040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 3 : Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht.

De “vaste” onderdelen van je website worden op pagina’s geplaatst. Pagina’s vind je meestal ook terug in het navigatiemenu van een website. Zo zijn “Home”, “Website laten bouwen”, “Website laten verbeteren” en “Contact” pagina’s op mijn website. Ook “Blog” is een pagina, maar dan wel een speciale: dat is namelijk de pagina waarop de berichten getoond worden. Alle tutorials, reviews en andere artikelen zijn berichten. Daarnaast worden berichten vaak gebruikt voor nieuws items, aanbiedingen etcetera.

In de basis zit er niet zoveel verschil tussen een bericht en een pagina. Het plaatsen en aanpassen van teksten en afbeeldingen werkt namelijk precies hetzelfde. Voor berichten zijn er wel enkele extra functies beschikbaar, maar daarover meer in hoofdstuk 4.

Het overzicht van al je pagina’s openen

Als je in het menu aan de linkerzijde op “pagina’s” drukt krijg je alle pagina’s van je website te zien, zoals in onderstaand voorbeeld:

Naast het kopje “pagina’s” zie je “nieuwe pagina” staan. Klik hierop om een nieuwe pagina aan te maken.
Daaronder vind je enkele kolommen, waarvan “titel” de belangrijkste is. Klik op de titel om de betreffende pagina te openen.

Een pagina bewerken met de Gutenberg editor

Sinds WordPress 5.0 is de Gutenberg editor de standaard editor in WordPress. Deze Gutenberg editor is geïnspireerd door populaire page builders als Elementor en Brizy en biedt dan ook een stuk meer mogelijkheden dan de oude editor (maar vooralsnog een stuk minder dan de genoemde page builders).  Als je in de Gutenberg editor een nieuwe pagina aanmaakt ziet die er als volgt uit:

Gutenberg editor, de standaard editor van WordPress

Onder “titel toevoegen” (waar je uiteraard de paginatitel invoert) zie je “begin met schrijven of typ / om een blok te kiezen”. Dat spreekt redelijk voor zich; je kunt hier direct je tekst typen, of een / als je iets anders dan gewone tekst wilt toevoegen. De Gutenberg editor werkt namelijk met zogenaamde blokken. Zo heb je bijvoorbeeld een blok waarmee je meerdere kolommen kunt toevoegen, een heading blok om een koptekst in te voegen, een paragraaf blok om gewone tekst in te voegen, een blok om een galerij met afbeeldingen toe te voegen, een blok om een widget toe te voegen, een blok om een tabel in te voegen enzovoorts. 

Je kunt ook op het + icoontje klikken om de beschikbare blokken te bekijken. Klik op een blok om dit toe te voegen op de pagina.

Als je op een blok klikt (ook als dit al eerder ingevoegd is) krijg je in de rechter kolom een aantal instellingen te zien. Welke dat zijn verschilt per blok; bij een tekstblok kun je hier bijvoorbeeld de kleuren instellen, bij een afbeelding blok de grootte en alt tekst, bij een tabel het aantal rijen en kolommen enzovoorts.

Daarnaast verschijnt er in dat geval ook een werkbalk boven het aangeklikte blok. Ook de dingen die daarin staan verschillen per blok; bij een tekstblok kun je hier een stuk tekst dik of schuin drukken, een link invoegen en de uitlijning instellen, terwijl je bij een afbeeldingsgalerij naast de uitlijning ook een potloodje ziet waarmee je afbeeldingen kunt toevoegen of verwijderen.

Het eerste en laatste icoontje op de werkbalk zijn echter altijd hetzelfde, althans qua functie. Zo is het eerste icoontje altijd het type blok, wat niet alleen handig is voor de herkenbaarheid, maar als je daarop klikt kun je eventueel een ander bloktype kiezen wat compatible is met het huidige bloktype. Heb je bijvoorbeeld een afbeelding toegevoegd,
maar besluit je later dat je daar toch liever een galerij van maakt? Dan kun je dat hier doen.

