040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Ik heb in het verleden regelmatig meegemaakt dat de e-mailfunctie van WordPress niet goed werkte. Zo werden contactformulieren niet verzonden, evenals de e-mails van WooCommerce. De oplossing daarvoor is echter verrassend eenvoudig…

In dit artikel lees je:

Gebruik het juiste e-mailadres!

Het e-mail adres bij instellingen –> algemeen (het admin e-mail adres dus) dient te eindigen op de domeinnaam waarop je website staat. In mijn geval is dat e-mailadres bijvoorbeeld bob@bobdewebbouwer.com; mijn website staat immers op www.bobdewebbouwer.com.

Ook info@bobdewebbouwer.com, pietje@bobdewebbouwer.com enzovoorts zouden prima werken, zolang het maar een adres @bobdewebbouwer.com is.

Als je ander e-mail adres gebruikt (bijvoorbeeld @gmail.com, @hotmail.com, @kpn.nl,@upc.nl, @ziggo.nl) werken bepaalde e-mail functies niet correct.

Contact Form 7 werkt niet

Ook veel foutmeldingen bij de populaire contactformulier plugin Contact Form 7 worden veroorzaakt door een verkeerd e-mail adres.

Bij deze plugin kun je echter per formulier instellen naar welk mailadres het formulier verzonden wordt. Standaard is dit het admin adres, maar ook als je daar een ander mailadres invult dient dit te eindigen op de domeinnaam waarop je WordPress website staat voor een correcte werking. Bij sommige hostingbedrijven geldt dit ook voor het “van” adres.

WooCommerce email werkt niet

Je raadt het al, ook de veelgebruikte webshop plugin WooCommerce verstuurt alle e-mails via het interne mailsysteem van WordPress, en werkt dus alleen als het e-mail adres eindigt op de juiste domeinnaam zoals hierboven beschreven.

Gebruik een SMTP plugin als je mails niet aankomen

Het komt ook regelmatig voor dat mails wel verzonden worden, maar niet aankomen bij de ontvanger. Met name Outlook.com en Gmail weigeren regelmatig mails die automatisch verzonden worden door WordPress. Dat komt omdat die e-mails standaard verzonden worden door de server, dus niet vanuit een echt e-mail adres.

Dit kun je voorkomen door deze SMTP plugin te gebruiken. Kies bij de instellingen de optie “Other SMTP” en vul daar dezelfde gegevens in als in je e-mail programma onder uitgaande mail.

Controleer of WordPress e-mails verzend

Als je wilt controleren of WordPress wel of geen e-mails verzend kun je de WP Mail Logging plugin gebruiken. Deze plugin legt precies vast welke e-mails er verzonden worden door WordPress, inclusief de mails vanuit plugins als Contact Form 7 en WooCommerce.

Klant bij Hostnet?

Om een of andere reden staat Hostnet het gebruik van een SMTP plugin niet toe, maar zij raden aan deze plugin te gebruiken.

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een website voor je te bouwen, jouw website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

Gerelateerde artikelen