040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com
Als je zelf een website wilt bouwen heb je een enorme keuze uit gratis of betaalde software om dat te doen. Maar welke is nu het meest gebruiksvriendelijk, welke biedt de meeste mogelijkheden en wat kost dat allemaal? In dit artikel bespreekt website expert Bob de webbouwer de 4 populairste mogelijkheden:

Wix

Wanneer je een Wix website gaat maken heb je 2 keuzes; je kunt Wix automatisch een website voor je laten bouwen door een aantal vragen te beantwoorden, of je kunt zelf aan de slag met de Wix editor.

Automatisch je website laten maken met Wix ADI

In het eerste geval vraagt Wix o.a. voor wat voor bedrijf je een website wilt bouwen, welke functies die website moet bevatten (bijvoorbeeld een webshop, live chat, reserverings module, Instagram feed enzovoorts. Je kunt zelfs de website al (deels) automatisch vullen door je bestaande website en/of Google Places profiel op te geven. Vervolgens kun je je logo uploaden en je contactgegevens en social media accounts toevoegen.

Daarna kies je voor een bepaald thema, en kun je indien gewenst een standaard kleurenpalet laten creëren op basis van je logo. Bij elke stap word je gerustgesteld; je kunt het later allemaal nog aanpassen. In de laatste stap zie je 3 verschillende ontwerpen op basis van je keuzes. Zodra je een ontwerp hebt gekozen wordt je website door Wix in elkaar gezet, en na een paar minuten kun je aan de slag met het bewerken van je site. 

Wix ADI editor
Dat bewerken doe je met een gebruiksvriendelijke editor. Als je op een onderdeel klikt openen de instellingen daarvoor in de linker sidebar. Je kunt hier bijvoorbeeld een ander ontwerp voor het betreffende onderdeel kiezen, teksten en afbeeldingen aanpassen enzovoorts.

Links bovenin de editor vind je een kopje “toevoegen”, waarmee je een nieuwe pagina kunt toevoegen, maar ook nieuwe onderdelen aan de huidige pagina kunt toevoegen.

Je kunt kiezen uit honderden professioneel ontworpen secties; blokken met inhoud die bij elkaar hoort. Zo is het navigatiemenu een sectie, het “over ons” gedeelte een sectie, de referenties een sectie, het contactformulier een sectie, het nieuwsbrief inschrijfformulier een sectie enzovoorts.

De bewerkingsmogelijkheden zijn relatief beperkt; je kunt bijvoorbeeld niet alle achtergronden aanpassen, geen elementen toevoegen aan bestaande secties
(wel erboven of eronder, maar je kunt dus geen “offerte aanvragen” knop toevoegen aan je sectie met diensten), de witruimte niet aanpassen enzovoorts.

Aan de andere kant bestaan de standaard secties uit een aantal elementen; zo kan een hero sectie bijvoorbeeld een koptekst, een achtergrondafbeelding en 2 knoppen bevatten, en een recensies sectie kan een foto, titel en knop bevatten. Je kunt voor ieder element instellen of je het betreffende element wel of niet zichtbaar wilt hebben. Verder kun je de kleuren van teksten en knoppen aanpassen, maar wel alleen met kleuren binnen het kleurenpalet. Dat is op zich prima, want zo blijft het design lekker consistent, en je kunt kiezen uit meerdere kleurenpalets (gebaseerd op 1 hoofdkleur).

Zelf je website maken met de Wix editor

Wil je toch liever alles zelf bepalen? Kies dan voor de Wix editor. Ook nu begin je met een standaard template, waarbij je de keuze hebt uit meer dan 1.000 professioneel ontworpen designs. Deze zijn netjes onderverdeeld in categorieën zoals “restaurant”, “fotografie”, “muziek”, “gezondheid en wellness” enzovoorts. De meeste categorieën zijn op hun beurt weer onderverdeeld in subcategorieën; zo is de categorie “webshop” bijvoorbeeld onderverdeeld in “Mode en kleding”, “Juwelen”, “Thuis en decor” etc. Hierdoor vind je snel een template die goed aansluit bij jouw activiteiten. 
Elke template bestaat uit meerdere pagina’s, zodat je met 1 klik een complete website installeert die je vervolgens kunt bewerken. Ook nu heb je een editor tot je beschikking, maar deze is wel wat minder gebruiksvriendelijk dan die van Wix ADI.

