiotheken, die ook al in sommige andere builders gebruikt worden.

Achtergrondmaskers en patronen, en meer verloopkleur opties

UPDATE 17-03-2022: DIVI HEEFT ACHTERGROND MASKERS EN PATRONEN TOEGEVOEGD. UPDATE 30-03-2022: DIVI HEEFT HET MOGELIJK GEMAAKT MEERDERE VERLOOPKLEUREN TOE TE VOEGEN. Er zitten ook een aantal nieuwe design opties in de pijplijn, zoals achtergrond maskers waarmee je vormen over je achtergronden kunt leggen, achtergrond patronen en betere verloopkleuren (met meer dan 2 kleuren en aanpasbare stops).

Hoe zit het met meer plugins zoals Bloom en Monarch, en nieuwe thema’s zoals Extra?

Nick was hier heel duidelijk over: de focus ligt voorlopig 100% op Divi, dus we hoeven geen nieuwe plugins of thema’s te verwachten in de nabije toekomst.

Conclusie

Er komen dus wat interessante updates aan voor Divi 🙂 Nick heeft gezegd dat de meeste van deze updates binnen 1 tot 3 maanden live zouden moeten zijn, maar ik adviseer je die tijdslijn met een korreltje – of hele bus – zout te nemen 😉 Divi staat nou niet bepaald bekend om hun snelle updates. Maar dat is te verwachten als je software op miljoenen websites draait, met allerlei verschillende hosting servers en plugins.

Maar goed, er is dus genoeg om naar uit te kijken voor Divi fans!

Laat me weten wat je van deze updates vind, of wat jij zou willen zien in een toekomstige versie van Divi, in de reacties hieronder!

Hulp nodig met je Divi website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je Divi koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s – sterker nog, je krijgt nog 10% korting ook – maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je Divi wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze link doet 😉

Heb je al een Divi licentie maar wil je me toch bedanken voor dit artikel? Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag

Gerelateerde artikelen