to)Teksten schrijven voor je website is lastiger dan je denkt. In dit artikel vertel ik je hoe je teksten schrijft waar je bezoekers én Google blij van worden.
In dit artikel lees je:
- Dat je je tekst moet afstemmen op (het probleem van) je doelgroep
- Dat je duidelijk moet maken wat de voordelen van jouw product of dienst zijn
- Dat je tekst makkelijk te scannen moet zijn, o.a. door kopteksten, lijstjes en dikgedrukte woorden
- Dat je de belangrijkste informatie voorop moet zetten
- Dat een duidelijke call to action button belangrijk is
- Dat je teksten kort en bondig moet houden
- Dat hyperlinks duidelijk en concreet dienen te zijn
- Hoe je Google vriendelijke teksten schrijft
- Sales pagina’s vs informatieve pagina’s
- Dat goede foto’s (en eventueel videos) ook belangrijk zijn
Stem je tekst af op je doelgroep
Voordat je begint met het schrijven van teksten zal je eerst je doelgroep duidelijk voor ogen moeten hebben. Wie zijn zij, en waar zijn zij naar op zoek? Mensen komen namelijk niet zomaar op je website; ze hebben een probleem en zoeken een oplossing voor dat probleem. Vaak is dat een vraag waarop ze een antwoord zoeken (bijvoorbeeld “hoe schrijf ik goede teksten voor mijn website?” of “wat zijn de eigenschappen van product X?”).
Ook jouw doelgroep heeft ongetwijfeld dat soort vragen, die jij als expert prima kunt beantwoorden. Je moet dan wel eerst achterhalen welke vragen je doelgroep heeft, en wat ze precies intypen in Google. Voordat je begint met het schrijven van teksten zul je dan ook de onderstaande 2 onderzoeken moeten uitvoeren:
- Doe een toptaken onderzoek om te achterhalen waarom mensen eigenlijk naar je site komen (dus welke antwoorden verwachten zij te vinden op jouw site)
- Doe een zoekwoorden onderzoek om te achterhalen wat wat een bezoeker precies intypt bij Google als hij op zoek gaat naar (informatie over) jouw product of dienst.
Na deze onderzoeken weet je dus waarvoor mensen naar je site komen en welke zoekwoorden ze intypen om je site te vinden. Nu weet je dus over welke onderwerpen je moet schrijven en welke zoekwoorden je in je tekst moet verwerken.
De volgende stap is het afstemmen van je teksten op (het niveau van) je doelgroep. Zo is mijn artikel over responsive webdesign bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die zelf hun website bouwen en ik ga er dan ook van uit dat de lezer een bepaalde basiskennis heeft. Ik gebruik dan ook diverse HTML en CSS termen in dat artikel.
Dit artikel is echter (ook) gericht op mensen die hun website door iemand anders hebben laten bouwen en zelf alleen de teksten verzorgen, bijvoorbeeld in een CMS als WordPress. Dat is een hele andere doelgroep; veel mensen die dit artikel lezen weten niets over CSS en HTML, en misschien niet eens wat een CMS* is. Daarom probeer ik in dit artikel dergelijke “vaktermen” zoveel mogelijk te vermijden, en als dat niet mogelijk is geef ik een korte uitleg bij een begrip (zoals de uitleg van het begrip CMS hieronder).
Zorg dus dat je dezelfde taal spreekt als je doelgroep (en dus ook de woorden gebruikt die je doelgroep zou gebruiken). Daarnaast is het ook van belang dat de “tone of voice” goed aansluit bij de rest van de website; zo wil ik graag een “persoonlijke” relatie opbouwen met mijn bezoekers en daarom spreek ik ze aan met je en jij in plaats van u.
* CMS is een afkorting voor Content Management Systeem. Een CMS is software waarmee je zelf teksten en afbeeldingen op je website kunt aanpassen. WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem ter wereld.
Vertel wat de voordelen voor je klanten zijn
De meeste klanten zijn niet geïnteresseerd in de geschiedenis van je bedrijf of hoeveel m2 showroom je hebt. Zelfs de specificaties van je producten is voor de meeste klanten niet het meest belangrijke. Nee, je klanten willen vooral weten wat de voordelen van een product zijn, of welk probleem je voor ze kunt oplossen.
Een voorbeeldje:
- “Deze TV heeft een resolutie van 1080 pixels met progressive scan 24Hz en is uitgerust met een DVB-C ontvanger.”
- “Met deze TV geniet u van een perfect beeld op full HD kwaliteit en hij is uitermate geschikt voor digitale televisie van KPN of Ziggo”
Welke tekst spreekt jou het meeste aan? Nog een paar voorbeelden dan:
- “Deze auto beschikt over een motor met 16 kleppen, 120pk vermogen, ESC, 4 airbags en 300 liter kofferruimte”
- “Met deze auto rijdt u vlot en veilig, ook in regen en sneeuw. Dat komt mooi uit, want dankzij de enorme kofferruimte kunt u er gerust mee op vakantie!”
