Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Met Google Analytics, de gratis webstatistieken software van Google, kun je ontzettend veel te weten komen over de bezoekers van je website. Zoveel zelfs, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In deze Google Analytics handleiding legt Bob uit welke gegevens het meest interessant zijn en waar je ze kunt vinden.

In dit artikel lees je:

Doelgroep overzicht

Als je inlogt bij Google Analytics krijg je meestal eerst een scherm met alle accounts waarvoor je bent aangemeld. Klik indien nodig op de website waarvan je de statistieken wilt bekijken en vervolgens op “alle websitegegevens”.

De eerste statistieken die we gaan bekijken staan onder het kopje “doelgroep”. Daar kom je als volgt:

google analytics handleiding : doelgroep1) Klik in het bovenste menu op rapportage

2) Hier selecteer je welke statistieken je wilt bekijken. Om de statistieken voor het onderdeel “doelgroep” te bekijken klik je eerst op “doelgroep” en vervolgens op “overzicht”.

3) Hier bepaal je voor welke periode je statistieken wilt bekijken. Standaard worden de statistieken van de laatste 30 dagen getoond, tot en met gisteren. Je kunt echter ook een andere periode selecteren. Als je een periode van 1 jaar selecteert weet je zeker dat je een representatief beeld hebt zonder seizoensinvloeden.

4) In dit gedeelte zie je een grafische weergave. Standaard toont deze grafiek het aantal sessies maar je kunt ook de andere statistieken die hieronder besproken worden kiezen in het dropdown menu links bovenin. Standaard worden de statistieken per dag getoond, maar indien gewenst kun je de statistieken ook per week of per maand bekijken (rechts bovenin). Zeker als je een langere periode hebt geselecteerd is dat aan te raden.

5) Hier vind je de belangrijkste cijfers van het geselecteerde onderdeel, in dit geval dus de belangrijkste cijfers voor het onderdeel “doelgroep”.
Standaard vind je hier de volgende cijfers:

 • Sessies : Het aantal bezoeken aan je website. Zolang de bezoeker op je site blijft is dat 1 sessie, pas als hij de website wegklikt en deze later weer opent is dat een nieuwe sessie.
 • Gebruikers : Het aantal bezoekers. Dit is over het algemeen wat lager dan het aantal sessies, aangezien 1 bezoeker je website vaker kan bezoeken. Daarbij wordt ieder bezoek als aparte sessie geteld, terwijl de gebruiker slechts 1 keer geteld wordt geteld.
 • Paginaweergaven : Het aantal bekeken pagina’s. Dit is altijd het hoogste aantal, aangezien 1 bezoeker tijdens 1 sessie meerdere pagina’s bekijkt.
 • Pagina’s/sessie : Hoeveel pagina’s een bezoeker gemiddeld bekijkt (per sessie).
 • Gem. sessieduur : Hoe lang een bezoeker gemiddeld op je site blijft (per sessie).
 • Bouncepercentage : Het aantal mensen dat maar 1 pagina van je website bekijkt en deze daarna wegklikt.
 • Nieuwe sessies : Het aantal mensen dat je website voor de eerste keer bezoekt. Dit percentage zie je ook terug in het taartdiagram aan de rechterzijde (new visitor), tegenover het aantal mensen die je website al vaker hebben bezocht (returning visitor).

Voor al deze cijfers geldt “hoe hoger, hoe beter”, behalve voor het bouncepercentage en het aantal nieuwe sessies.

Een hoog bouncepercentage wil zeggen dat de meeste bezoekers slechts 1 pagina bekijken en de website daarna weer wegklikken, en je wilt natuurlijk het liefst dat je bezoekers meer dan 1 pagina bekijken. Maar een hoog bouncepercentage in combinatie met een lange gemiddelde sessieduur (zoals bij mij) is eigenlijk helemaal niet erg, dat betekent dat de bezoeker direct gevonden heeft wat hij zocht en voldaan je website weer verlaat 😉

Voor het aantal nieuwe sessies geldt eigenlijk hetzelfde. Je wilt uiteraard graag dat mensen je website vaker dan eens bezoeken, maar als ze tijdens het eerste bezoek direct klant bij je worden is dat ook prima natuurlijk.