Aan de andere kant biedt deze Wix Editor wel veel meer mogelijkheden; hiermee kun je wel alle achtergronden aanpassen, kleuren, lettertypes en uitlijning van elke tekst individueel aanpassen en elementen toevoegen op iedere gewenste plek.

Elk element is in een flink aantal variaties beschikbaar: zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 100 verschillende knoppen (waarvan je dingen als het lettertype en de kleur nog helemaal naar wens kunt aanpassen), enkele tientallen fotogalerij en contactformulier stijlen, 5 verschillende social media share knoppen enzovoorts.

Daarnaast kun je allerlei functionaliteit toevoegen aan je website, zoals een webshop, reserveringsmodule of blog.

Naast de functionaliteiten die standaard vanuit Wix zelf beschikbaar zijn kun je ook nog honderden gratis en betaalde apps installeren vanuit de Wix appmarkt.

 

wix editor

Wix prijzen

Wix heeft een gratis versie, maar daarmee kun je niet je eigen domeinnaam gebruiken en staat er reclame van Wix op je site. Dat staat natuurlijk niet erg professioneel.
Voor € 8,50 per maand kun je wel je eigen domeinnaam gebruiken, en vanaf € 12,50 per maand is ook de Wix reclame verdwenen.

Als je een webshop of reserveringsmodule op je site wilt zul je wat dieper in de buidel moeten tasten; dat kost je minimaal € 17,00 per maand.

Squarespace

Wanneer je een account hebt aangemaakt bij SquareSpace begin je met een korte introductie zodat je weet waar je de belangrijkste functies vindt.

Vervolgens vertelt een assistant je wat de belangrijkste vervolgstappen zijn, zoals het toevoegen van je logo en extra pagina’s, het aanpassen van het design en het lanceren van je site.

Persoonlijk spreekt de interactieve assistent van Jimdo mij meer aan; deze opent direct het betreffende onderdeel, terwijl Squarespace alleen wat informatie erover geeft en verwijst naar een help artikel.

Alle instellingen vind je bij Squarespace in de linker sidebar. Daar kun je bijvoorbeeld pagina’s toevoegen, typografie instellen (je kunt aparte lettertypes instellen voor titels, knoppen, tekst enzovoorts, en kiezen uit honderden lettertypes van Google Fonts), kleuren (je kunt kiezen uit een aantal voorgedefinieerde kleurenpaletten, maar ook een eigen kleurenpalet samenstellen), animaties enzovoorts. Verder kun je hier je contactgegevens toevoegen (e-mail adres, telefoonnummer, adres, openingstijden), evenals je social media profielen.

Squarespace
Daarnaast kun je hier een webshop toevoegen, en vervolgens je bestellingen, klanten, producten, betaalmethodes enzovoorts hier vinden. Onder het kopje “marketing” vind je een ingebouwd nieuwsbrief systeem (maar je kunt ook MailChimp of Zapier gebruiken), een popup builder en tools om je marketing te integreren met Facebook en Instagram. Ook kun je diverse statistieken bekijken.

Net als bij Wix is ook een Squarespace pagina opgebouwd uit meerdere secties. Squarespace biedt de keuze uit meer dan 200 verschillende sectie templates, netjes onderverdeeld in categorieën als “Headlines”, “Gallery”, “Quote”, “Contact” en “Newsletter”.

De designs zijn erg basic vormgegeven, met weinig gebruik van kleuren of afbeeldingen. Je kunt echter zelf eenvoudig een achtergrond instellen, waarbij je kunt kiezen uit een achtergrondkleur, afbeelding of video. Je kunt per sectie een aangepast kleurenpalet gebruiken.