Het laatste icoontje is altijd drie puntjes onder elkaar. Als je daarop klikt krijg je weer een ander menu, met de volgende opties:

 • Blok instellingen verbergen : hiermee verberg (of toon) je de rechter kolom
 • Dupliceren : hiermee kopieer je het huidige blok, inclusief alle inhoud en instellingen
 • Invoegen voor / na : hiermee voeg je een nieuw blok toe voor of na het huidige blok
 • Als HTML bewerken : hiermee kun je de code van het blok rechtstreeks bewerken
 • Aan herbruikbare blokken toevoegen : hiermee kun je het blok toevoegen aan een soort mediabibliotheek, waardoor je het later weer ergens anders op je website kunt toevoegen
 • Blok verwijderen : spreekt voor zich

Een pagina publiceren of bijwerken

Bovenaan de rechter kolom zie je “document” en “blok” staan. Onder “blok” vind je de hierboven besproken blok instellingen, en onder “document” vind je alles om je pagina te publiceren. De onderdelen die je hier terugvind zijn als volgt:

 • Status en zichtbaarheid : hier kun je instellen:
 • Revisies : WordPress slaat automatisch elke paar minuten een revisie op. Hier vind je alle revisies van een pagina, zodat je deze eventueel kunt herstellen naar een eerdere versie.
 • Permalink : hiermee kun je de URL van je pagina aanpassen. Typ simpelweg de url die je graag wilt in het tekstvak, bijvoorbeeld “wordpress-handleiding”.
 • Uitgelichte afbeelding : hiermee kun je een afbeelding instellen die gebruikt wordt in blogoverzichten, in de zoekfunctie, op social media enzovoorts.
 • Discussie : Hiermee kun je instellen of je reacties wilt toestaan.
 • Pagina attributen : zie de uitleg verderop op deze pagina.

Vergeet niet rechts bovenin op de blauwe knop “publiceren” of “bijwerken” te klikken.

wordpress pagina werkbalk
Die knop vind je rechts bovenaan de pagina. Daar vind je ook nog een aantal andere icoontjes en knoppen.
 • Het WordPress logo (helemaal links, met donkergrijze achtergrond) : Klik hierop om weer terug te gaan naar het dashboard
 • Blauwe plus icoontje : Ook hiermee kun je blokken toevoegen
 • Potlood icoontje : Als je de standaard instelling “bewerken” aanpast naar “selecteren” verschijnt er een blauw kader om het betreffende blok.
 • Pijltjes : Met het pijltje naar links kun je de laatste aanpassing ongedaan maken, en met het pijltje naar rechts deze weer opnieuw uitvoeren.
 • Het i icoontje: Door hierop te klikken krijg je informatie over je pagina, zoals het aantal blokken, paragrafen en woorden.
 • Het “trap” icoontje: Toont de structuur van je pagina, dus welke blokken je gebruikt en of deze bijvoorbeeld in een container en of kolom zitten.
 • Voorbeeld : Als je hierop klikt kun je zien hoe je pagina eruit ziet op desktop, tablet of mobiel. Klik vervolgens op “voorvertoning in nieuwe tab”.
 • Publiceren of Bijwerken : Klik hierop om je pagina te publiceren of bij te werken als deze al gepubliceerd was.
 • Tandwiel icoontje : Toon of verberg de (blok) instellingen.
 • 3 puntjes : Hieronder vind je nog een aantal opties.

Een pagina bewerken met de klassieke editor

Sinds WordPress 5.0 is de hierboven beschreven Gutenberg editor dus de standaard editor in WordPress, maar er zijn nog heel veel mensen die de oude editor prefereren.
Gelukkig voor hen heeft het WordPress team deze klassieke editor plugin ontwikkeld, waarmee Gutenberg weer vervangen wordt door de oude editor.

In de oude editor ziet je pagina er zo uit:

Bovenaan de pagina zie je de tekst “pagina bewerken” staan. Direct daaronder zie je de titel van de pagina. Deze kun je eenvoudig aanpassen door in het titelvak te klikken. De titel wordt in het algemeen in een groter lettertype bovenaan de pagina weergegeven op je website.

Onder het titelvak zie je de tekst “permalink”. Dat is het directe adres van de betreffende pagina. Als je bijvoorbeeld www.bobdewebbouwer.com/wordpress-handleiding/ intypt kom je op deze pagina terecht. Bovendien is dit adres van belang voor je vindbaarheid in Google.

Je kunt de permalink eenvoudig aanpassen door simpelweg op de knop “bewerken” te drukken, maar doe dit alleen als je de pagina net hebt aangemaakt en niet tevreden bent over het adres. Anders kan het zijn dat er al links naar je pagina zijn en die werken dan opeens niet meer.

Staat er bij jou iets anders dan de titel van je pagina als permalink? In hoofdstuk 11 (instellingen) onder het kopje permalink lees je hoe je dat kunt aanpassen.