Ten slotte vind je onderaan de pagina nog een aantal linkjes. Onder demografie kun je bekijken welke taal je bezoekers spreken, uit welk land ze komen en wat hun woonplaats is, onder systeem zie je welke browser (Chrome, FireFox enz) je bezoekers gebruiken, welk besturingssyteem (Windows, IOS, Android) en welke serviceprovider (UPC / Ziggo, KPN etc) ze gebruiken, en onder mobiel zie je naast bovenstaand gegevens ook nog de gebruikte resolutie.

Onder doelgroep (2) kun je gedetailleerde versies van bovenstaande statistieken bekijken, maar dat gaat te ver voor deze basishandleiding.

Acquisitie

google analytics handleiding : aquisitieKlik in het linkermenu (1) op acquisitie om te zien waar je bezoekers vandaan komen. De meest interessante statistieken in dit menu vind je door te klikken op “acquisitie”, vervolgens op “alle verkeer” en dan op “bron/medium”.

De bovenste onderdelen zijn hierboven al besproken, maar vooral het gedeelte daaronder (2) is erg interessant.

De eerste kolom die je hier ziet is Bron / medium. Hier zie je precies waar je bezoekers vandaan komen. Bij mijn site is de belangrijkste verkeersbron Google / organic, wat betekent dat het organisch verkeer uit Google betreft. Als je adverteert met AdWords zie je ook Google / CPC staan, waarbij CPC staat voor “Costs Per Click” (betalen per klik).

De volgende verkeersbron is (direct) / (none). Dit zijn bezoekers die direct je URL (het adres van je website) hebben ingetypt, of die je website in hun favorieten hebben staan.

Verder zie je waarschijnlijk een aantal namen van websites staan met “referral” als toevoeging (naam website / referral). Dit zijn websites die een linkje naar jou hebben geplaatst en die dus bezoekers naar je doorsturen. Als je een betaalde advertentie hebt op een website kun je hier zien of deze genoeg oplevert.

De kolommen “sessies”, “% nieuwe sessies”, “nieuwe gebruikers”, “bounce percentage”, “pagina’s / sessie” en “gem. sessieduur” zijn hierboven reeds besproken (punt 5 bij doelgroep). De betekenis is uiteraard hetzelfde, maar nu uitgesplitst per verkeersbron. Standaard wordt gesorteerd op het aantal sessies, maar je kunt de resultaten ook op elke andere kolom sorteren door op het betreffende kopje te klikken.

De kolom “conversies”, met daaronder “doelconversieratio”, “behaalde doelen” en “doelwaarde”, is wel nieuw. Als er een doel is ingesteld zie je hier hoeveel omzet de betreffende verkeersbron genereert. Het instellen van doelen gaat echter wat te ver voor deze basishandleiding en zal binnenkort in een ander artikel besproken worden.

Vind je het bron/medium scherm wat onoverzichtelijk? Klik dan op “kanalen” in het linkermenu (1), dan kun je per onderdeel doorklikken voor gedetailleerde informatie.

Referral spam

Bij de referrals zie je waarschijnlijk ook een aantal vage websites als “buttons-for-websites.com”, “semalt.com”, “best-seo-offer.com” enzovoorts. Dit verschijnsel is bekend als “referral spam”. Deze websites gebruiken bots die automatisch jouw website bezoeken zodat het lijkt alsof ze heel veel verkeer doorsturen, waardoor jij natuurlijk ook een kijkje op hun website gaat nemen.

In principe kan deze referral spam weinig kwaad, maar het zorgt er wel voor dat je statistieken niet meer kloppen. Die geven immers meer bezoekers aan dan je daadwerkelijk had, en andere statistieken zoals bouncepercentage, gemiddelde sessieduur en aantal pagina’s per sessie vallen juist lager uit dan werkelijk het geval is.

Gelukkig kun je de meeste referral spam vrij eenvoudig blokkeren met deze tool.

Gedrag

google analytics handleiding : gedragKlik in het linkermenu (1) op gedrag om te zien welke pagina´s je bezoekers bekijken. De meest interessante statistieken in dit menu vind je door te klikken op “gedrag” en vervolgens op “siteinhoud”. Je krijgt dan het overzicht hiernaast te zien.

Rechts onderaan zie je nu een overzicht van al je pagina´s (2). De eerste pagina is meestal “/”, dat is je homepage en die ontvangt over het algemeen de meeste bezoekers.