Bovendien kun je bij Squarespace zelf elementen toevoegen aan een sectie template. Als je dus bijvoorbeeld een “neem contact op” knop wilt toevoegen is dat gewoon mogelijk, evenals een afbeelding, galerij, contactformulier, nieuwsbrief inschrijf veld enzovoorts.

Ik merkte bij Squarespace wel een lichte vertraging – als je iets aanpast duurt het 1 a 2 seconden voordat deze aanpassing zichtbaar wordt op de website. Dat voelt dus niet echt vloeiend aan. Verder is de interface van Squarespace als enige niet in het Nederlands beschikbaar.

Squarespace prijzen

Squarespace heeft geen gratis versie, maar je kunt het wel 14 dagen gratis uitproberen. Daarna moet je 1 van de betaalde pakketten kiezen, waarvan de goedkoopste
€ 11,00 per maand kost als je per jaar betaalt (€ 132,00 per jaar dus). Als je ook een webshop wilt betaal je minimaal € 17,00 per maand.

Jimdo

Net als WIx is ook Jimdo beschikbaar in 2 versies: Jimdo Dolphin, een eenvoudige versie voor mensen die zonder enige kennis van programmeren en websites bouwen binnen een paar uurtjes een eigen website online willen zetten, en Jimdo Creator, een versie voor ervaren webbouwers waarbij je zelf elementen en code kunt toevoegen.

De eenvoudige versie: Jimdo Dolphin

Jimdo Assistant
jimdo blok toevoegen
Als je voor de eenvoudige versie kiest word je verwelkomd met een gebruiksvriendelijke set-up wizard die bestaat uit verschillende stappen.

Zo word je o.a. gevraagd waarvoor je een website wilt maken (hobby, beginnend bedrijf, bestaand bedrijf), wat voor soort website je wilt maken (een bedrijfswebsite, een webshop, een portfolio website), in welke branche je actief bent, welke stijl je het meest aanspreekt (minimalistisch, donker, modern, licht) en je kunt kiezen uit enkele kleurenschema’s.

Verder kun je ook 3 pagina’s kiezen die – naast de homepage – standaard alvast geïnstalleerd worden.  Je kunt zelf later meerdere pagina’s toevoegen, maar hoeveel pagina’s je kunt toevoegen is afhankelijk van het pakket dat je kiest. 

Aan het einde van deze wizard kun je kiezen uit enkele standaard templates. Als je een template hebt gekozen verschijnt een assistant die je verder helpt met bijvoorbeeld het kiezen van lettertypes, het aanpassen van de layout van de blokken, het toevoegen van extra blokken, het aanpassen van het navigatiemenu en zelfs het ontwerpen van een eenvoudig logo.

Als je klaar bent met de wizard en de assistent heb je eigenlijk al een complete website gemaakt, waarvan je alleen nog de teksten en foto’s hoeft aan te passen. Teksten aanpassen is eenvoudig en een kwestie van klikken en typen. Ook andere onderdelen kun je aanpassen door erop te (dubbel)klikken. 

Een Jimdo website is opgebouwd uit blokken. Dit werkt hetzelfde als de secties van Wix en Squarespace. Jimdo biedt de keuze uit ongeveer 100 blokken, onderverdeeld in diverse categorieën als “tekst”, “afbeelding”, “slideshow”, “over” en “contact”. Zo’n blok bestaat uit diverse elementen; zo kan een cover blok bijvoorbeeld een koptekst, een achtergrondafbeelding en 2 knoppen bevatten, en een contactblok kan naast de titel ook een kaart en contactformulier bevatten.

Je kunt die individuele elementen in of uitschakelen, maar het is niet mogelijk zelf elementen toe te voegen. Als ik bijvoorbeeld een kaart wil toevoegen aan mijn cover blok kan dat helaas niet, en ook als ik een “neem contact op” knop wil toevoegen onder mijn dienstenoverzicht is dat niet mogelijk; je kunt echt alleen de elementen gebruiken die in de standaard blok templates aanwezig zijn.