In oudere versies van WordPress zie je ook nog de knop “pagina bekijken” , als je daar op klikt zie je de pagina zoals bezoekers deze zien. Die functie vind je ook terug in de zwarte balk bovenaan, of door te klikken op de permalink. Ook de button “Verkorte URL verkrijgen” is vervallen, daarmee kon je een korter (maar meestal niet makkelijker) adres verkrijgen dat je kunt delen met anderen.

Onder de permalink zie je de tekst “media toevoegen”. Via deze link kun je afbeeldingen en video’s op de pagina toevoegen. Zie hoofdstuk 5 voor meer informatie daarover.

Rechts naast de tekst “media toevoegen” zie je twee tabbladen : “visueel” en “tekst”. Het tabblad “visueel” is de gewone “Word” weergave. Als je in dit tabblad teksten typt en deze bijvoorbeeld een andere kleur geeft of schuin zet wordt dit ook zo op je website weergegeven. Het tabblad tekst is bedoeld voor mensen die liever HTML code gebruiken.

De werkbalk in de klassieke editor

Dat kan heel gemakkelijk met de werkbalk die je bovenaan het tekstvak ziet, die je ongetwijfeld ook kent uit Word of een andere tekstverwerker. Op de eerste knop van de bovenste rij vind je een selectieveld met de tekst “paragraaf” (of “alinea”).

wordpress handleiding werkbalk kopteksten

Als je daarop klikt zie je nog meer mogelijkheden. Als je een tekst selecteert kun je altijd een van deze mogelijkheden kiezen. Gebruik voor gewone tekst altijd “paragraaf” of “alinea” , voor de belangrijkste tussenkopjes gebruik je “koptekst 2”, voor iets minder belangrijke tussenkopjes gebruik je “koptekst 3” en voor de minst belangrijke tussenkopjes “koptekst 4”. Als je dat consequent doet heb je al een goede basis voor je SEO!

Zie jij alleen de bovenste rij van de werkbalk? Klik dan op de meest rechtse knop om ook de onderste rij weer te geven!

De andere icoontjes op de werkbalk hebben de volgende functies:

 • Wordpress editor werkbalk dikgedrukt Selecteer tekst en klik op deze knop om de geselecteerde tekst dikgedrukt weer te geven
 • Wordpress editor werkbalk schuingedrukt Selecteer tekst en klik op deze knop om de geselecteerde tekst cursief weer te geven
 • Wordpress editor werkbalk lijst Voeg een lijst in. Zet de cursor voor het eerste lijstitem en klik op deze knop om een lijst te maken.
 • Wordpress editor werkbalk genummerde lijst Voeg een genummerde lijst in. Werkt hetzelfde als bovenstaande knop, maar nu wordt de lijst automatisch genummerd.
 • Wordpress editor werkbalk blockquote Met deze knop maak je van de paragraaf waar de cursor staat een blockquote. Hoe dit precies wordt weergegeven verschilt per thema, maar in de meeste thema’s krijgt de betreffende tekst een opvallende weergave.
 • Wordpress editor werkbalk links uitlijnen Met deze knop lijn je de paragraaf waar de cursor staat links uit.
 • Wordpress editor werkbalk gecentreerd uitlijnen Met deze knop lijn je de paragraaf waar de cursor staat gecentreerd uit.
 • Wordpress editor werkbalk rechts uitlijnen Met deze knop lijn je de paragraaf waar de cursor staat rechts uit.
 • Wordpress editor werkbalk link invoegen Selecteer tekst en klik op deze knop om een link naar een andere pagina of website in te voegen.
 • Wordpress editor werkbalk meer button Met deze knop kun je de aangeven waar berichten in het berichtenoverzicht worden afgekapt. Zie hoofdstuk 4 voor meer informatie daarover.
 • Wordpress editor werkbalk meer onderdelen Zie jij alleen de bovenste rij knoppen? Klik dan op deze knop om de rest ook weer te geven.
 • Wordpress editor werkbalk tekst doorhalen Selecteer tekst en klik op deze knop om de geselecteerde tekst door te halen.
 • Wordpress editor werkbalk lijn Klik op deze knop om een horizontale lijn in te voegen.
 • Wordpress editor werkbalk tekstkleur aanpassen Selecteer tekst en klik op deze knop om de tekstkleur aan te passen.
 • Wordpress editor werkbalk plakken als platte tekst Als je tekst kopieert vanuit bijvoorbeeld Word kun je deze met of zonder opmaak plakken in WordPress. Als je deze knop aanklikt wordt de tekst geplakt als “platte tekst”, dus zonder opmaak.
 • Wordpress editor werkbalk opmaak verwijderen Heb je tekst geplakt met opmaak, of de opmaak aangepast en is deze niet naar wens? Selecteer de tekst en klik op deze knop om de opmaak te wissen.
 • Wordpress editor werkbalk speciaal karakter Met deze knop kun je speciale karakters invoegen, zoals é, €, © enzovoorts.
 • Wordpress editor werkbalk inspringen vergroten Met deze knop kun je een ingesprongen tekst (zie volgende knop) weer terug naar links verplaatsen.
 • Wordpress editor werkbalk inspringen verkleinen Met deze knop wordt de paragraaf waar de cursor in staat een stukje naar rechts verplaatst (inspringen). Als je de paragraaf verder naar rechts wilt hebben kun je meerdere malen op deze knop klikken.
 • Wordpress editor werkbalk ongedaan Met deze knop maak je de laatste actie ongedaan.
 • Wordpress editor werkbalk opnieuw Heb je een actie ongedaan gemaakt en wil je het toch weer herstellen? Klik dan op deze knop.
 • Wordpress editor werkbalk toetsencombinaties weergeven WordPress heeft een aantal toetsencombinaties voor veelgebruikte functies. Klik op deze knop om ze allemaal weer te geven.