- “Kapper X is opgericht in 1918 en heeft 10 kappers en 5 kantoormedewerkers in dienst. Wij knippen met een Cibel Centrax schaar en hebben een abonnement op TopHair”
- “Het topteam van Kapper X zorgt ervoor dat uw haar weer perfect in model zit en is altijd op de hoogte van de laatste trends en technieken”
- “Bakker B staat elke nacht om 4:00 op om brood te bakken in een oven van merk A, waarbij gebruik gemaakt wordt van deegmerk C”
- “Bij Bakker B haalt u iedere ochtend het lekkerste verse brood”
Duidelijk? Mooi! Dat wil overigens niet zeggen dat je de specificaties nooit mag vermelden, maar de focus moet dus liggen op de voordelen die je product of dienst de klant biedt.
Maak de tekst scanbaar
De meeste internetters hebben 1 ding gemeen: ze zijn op zoek naar bepaalde informatie en zijn dan ook alleen in die informatie geïnteresseerd. Zo is iemand die op zoek is naar je openingstijden, telefoonnummer of adres waarschijnlijk niet geïnteresseerd in de geschiedenis van je bedrijf. Jij moet ervoor zorgen dat je bezoeker die informatie zo snel mogelijk kan vinden.
De meeste bezoekers gaan pas echt lezen als ze vrijwel zeker weten dat ze de juiste informatie gevonden hebben. Tot die tijd scannen ze de tekst alleen; ze bekijken elke pagina slechts enkele seconden en als ze niet direct iets zien wat hen dichterbij hun doel kan brengen klikken ze meteen door naar de volgende pagina.
Kopteksten
De gemakkelijkste manier om een tekst scanbaar te maken is het gebruiken van kopteksten. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk bij het schrijven van goede kopteksten:
- Een goede koptekst beschrijft in enkele woorden waarover de tekst eronder gaat.
- Zet het belangrijkste woord zover mogelijk vooraan, dat is immers waar mensen naar op zoek zijn.
- Vermijd onnodige woorden, zoals “welkom op de website van…”.
Mensen weten immers wel dat ze welkom zijn, en al helemaal dat ze op een website zijn.
Geef kopteksten een opvallende opmaak
Zorg ervoor dat kopteksten goed opvallen. Mijn kopteksten hebben bijvoorbeeld een groter lettertype, (veel) meer witruimte en een licht afwijkende kleur dan gewone tekst. Hoe belangrijker de tussenkop, hoe opvallender het uiterlijk dient te zijn.
Opmaakprofielen (H1, H2 en H3)
Websites maken standaard gebruik van de opmaakprofielen <h1>, <h2> en <h3> voor kopteksten (de H wordt ook vaak uitgeschreven als Heading). Deze pas je als volgt toe:
- Alleen de paginatitel krijgt het opmaakprofiel <h1> (ook wel “koptekst 1” genoemd). De paginatitel is immers de belangrijkste tekst op de pagina en als het goed is heeft het <h1> opmaakprofiel het meest opvallende uiterlijk.
- De belangrijke tussenkopjes (de paragrafen) krijgen het opmaakprofiel <h2> (koptekst 2).
- De subparagrafen krijgen het opmaakprofiel <h3> (koptekst 3).
De structuur van een pagina over een vakantie naar Spanje zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:
<h1>Op vakantie naar Spanje</h1>
“Op vakantie naar Spanje” is de paginatitel. De paginatitel is de belangrijkste koptekst van de pagina en dient in enkele woorden te vertellen waar deze pagina over gaat. De titel heeft H1 als opmaakprofiel, waardoor de titel het meest opvallende uiterlijk heeft.
<h2>Populaire Spaanse badplaatsen</h2>
In deze paragraaf lees je wat de populairste badplaatsen in Spanje zijn. Deze koptekst heeft H2 als opmaakprofiel.
<h3>Malgrat de Mar</h3>
Deze subparagraaf gaat over de Spaanse badplaats Malgrat de Mar. Dit is 1 van de populaire badplaatsen en is dus een onderdeel van de paragraaf “Populaire Spaanse badplaatsen”. Aangezien het een subparagraaf betreft krijgt deze koptekst het opmaakprofiel H3.
<h3>Salou</h3>
Ook Salou is een populaire Spaanse badplaats en dus een subparagraaf van “Populaire Spaanse badplaatsen”.
<h2>De Spaanse cultuur</h2>
“De Spaanse cultuur” is weer een heel nieuw onderwerp. Het valt wel binnen het hoofdonderwerp “Op vakantie naar Spanje” maar niet binnen het onderwerp “Populaire Spaanse badplaatsen”. Het is dus weer een nieuwe paragraaf en de koptekst krijgt dus H2 als opmaakprofiel.