Achter iedere pagina zie je weer de belangrijkste gegevens voor die pagina. Je ziet de volgende gegevens:

 • Paginaweergaven : Het aantal keer dat een bepaalde pagina is weergegeven. Als 1 bezoeker 3 keer op dezelfde pagina terecht komt wordt dat als 3 paginaweergaven geteld. Het percentage geeft aan hoeveel % van het totaal aantal paginaweergaven deze pagina voor zijn rekening neemt.
 • Unieke paginaweergaves : Het aantal keer dat een bepaalde pagina is weergegeven, maar als 1 bezoeker 3 keer op dezelfde pagina terecht komt wordt dat nu als 1 paginaweergave geteld. Dit cijfer is dus wat representatiever voor het werkelijke aantal bezoekers.
 • Gem. tijd op pagina : De gemiddelde tijd die bezoekers op de pagina blijven.
 • Instappunten : Het aantal bezoekers dat via deze pagina op je website terecht kwam. Zo heeft mijn pagina “/een-navigatiemenu-maken-met-html-en-css/” 3.008 unieke paginaweergaves, waarvan maar liefst 2.794 bezoekers via deze pagina op mijn website terecht kwamen. Dat komt omdat deze pagina erg goed scoort in Google, dus die bezoekers komen allemaal rechtstreeks vanuit Google op deze pagina terecht. Het kan ook zijn dat ze via een link op een andere website op de pagina terecht komen, of dat ze de pagina in hun favorieten hadden staan.
 • Bouncepercentage : Het aantal bezoekers dat alleen de betreffende pagina heeft bekeken, dus geen andere pagina’s op je website. Zie ook punt 5 onder doelgroep overzicht.
 • Uitstappercentage : Het aantal bezoekers dat je site heeft weggeklikt na het bezoeken van de betreffende pagina.
 • Paginawaarde : Hoeveel deze pagina bijdraagt aan je omzet.

Is je bouncepercentage en/of uitstappercentage erg hoog? Dat is op zich niet erg, zolang de gem. tijd op pagina maar niet te laag is. Is die ook erg kort, bijvoorbeeld minder dan 20 seconden? Dan voldoet de pagina wellicht niet aan de verwachtingen van je bezoekers, tijd om deze te verbeteren!

Is de tijd op de pagina wel lang genoeg, maar wil je deze percentages toch graag naar beneden hebben? Zorg dan voor een duidelijke call to action en plaats links naar andere interessante artikelen (of producten), zoals ik onderaan dit artikel doe.

Gedragsstroom

google analytics handleiding : gedragsstroomOnder het onderdeel “gedrag” in het linkermenu vind je ook het onderdeel “gedragsstroom”. Als je daarop klikt krijg je een pagina zoals hiernaast, waar je kunt zien hoe bezoekers over je site surfen.

De “beginpagina” is de pagina waarmee je bezoekers op je site terecht komen, de 1e interactie is de tweede pagina die ze bezoeken, de 2e interactie is de derde pagina die ze bezoeken enzovoorts.

De grijze golvende lijnen geven aan vanaf welke pagina de bezoekers komen en naar welke pagina ze vervolgens gaan. Hoe dikker de lijn, hoe meer bezoekers.

Secundaire dimensie instellen

google analytics handleiding : secundaire dimensieZoals je wellicht al had gezien kun je bij veel statistieken ook een secundaire dimensie instellen. Dat betekent dat er een extra kolom met informatie bijkomt, zodat je nog meer inzicht krijgt.

In het screenshot hiernaast heb ik bijvoorbeeld de secundaire dimensie “bron” toegevoegd, waardoor ik nu ook zie waar het verkeer van een bepaalde pagina vandaan komt. Deze resultaten zijn gesorteerd op de kolom “paginaweergaven”, maar als ik op het kopje “Pagina” klik zie ik per pagina waar mijn bezoekers vandaan komen.

Om een secundaire dimensie te selecteren klik je op de button “secundaire dimensie” en vervolgens op het onderdeel wat je wilt toevoegen.

Andere interessante links over Google Analytics

De homepage van Google Analytics.
Het officiele helpcentrum van Google Analytics.
Heb je nog geen Google Analytics? Lees hoe het aanmelden en instellen werkt.
Je eigen IP adres en SPAM blokkeren in Analytics.
Handige tool om vrijwel alle referral spam automatisch te blokkeren.

Gerelateerde artikelen