040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Als je iemand wilt verleiden in de kroeg, begin je dan met een standaard openingszin als “Ken ik jou niet ergens van” of “Kom je hier vaker”? Waarschijnlijk niet, want dan zijn je kansen meestal bij voorbaat al bekeken. Waarom gebruik je dit soort clichés dan wel op je website, waar je probeert een bezoeker te verleiden om klant te worden? Die bezoeker wil weten waarom hij juist bij jou moet kopen en niet bij je concurrent. Hij wil dus weten waarin jij jezelf onderscheidt van de rest. Vermeld dus je USP’s op je site, en vermijd de clichés in dit artikel!

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf

jong en dynamischDeze staat bij mij persoonlijk met stip op nummer 1. Elke keer als ik dit lees vliegt mijn muis naar het rode kruisje in de rechter bovenhoek, of naar de “back” knop van mijn browser. Vre-se-lijk! Ik las deze tekst eerder vandaag voor de honderdduizendste keer (oké, dat is ook een beetje overdreven en inderdaad, ook een cliché 😉 ) en toen ben ik meteen met gekromde tenen (weer een cliché maar wel echt waar) dit blog gaan schrijven. En wat staat er nu eigenlijk? Wij zijn een jong bedrijf. Dus we bestaan pas een jaar en hebben eigenlijk vrij weinig ervaring. En dynamisch dan? Dat betekent zoveel als “voortdurend veranderend”. Dus krijg ik deze keer hoge kwaliteit, maar kan dat de volgende keer heel anders zijn?

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel

kwaliteit hoog in het vaandelOver kwaliteit gesproken, dit is er ook zo eentje. Hoeveel bedrijven ken jij waar kwaliteit niet belangrijk is? Vraagt een klant “u levert toch wel kwaliteit he?” en dan zegt zo’n bedrijf “nee sorry, de kwaliteit is waardeloos bij ons”…
 

De klant staat bij ons centraal

Deze is ook bekend als “de klant is koning”, “uw wensen staan centraal”, “het draait om u” enzovoorts. Vroeger hanteerden veel bedrijven een productgerichte strategie (een bekend voorbeeld is Henry Ford, waarbij de klant een auto in elke gewenste kleur kon bestellen zolang het maar zwart was), maar tegenwoordig stemt ieder bedrijf zijn producten of diensten af op de wensen van de klant. Daarmee onderscheid je jezelf dus ook al niet helaas.

Welkom op onze website

Welkom op onze website clicheGelukkig maar. Ik was al bang dat ik hier niet welkom was…
 

Wij leveren altijd maatwerk en kunnen daarom geen prijzen geven op onze website

De prijs is één van de belangrijkste factoren om wel of niet te kiezen voor een bepaald bedrijf. Dus waarom zou je daar een geheim van maken? Zodat je concurrenten je prijzen niet weten? Vergeet het maar, die vragen gewoon onder een valse naam een offerte aan. Denk je nu “ja maar wij leveren echt altijd maatwerk en kunnen dus echt geen standaardprijzen geven!”? Hoe bereken jij je offertes dan? Waarschijnlijk aan de hand van een uurprijs, een m2 prijs enzovoorts? Dan kun je die toch gewoon op je site vermelden? Het liefst met wat voorbeelden erbij, want een klant kan vaak niet inschatten hoe lang jij met bepaalde werkzaamheden bezig bent. Denk aan een garage die tarieven vermeld voor een APK, een grote beurt en het wisselen van een distributieriem. Of een advocaat die vermeld hoeveel een samenlevingscontract kost, of het opstellen van algemene voorwaarden. Of een tandarts die vermeld wat een bepaalde behandeling kost. Of een webbouwer die vermeld wat een nieuwe website kost. Mensen willen graag direct weten waar ze aan toe zijn, ze hebben geen zin om te wachten op jouw offerte. Ze zijn nu aan het zoeken en willen het nu weten, niet “binnen 24 uur”. Dan kijken ze wel bij je concurrent die wel gewoon prijzen vermeld. Je hoeft overigens niet direct het achterste van je tong te laten zien, een vanaf prijs of een richtprijs is ook prima. Bijkomend voordeel is dat je een stuk minder offertes hoeft te maken voor mensen die jouw tarieven toch niet willen of kunnen betalen.

Op mijn website kunt u alles lezen over mijn bedrijf

blablaEn het ergste van deze is dat het meestal nog waar is ook… ALLES! Ellenlange verhalen over hoe het bedrijf ontstaan is, wat een enorme passie de ondernemer voor zijn werk heeft, wat voor geweldige vrouw en kinderen hij heeft, wat zijn favoriete kleur is… en dat het liefst allemaal op de homepage. En dat terwijl ik toch echt voor de producten of diensten op de site kwam…

Wij zijn dé leverancier voor / hét adres voor…

Ik sluit af met nog zo’n nietszeggende opmerking die dit artikel eigenlijk perfect samenvat. In plaats van te vertellen dat je dé leverancier bent voor een bepaald(e) product of dienst kun je beter vertellen waarom iemand bij jou moet zijn en niet bij je concurrenten. Je USP’s dus. Wees concreet! Aan welke clichés erger jij jezelf altijd? Laat het me weten in de reacties hieronder!

(Inspiratie)bronnen voor dit artikel:

o-utrecht.nl staaltaal.nl waardevollewebteksten.nl frankce.be

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

 

Bedrag

Gerelateerde artikelen