In een CMS als WordPress is de paginatitel vaak automatisch als H1 ingesteld. Lees hier hoe je de overige kopteksten het juiste opmaakprofiel geeft in WordPress.
Je kunt ook nog <h4> t/m <h6> gebruiken voor kopteksten die onder een subparagraaf vallen. Zo zou je de subparagraaf “Malgrat de Mar” kunnen onderverdelen in “discotheken”, “stranden”, “hotels” enzovoorts. Die kopteksten krijgen dan een <h4> opmaak. Als je dan onder de koptekst ook nog een stukje wilt schrijven over elke discotheek kun je die weer onderverdelen met <h5> kopteksten. Waak er echter voor dat je niet té veel tekst op 1 pagina gaat zetten, soms is het beter om de content te verdelen over meerdere pagina’s.
Dikgedrukte en schuingedrukte tekst
Ook dikgedrukte woorden vallen extra op en verbeteren dus de scanbaarheid van een webpagina. Gebruik dit alleen voor belangrijke begrippen, anders wordt het al snel te druk en dus onoverzichtelijk. Gebruik geen onderstreepte tekst, om verwarring te voorkomen dient dit op websites uitsluitend voor hyperlinks gebruikt te worden.
Lijstjes
Tenslotte bevordert ook het gebruik van lijstjes de scanbaarheid van een tekst (zie bijvoorbeeld het lijstje onder “opmaakprofielen” hierboven).
De belangrijkste informatie voorop
Als een koptekst de bezoeker aanspreekt gaat hij de tekst eronder vluchtig scannen. Daarbij wordt de eerste zin van een paragraaf het meest gelezen, dus zorg ervoor dat de belangrijkste informatie vooraan staat; begin een artikel met een samenvatting (zoals het stukje “in dit artikel lees je” bovenaan deze pagina) en begin elke alinea met de belangrijkste woorden van die alinea.
Wat wil je dat mensen doen op je pagina? De call to action button
Het onderdeel wat er echt moet springen is de call to action button. Dat is de button die leidt naar de volgende stap in het proces. Je wilt immers altijd dat je bezoeker iets doet op je website, bijvoorbeeld iets kopen, een offerte aanvragen of zich aanmelden voor je nieuwsbrief.
Bij een webshop is de call to action button de knop met “in winkelwagen” of “nu kopen” erop, bij een dienstverlener is dat een knop met “offerte aanvragen” enzovoorts. Geef deze button een lekker opvallende opmaak zodat hij niet over het hoofd te zien is.
Houd teksten kort en bondig
Zoals je inmiddels weet zijn de meeste bezoekers op zoek naar zeer specifieke informatie en ze zijn dus niet geïnteresseerd in de rest van de tekst. Een korte tekst is overzichtelijker en dus makkelijker te scannen.
Als de tekst af is adviseren experts deze nogmaals door te lezen en daarbij zeer kritisch ieder woord te schrappen wat niet echt noodzakelijk is. Het doel is om 50 tot 75% van alle woorden te schrappen. De zin hiervoor zou dus moeten zijn: “Lees de tekst door en schrap alle overbodige woorden”.
Ik ben op dit punt wat eigenwijs waardoor mijn artikelen altijd aan de lange kant zijn. Doordat mijn artikelen wel gemakkelijk te scannen zijn is dat echter geen ramp… toch 😉 ?
Deze tekst moet je in elk geval schrappen
- Reclamepraatjes zoals “wij zijn de beste”. Geef liever duidelijke argumenten waarom je de beste bent.
- Zaken die eigenlijk alleen interessant zijn voor insiders, zoals nieuws over het laatste bedrijfsuitje of de zwangerschap van de receptioniste.
- Inhoudsloze teksten als “welkom op onze website” en “wij zijn een jong en dynamisch bedrijf”.
- Instructies, bijvoorbeeld over het gebruik van de zoekmachine of formulier. Zorg ervoor dat alle onderdelen van je site zo logisch werken dat instructies overbodig zijn (of stop ze weg achter een “help” linkje of vraagteken pictogram).
- Alle andere zaken die niets te maken met het hoofdonderwerp van de pagina.
De lengte van alinea’s
Een lengte van maximaal 5 regels per alinea leest het prettigst, en verhoogt bovendien weer de scanbaarheid van je tekst.
Hyperlinks
Hyperlinks vormen een belangrijk onderdeel van webteksten. Je kunt bijvoorbeeld een link in je tekst opnemen naar een andere website, of naar een andere pagina binnen je eigen website waar een bezoeker bijvoorbeeld meer informatie kan vinden over een bepaald onderwerp. Ik heb hieronder enkele tips op een rijtje gezet met betrekking tot hyperlinks:
- Geef hyperlinks een beschrijvende tekst, dus niet “klik hier” of “lees meer”. In het begin van dit artikel staan bijvoorbeeld de hyperlinks “SEO tips” en “usability tips”, het is direct duidelijk waar je naartoe gaat als je daarop klikt.
