Bob de webbouwer bouwt en verbetert websites 040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

De vraag “hoe hoog sta ik in Google” stelt iedereen die een beetje serieus met zijn website bezig is zichzelf regelmatig. Ik hoor vaak dingen als “ik sta op nummer 1 in Google en toch krijg ik heel weinig bezoekers, hoe kan dat?”.

In dit artikel lees je:

De oorzaak: je positie in Google wordt beïnvloed door gepersonaliseerde zoekresultaten

Google maakt gebruik van gepersonaliseerde zoekresultaten, wat wil zeggen dat jij andere zoekresultaten ziet dan ik. De resultaten die je te zien krijgt zijn onder andere afhankelijk van de websites die je eerder bekeken hebt, of je bent ingelogd op een Google account en je locatie.

Websites die je eerder bekeken hebt

Dit is de grootste boosdoener. Google gaat ervan uit dat jij websites die je vaker bekeken hebt interessant vindt en plaatst deze daarom hoger in de zoekresultaten. Aangezien jij je eigen website waarschijnlijk al heel vaak bekeken hebt staat die bij jou bovenaan in Google, maar als ik jouw website nog niet eerder bezocht heb is dat bij mij niet het geval.

Je bent ingelogd op een Google account

hoe hoog sta ik in google ingelogd op google accountDaarnaast past Google de zoekresultaten ook aan als je bent ingelogd op je Google account. Dat is vaker het geval dan je denkt , want ook als je Gmail, YouTube en natuurlijk Google diensten als Google+ en Adwords gebruikt ben je ingelogd op een Google account.

Als je bent ingelogd op een Google account worden de zoekresultaten onder andere beïnvloed door eerder uitgevoerde zoekopdrachten, op welke resultaten je hebt geklikt en welke websites je vrienden aanbevelen op Google+.

Je locatie

hoe hoog sta ik in google lokale zoekresultatenVoor steeds meer zoektermen laat Google veel lokale resultaten zien. Als je bijvoorbeeld op “bakker” zoekt in Eindhoven krijg je compleet andere resultaten dan wanneer je “bakker” intypt terwijl je in Amsterdam bent.

Als Google ook lokale zoekresultaten weergeeft voor jouw branche zal je waarschijnlijk vrijwel bovenaan staan, aangezien jouw bedrijf het dichtst bij jouw huidige locatie zit. Maar bij iemand anders kan je bedrijf wellicht helemaal niet voorkomen in zijn zoekresultaten.

Gelukkig kun je wel kijken hoe de zoekresultaten eruit zien als je ergens anders bent, zie de afbeelding hierboven.

  1. Klik op “zoekhulpmiddelen”
  2. Klik vervolgens op de plaatsnaam
  3. Voer een andere plaatsnaam in bij “locatie opgeven”.

Als je alleen in een bepaalde regio werkt, bijvoorbeeld de regio Eindhoven of Amsterdam, voer je hier 1 van deze plaatsnamen in. Als je landelijk werkt kun je hier “Nederland” invoeren, maar aangezien vrijwel iedereen lokale zoekresultaten te zien krijgt kun je beter een aantal grote steden invoeren om te kijken hoe je in de betreffende regio scoort.

De oplossing: zoeken in de incognito modus

hoog sta ik in google incognitoDe oplossing voor de eerste 2 problemen is heel eenvoudig: open een incognito venster in je browser en zoek vanuit dat venster. Als je incognito bent wordt er geen rekening gehouden met eerder bezochte websites en ben je ook niet ingelogd op een Google account. Er wordt echter nog wel rekening gehouden met de locatie, die moet je dus alsnog handmatig aanpassen.

Gratis tools om te kijken hoe hoog je in Google staat

Als je maar één website hoeft bij te houden kan dat prima op bovenstaande manier, maar als je de posities van meerdere websites bij moet houden op meerdere zoekwoorden kun je dat beter aan een programma overlaten. Gelukkig zijn er enkele handige gratis tools die bijhouden hoe hoog je in Google staat.

Persoonlijk gebruik ik Free Monitor for Google hiervoor. Je kunt hierin meerdere websites bijhouden, en meerdere zoektermen per website. Je krijgt ook te zien hoeveel posities je gestegen of gedaald bent ten opzichte van de vorige keer, en wat je hoogste positie op de betreffende zoekterm is geweest. Let echter wel op, ook deze tool houdt rekening je locatie.

Een andere optie is proranktracker.com. Deze tool geeft een nog uitgebreidere rapportage en is ook gratis tot 50 zoekopdrachten.

Tot slot nog even een eervolle vermelding voor Google’s eigen webmaster tools; onder “zoekverkeer” –> “zoekopdrachten” zie je ook op welke zoektermen je website wordt weergegeven, waarbij je niet alleen ziet op welke positie je gemiddeld staat maar ook hoe vaak jouw website voor die zoekterm vertoond is en hoe vaak mensen hebben doorgeklikt naar jouw website.

Een erg handig overzicht, waarbij je ook zoektermen voorbij ziet komen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had… als ze interessant genoeg zijn kun je de pagina daar weer verder voor optimaliseren!

SEO en linkbuilding tips

Valt je echte positie tegen? Lees dan mijn SEO tips en linkbuilding tips om hoger in Google te komen!

Laat Bob je website Google vriendelijk maken

Heb je zelf niet de juiste kennis of geen tijd om je website zoekmachinevriendelijk te maken? Huur mij dan in om je te helpen!
Vraag direct een vrijblijvende offerte aan en kom ook hoger in Google!
 

Gerelateerde artikelen