Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Er zijn heel veel gratis plugins voor WordPress verkrijgbaar. In dit artikel Bob’s 10 favoriete wordpress plugins.

In dit artikel vind je Bobs favoriete WordPress plugins:

SEO : Yoast SEO

De eerste WordPress plugin die ik op iedere website installeer is Yoast SEO. Deze plugin regelt namelijk automatisch een aantal belangrijke SEO zaken op je WordPress website, zoals een XML sitemap. Daarnaast kun je bij iedere pagina of bericht de title en description tag wijzigen en zie je direct hoe dit er in Google uit ziet.

Ook erg nuttig is de pagina analyse: je kunt een focus zoekwoord opgeven (dat is het belangrijkste zoekwoord waarop je graag wilt scoren in Google) en de Yoast SEO plugin geeft je een aantal handige tips om je on page SEO te verbeteren. Op zoek naar meer SEO tips? Lees dit artikel!

Beveiliging : Wordfence

De tweede plugin die ik altijd installeer is Wordfence. Deze plugin is te vergelijken met de virusscanner op je computer; hij houdt hackers buiten de deur en scant je site dagelijks automatisch op virussen, malware en andere problemen. Als er een probleem gevonden is krijg je automatisch een mailtje. Bovendien krijg je ook een mailtje als er een update beschikbaar is voor een plugin, theme of WordPress zelf, zo houd je je site veilig!

Lees Bobs handleiding voor WordFence

Backup : UpdraftPlus

Naast een goede beveiliging is ook een goed backup plan essentieel. Het komt namelijk regelmatig voor dat er iets mis gaat, bijvoorbeeld bij een update of het aanpassen van de website, dus dan wil je snel terug kunnen naar een situatie waarin alles nog wel goed werkte. UpdraftPlus laat je zowel handmatige als automatische backups maken, waarbij je in het laatste geval zelf kunt bepalen wat je wanneer wilt laten backuppen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen er dagelijks een backup van de database gemaakt wordt, maar dat voor de rest van de bestanden 1 keer per week voldoende is.

Naast de frequentie van de backups kun je ook instellen waar je deze wilt opslaan. Standaard worden ze gewoon opgeslagen op dezelfde server als je website, maar je kunt ze ook op een externe opslag laten opslaan waaronder Dropbox, Google drive of Microsoft OneDrive. En mocht je een keer een backup nodig hebben kun je deze met 1 klik op de knop weer terugzetten, waarbij je zelfs kunt bepalen wat je precies wilt herstellen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de database herstellen, of juist alleen de thema of plugin map.

Snelheid : W3 Total Cache

Wat je doelgroep ook is, er is één ding wat alle internetgebruikers gemeen hebben: ze zijn ongeduldig! Een snelle website is dan ook essentieel, ook omdat Google snelle websites boven langzame websites plaatst in de zoekresultaten. Om je WordPress website sneller te maken heb je een caching plugin nodig, en de populairste is W3 Total Cache.

Bij W3 Total Cache kun je enorm veel instellen om een optimale configuratie van je site te verkrijgen, maar dat zorgt er ook voor dat het niet de meest gebruiksvriendelijke caching plugin is. Als je geen verstand van caching hebt ben je waarschijnlijk beter af met een eenvoudigere plugin zoals WP Super Cache.

Contactformulier : Contact form 7

Meestal wil je dat bezoekers van je website gemakkelijk contact met je kunnen opnemen en een contactformulier is daar de ideale mogelijkheid voor. Nu is het maken van een contactformulier meestal best ingewikkeld maar gelukkig zijn er vele WordPress plugins die dat eens stuk makkelijker maken.

Mijn persoonlijke favoriet is Contact Form 7, een zeer uitgebreide plugin om contactformulieren te maken. Je kunt zelf onbeperkt velden, keuzemenu’s, keuzerondjes, selectievakjes enzovoorts aanmaken, waarbij de plugin precies aangeeft welke code je in het formulierveld moet gebruiken.

Je krijgt de ingevulde informatie per e-mail binnen. De inhoud van die mail kun je helemaal zelf bepalen. Dat geldt ook voor de foutmeldingen (de plugin valideert de ingevulde velden en geeft een foutmelding als er bijvoorbeeld een foutief e-mail adres is ingevuld of als verplichte velden niet zijn ingevuld).