Sommige knoppen veranderen dus alleen iets aan de tekst die je daadwerkelijk geselecteerd hebt, terwijl andere knoppen de gehele paragraaf beïnvloeden. Als je een paragraaf wilt afsluiten zet je de cursor op de gewenste plek en klik je op enter, dan maakt WordPress automatisch een nieuwe paragraaf aan.

Een hyperlink toevoegen in de klassieke editor

De knop “link invoegen” verdient even wat toelichting. Als je een hyperlink wilt invoegen naar een andere website of een andere pagina op je eigen website selecteer je het deel van de tekst dat een hyperlink moet worden en klik je vervolgens op de schakel in de werkbalk:

wordpress handleiding link invoegenEr opent dan een tekstveld onder de geselecteerde tekst waar je de link kunt invoeren. Je kunt hier ook de titel van een pagina of bericht invoeren. Je krijgt dan alle overeenkomende pagina’s en berichten te zien. Selecteer de gewenste pagina en vervolgens zal WordPress zelf de juiste link invullen.

Door op het tandwiel aan de rechterzijde van dat tekstveld te klikken opent een venster voor extra instellingen. In oudere versies van WordPress krijg je dit venster standaard te zien als je een link invoegt. Je kunt hier ook een titel opgeven, een beschrijving van de website of pagina waar je naar linkt.

Verder zie je het vakje “open link in een nieuw venster/tab”. Ik raad je aan dit aan te vinken als je naar een externe website linkt. Druk ten slotte op de knop “bijwerken”.

Je pagina publiceren of bijwerken in de klassieke editor

wordpress handleiding pagina publicerenRechtsboven op de pagina zie je het kopje “publiceren”. Daaronder vind je diverse onderdelen:

Wijzigingen bekijken : bekijk hoe je pagina er op je website uitziet voordat je deze publiceert.

Status : De status kan “gepubliceerd” zijn, wat betekent dat de pagina op internet te bezoeken is, maar ook “wachtend op review” of “concept” als je de pagina eerst door iemand anders wilt laten controleren of er later aan verder wilt werken.

Zichtbaarheid : Voor de meeste pagina’s zal de zichtbaarheid op “publiek” (of “openbaar”) staan. Dat betekent dat iedereen deze kan bekijken. Je kunt er echter ook voor kiezen een pagina te beveiligen met een wachtwoord of de status op “prive” te zetten, wat wil zeggen dat alleen ingelogde bezoekers met voldoende rechten de pagina kunnen bekijken.

Revisies : zie het vorige kopje

Geplaatst op : Hier wordt de tijd en datum weergegeven waarop je een bericht geplaatst hebt. Je kunt dit echter ook aanpassen. Handig als je bijvoorbeeld nu al een aanbieding wilt invoeren die pas volgende week ingaat (en dus ook pas volgende week op je website mag verschijnen).