Verder zijn er ook geen styling mogelijkheden per element. Je kunt dus bijvoorbeeld niet de kleur van een individuele knop of koptekst aanpassen, of de hover stijl van het menu item.

Je kunt wel kiezen uit meerdere globale stijlen / kleurenschema’s, maar die zijn van toepassing op de gehele website. Aan de ene kant zorgt dit natuurlijk wel voor een consistent design, maar het beperkt je creativiteit wel flink. 

De uitgebreide versie: Jimdo Creator

Wil jij je creativiteit wat meer de vrije loop laten, en heb je “een goed oog voor design”? Dan is Jimdo Creator waarschijnlijk een betere keuze.

Je begint met het kiezen uit 1 van de 40 standaard design pakketten. Binnen zo’n design pakket vind je een stuk of 20 pagina layouts; 4 verschillende homepage layouts, 3 diensten layouts, 6 fotogalerij layouts enzovoorts.

Bij Jimdo Creator vind je verder geen standaard blokken, maar in plaats daarvan kun je hier zelf ieder element toevoegen dat je wilt. Daarbij heb je de keuze uit zo’n 40 elementen; naast de standaard dingen als (kop)teksten, afbeeldingen, fotogalerij, kolommen en video vind je hier ook dingen als: 

  • Een “gastenboek” waarmee bezoekers een reactie kunnen plaatsen
  • Social media deel en volg knoppen
  • Facebook en Instagram feeds
  • MailChimp inschrijfformulier
  • Agenda functie
  • En nog zo’n 60 extra elementen via powr.io (een externe script bibliotheek).
Jimdo creator - de uitgebreide versie van Jimdo
Ook bij Jimdo Creator kun je niet de styling per individueel element aanpassen, maar je kunt wel een heel stuk meer aanpassen dan bij Dolphin. Zo kun je bijvoorbeeld 3 standaard stijlen voor knoppen maken, waarbij je zelf de kleuren, lettertypes en randen in kunt stellen. Bij een individuele knop kun je weliswaar niet een aparte kleur instellen, maar je kunt wel kiezen welke van de 3 stijlen je wilt gebruiken.

Je kunt ook code toevoegen aan het <head> gedeelte van de site, of eigen HTML code. Ik kon helaas geen optie vinden om eigen CSS toe te voegen in de Jimdo editor.

Jimdo prijzen

Je kunt gratis beginnen bij Jimdo met het Play pakket, maar als je een eigen domeinnaam wilt en de Jimdo reclame wilt verwijderen heb je minimaal het Start pakket nodig (dat bij Jimdo Creator het Pro pakket heet). De prijs daarvoor bedraagt € 9,00 per maand (€ 108,00 per jaar gefactureerd), en als je ook een webshop wilt beginnen de prijzen bij € 15,00 p/ maand.

WordPress

Persoonlijk werk ik altijd met WordPress. Dit is veruit de meest populaire software om een website mee te bouwen; inmiddels draait meer dan 30% van alle websites wereldwijd op WordPress (!).

Ook WordPress is er in 2 smaken: via WordPress.com hoef je zelf niets meer te installeren, en via WordPress.org kun je de software gratis downloaden om deze op je eigen hosting te installeren.

Hoewel WordPress.com in eerste instantie aantrekkelijker klinkt raad ik je met klem aan om voor de tweede optie te gaan. WordPress is namelijk zo populair omdat er duizenden thema’s (templates) en plugins (vergelijkbaar met apps op je telefoon) beschikbaar zijn, maar bij WordPress.com kun je die pas gebruiken vanaf het business abonnement van € 25,00 per maand.

Als je de zelf gehoste versie van WordPress gebruikt moet je een abonnement afsluiten bij een hostingbedrijf, bijvoorbeeld Hostgator of Siteground waar je voor een paar euro per maand een hostingpakket hebt. 

WordPress thema's
Het handmatig installeren van WordPress op je eigen hosting is best lastig, maar gelukkig installeren Hostgator en de meeste andere hostingbedrijven WordPress automatisch voor je zodat je daar geen omkijken naar hebt.