Contact Form 7 is echter niet de meest gebruiksvriendelijke contactformulier plugin, maar met deze handleiding kom je er vast wel uit.

Statistieken : GA Google Analytics

Meten is weten, dus een Google Analytics plugin mag niet ontbreken in dit overzicht. GA Google Analytics is een eenvoudige lichtgewicht plugin waarmee je de trackingcode eenvoudig op je website kunt installeren. Wil je je statistieken rechtstreeks in je WordPress dashboard kunnen bekijken? Dan is Google Analytics Dashboard een goede optie.

Webshop : WooCommerce

“Echte” winkels krijgen het steeds moeilijker maar webshops floreren juist. Een webshop is relatief eenvoudig om te beginnen, zeker met de WooCommerce plugin voor WordPress. Deze gratis webshop plugin is zeer uitgebreid (echt heel erg uitgebreid) en bovendien ook zeer gebruiksvriendelijk.

Enkele standaard features van WooCommerce zijn onbeperkt toevoegen van producten, gerelateerde producten toevoegen, reviews bij producten, promoties toevoegen (eventueel met gebruik van kortingscodes) en diverse widgets zoals recent bekeken producten, een prijsslider waarmee je de prijsrange kunt instellen (van – tot) enzovoorts enzovoorts. Had ik al gezegd dat het een hele uitgebreide plugin is?

Het enige wat niet standaard is ingebouwd is een IDEAL betalingsmodule. Ik adviseer je hierbij te kiezen voor Mollie. Dit is de goedkoopste aanbieder van Ideal die ik ken, waarbij je alleen betaalt per transactie. Naast IDEAL biedt Mollie ook diverse andere betalingsmogelijkheden, waaronder PayPal en BanContact/MisterCash voor Belgische klanten. Bovendien heeft Mollie een gratis plugin voor WooCommerce, in tegenstelling tot veel andere aanbieders. Een goed alternatief voor Mollie is Sisow, maar daar betaal je wel een hoger bedrag per transactie.

Ook mijn Shop by Bob theme is gemaakt met de WooCommerce webshop plugin.

Fotoslider : Smart Slider 3 of MetaSlider

Grote, paginabrede fotosliders zijn al jaren zeer populair. Er zijn veel fotoslider plugins voor WordPress en mijn favoriete slider is Smart Slider, een zeer uitgebreide slider die ook nog eens volledig responsive is. Natuurlijk kun je ook kleinere sliders maken met een vaste afmeting, en je kunt zelfs meerdere sliders per pagina gebruiken. Zelfs het gebruik van layers is (beperkt) inbegrepen in de gratis versie van deze slider!

Wil je eigenlijk gewoon alleen een simpele fotoslider zonder allerlei uitgebreide mogelijkheden? Dan is MetaSlider wellicht een betere optie voor je.

Nieuwsbrieven : Mailpoet

Een klant van mij wilde een nieuwsbrief module op zijn website. Dat was nog een hele zoektocht! De meeste nieuwsbrief plugins waren totaal niet gebruiksvriendelijk en ik was dan ook erg blij toen ik eindelijk Wysija ontdekte. Het enige onhandige aan deze plugin is de naam, maar dat hadden de makers blijkbaar ook in de gaten aangezien de plugin tegenwoordig “Mailpoet” heet.

Je kunt eenvoudig nieuwsbrieven maken met een gebruiksvriendelijke editor (een vereenvoudigde versie van de standaard WordPress editor) en is een widget beschikbaar om gemakkelijk een aanmeldformulier op je website te plaatsen. Mensen die zich aanmelden krijgen automatisch een e-mail om hun inschrijving te bevestigen (dubbel opt-in dus).

Lees Bobs handleiding voor MailPoet

Foto’s : Easy Fancybox

Een mooie website kan niet zonder foto’s, en veel mensen willen zo’n mooie popup met een grotere foto als je op de foto klikt. Om dat te bereiken hoef je alleen even Easy Fancybox te installeren! En wist je al dat er standaard een fotogalerij is ingebouwd in WordPress?

Gerelateerde artikelen