- Geef hyperlinks een afwijkende opmaak, bij voorkeur onderstreept en in een andere kleur dan de normale tekst.
- Geef bezochte hyperlinks een andere opmaak dan niet bezochte hyperlinks, zodat de bezoeker snel kan zien of hij de betreffende pagina al bezocht heeft. Als hij steeds op dezelfde pagina terecht komt raakt hij geïrriteerd en klikt hij je website weg.
- Link direct naar de juiste pagina op een website, dus niet naar de homepage.
SEO vriendelijke teksten : schrijven voor Google
In principe schrijf je een tekst natuurlijk altijd voor je bezoekers, niet voor Google. Google is echter wel een belangrijk hulpmiddel om bezoekers naar je website te krijgen, daarom geef ik hieronder kort aan hoe je ervoor kan zorgen dat Google beter begrijpt waar je website over gaat.
Gebruik de woorden waarop je gevonden wilt worden:
- In de paginatitel (de H1 dus, zover mogelijk vooraan)
- In de eerste zin van de eerste alinea
- In de eerste H2 koptekst, wederom zover mogelijk vooraan
- In de laatste alinea
- Als naam en alt tag van een afbeelding
- In de URL van het artikel (die is meestal gelijk aan de titel als je een CMS gebruikt)
Zorg dat deze woordcombinatie niet meer dan 2 a 3 procent van de totale tekst uitmaakt. Als je bijvoorbeeld gevonden wilt worden op “vakantie Spanje” mag een tekst van 1000 woorden maximaal 15 keer deze exacte woordcombinatie bevatten (15 x 2 woorden = 30 woorden, wat 3% van 1000 woorden is). Gebruik daarom vooral ook synoniemen en gerelateerde zoektermen; Google weet bijvoorbeeld echt wel dat “zonvakantie costa brava” ook over een vakantie naar Spanje gaat, en dat “Salou” een plaats in Spanje is.
De minimale aanbevolen lengte van een tekst is 300 woorden, maar zeker bij onderwerpen met veel concurrentie is het verstandig langere teksten te schrijven aangezien dat vaak het beste scoort in Google. Uit onderzoek blijkt dat artikelen die in de top 3 staan bij populaire zoektermen vaak minimaal 1500 woorden hebben.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan mijn artikel over SEO!
Sales pagina’s vs informatieve pagina’s
Dat staat dus een beetje haaks op de “houd teksten kort en bondig” tip, maar zoals ik daar al zei zijn lange teksten geen ramp zolang je er maar voor zorgt dat ze goed te scannen zijn. Bovendien is er een verschil tussen sales pagina’s en informatieve pagina’s zoals blogs.
Op sales pagina’s moet de nadruk liggen op de verkoop, daar moet je dus geen ellenlange teksten schrijven. Dus op de pagina waar je een hotelkamer kunt boeken ga je geen algemene informatie over de cultuur en eetgewoonten in Spanje zetten, dat doe je op een aparte pagina “cultuur spanje”.
Op dat soort informatieve pagina’s is het net andersom: daar wil je juist wel veel informatie geven, en is de sales kant ondergeschikt. Die pagina’s zijn vooral bedoeld om te scoren in Google, en daardoor bezoekers naar je website te krijgen. Hoewel de sales kant op die pagina’s ondergeschikt is wil dat niet zeggen dat die helemaal moet ontbreken: uiteraard kun je op die pagina over cultuur in Spanje ook prima een linkje of knop zetten naar de boekingspagina.
Link ook naar andere relevante artikelen (zoals ik hierboven heb gedaan met “Lees dan mijn artikel over SEO”) en specifieke producten en diensten als dat kan.
Zorg voor goede foto’s (en video)
Deze laatste tip gaat niet direct over teksten, maar hij is wel erg belangrijk: zorg voor goede foto’s! Als je producten verkoopt zorg je voor duidelijke, mooie foto’s die vergroten als je erop klikt zodat alle details goed zichtbaar zijn. Fotografeer een product van alle kanten, dus niet alleen de voorkant maar ook de achterkant, onderkant, bovenkant enzovoorts. Je kunt nooit teveel foto’s hebben! Ook foto’s van iemand die het product gebruikt doen het erg goed.
Hetzelfde verhaal geldt natuurlijk voor diensten. Foto’s van je werk, foto’s van tevreden klanten (het liefst met jouw werk op de achtergrond indien mogelijk) enzovoorts. Zorg wel voor authentieke foto’s, dus liever geen stockfoto’s die je ook op honderden andere websites vind.