WordPress thema’s

divi-builder-design-tab
Net als bij de andere website bouwers werkt ook WordPress met thema’s / templates. Je hebt de keuze uit bijna 8.000 gratis thema’s, en nog veel meer betaalde (premium) thema’s.

De meeste premium thema’s zoals Divi (waarmee deze website en de meeste andere websites uit mijn portfolio gebouwd zijn) en Avada worden geleverd met tientallen tot honderden demo templates die je eenvoudig kunt installeren en aanpassen.

Deze thema’s zijn ook voorzien van een geavanceerde editor met dezelfde gebruiksvriendelijkheid als die van Wix en Jimdo, maar dan zonder de beperkingen;
bij deze editors kun je wel alles aanpassen wat je maar wilt, en daarnaast kun je ook geavanceerde animaties en andere effecten toepassen.

De gratis thema’s maken meestal gebruik van de standaard editor van WordPress zelf, die een stuk minder mogelijkheden biedt maar daardoor wel lekker overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is.

WordPress plugins

Wil je (beginnen met) een gratis thema, maar wel geavanceerde bewerkingsmogelijkheden hebben? Dat kan met plugins. Plugins zijn vergelijkbaar met apps op je telefoon;
stukjes software die meer functionaliteiten toevoegen aan je website
. Dat kan dus bijvoorbeeld een geavanceerde gratis editor zoals Elementor of Brizy zijn, maar ook een complete webshop, reserveringssysteem, contactformulier, Google Maps kaart, nieuwsbriefsysteem, social media integratie enzovoorts.

Net als bij thema’s zijn er ook duizenden gratis en betaalde plugins verkrijgbaar. Hoewel er voor vrijwel alles wat je bedenkt wel een gratis plugin te vinden is krijg je bij de betaalde plugins vaak meer functionaliteiten en betere support.

WordPress prijzen

WordPress zelf is 100% gratis, en er zijn ook duizenden gratis thema’s en plugins beschikbaar. De enige kosten die je moet maken zijn een paar euro per maand voor een hostingpakket en een domeinnaam.

Wix, Squarespace, Jimdo of WordPress?

Zoals ik al schreef gebruik ik zelf altijd WordPress om mijn websites te bouwen, meestal in combinatie met het betaalde Divi thema. Starten met WordPress is wel wat ingewikkelder dan bij Wix ADI en Jimdo Dolphin, maar als je er even de tijd voor neemt biedt WordPress wel veel meer mogelijkheden en het is nog veruit de goedkoopste optie ook.

Ik vind de WordPress editors van Divi, Elementor of Brizy wel een stuk gebruiksvriendelijker dan de geavanceerde editors van Wix en Jimdo Creator. Squarespace vind het minst gebruiksvriendelijk en zou ik dan ook niet aanraden.

Vind je WordPress te ingewikkeld en wil je gewoon binnen een paar uurtjes een mooie site online hebben? Dan raad ik Wix ADI aan. Jimdo Dolphin is ook zeer gebruiksvriendelijk,
maar wel heel erg beperkt terwijl Wix ADI het ook heel simpel houdt maar toch net wat meer mogelijkheden biedt.

Hulp nodig met je website?

Dit artikel is geschreven door Bob de webbouwer. Heb je hulp nodig met het bouwen van je WordPress, Wix of Jimdo website? Laat Bob je website bouwen of volg een training om het zelf te kunnen!

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Dit artikel bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik een vergoeding krijg als je een betaald abonnement koopt via een link op deze pagina. Dat kost jou verder niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik jou kan blijven helpen met dit soort gratis artikelen. Dus als je een betaald abonnement wilt aanschaffen stel ik het zeer op prijs als je dat via deze pagina doet 😉

Ga je voor een gratis oplossing maar wil je me toch bedanken voor mijn hulp? Dan kun je eventueel ook een kleine eenmalige donatie doen via de button hiernaast 🙂

 

Bedrag

Gerelateerde artikelen