In de prullenbak : WordPress heeft, net als Windows, een prullenbak functie. Hiermee kun je pagina’s dus verwijderen, maar dit kun je ook altijd weer herstellen (nou ja, binnen 30 dagen want daarna worden items automatisch uit de prullenbak verwijderd). Je vindt de prullenbak boven het overzicht van alle pagina’s (zie de eerste afbeelding van dit hoofdstuk).

Tenslotte moet je nog even op de knop bijwerken drukken (of publiceren bij een nieuwe pagina). Als je dit niet doet worden de aanpassingen niet op je website doorgevoerd. WordPress zal de wijzigingen overigens wel opslaan als concept (zie de eerder genoemde revisies).

Pagina attributen

pagina attributen wordpress paginaBij pagina attributen kun je instellen of de huidige pagina een hoofdpagina is of een subpagina van een andere pagina. Zo is deze pagina een subpagina van de pagina “/wordpress-handleiding/”.

Als je hier een hoofdpagina instelt wordt de huidige pagina in het navigatiemenu opgenomen als subpagina. Met het venstertje onder “volgorde” kun je bepalen als hoeveelste subpagina deze pagina getoond wordt in het submenu *

Daarnaast wordt de hoofdpagina ook toegevoegd aan de permalink (en dus ook de url), zie ook de toevoeging “/wordpress-handleiding/” in de URL van deze pagina.

Als je thema beschikt over meerdere templates vind je hier ook nog het onderdeel “sjabloon“. Hier kun je kiezen uit een aantal verschillende templates, die ieder zorgen voor een ander uiterlijk van de pagina.

 * Veel WordPress thema’s beschikken over een custom menu waarbij je de menu items handmatig moet aanpassen. Zie daarvoor hoofdstuk 7.

Revisies

Onderaan de pagina zie je het kopje “revisies”. Hier vind je de eerdere versies van de pagina. WordPress slaat iedere paar minuten een actuele versie van de pagina op zodat je altijd terug kunt naar een eerdere versie als je per ongeluk een fout maakt. Experimenteer dus gerust, er is altijd een weg terug!

Zie jij het onderdeel revisies of andere onderdelen niet? Klik dan rechtsboven op “scherminstellingen” en vink de gewenste vakjes aan.

Uitgelichte afbeelding

Deze afbeelding wordt gebruikt in blogoverzichten, de zoekfunctie, op social media enzovoorts.

Ga door naar hoofdstuk 4 : berichten plaatsen of aanpassen

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

107 Reacties

 1. Clementine

  Beste Marcel,

  Ik wil graag de knop Indienen in het contactformulier wijzigen. Weet jij hoe dit werkt? Ik werk met het Divi thema.

  Groet,
  Clementine

  Antwoord
 2. Bob de webbouwer

  Hi Clementine,

  Op basis van deze informatie heb ik werkelijk geen idee 😉 Wat wil je precies wijzigen? De kleur?

  Dat zul je waarschijnlijk in de stylesheet moeten aanpassen als het thema daar geen instelling voor heeft. Die stylesheet vind je onder weergave –> editor / bewerker (zie hoofdstuk 7 van deze handleiding) maar dat is wel “knutselen voor gevorderden” 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 3. belinda

  goedendag,
  ik heb bij een bestaande wordpress site de foto’s aangepast en dus alleen vervangen. Op alle pagina’s gaat dit goed alleen bij de homepage wil ik nu nog een wijziging uitvoeren, maar als ik op bewerken klik krijg ik alleen maar html code over mijn volledige scherm en kan ik niks aanpassen of opslaan. de homepage wordt wel goed weergegeven.

  Antwoord
 4. Bob de webbouwer

  Hoi Belinda,

  Waarschijnlijk is de homepage in jouw geval geen gewone pagina waarbij de tekst kan worden aangepast via de standaard editor.

  In dat geval kun je de homepage alleen bewerken onder het menu weergave –> editor, maar dan moet je echt in de template bestanden gaan werken en dat is niet aan te raden als je daar geen verstand van hebt.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 5. Schaar hek

  Hallo,

  Hoe verander ik de tekst in het tabblad van mijn website? ( op deze pagina is dat: WordPress pagina’s tekste… )

  Gr

  Antwoord
 6. Bob de webbouwer

  Hoi,

  Zo te zien heb je Yoast SEO geïnstalleerd op je site. Dan zie je onder de tekst editor een vak met als titel “Yoast SEO”. In dat vak zie je “snippet bewerker”. De blauwe tekst die je daar ziet is de tekst die in het tabblad verschijnt. Klik daarop om deze te bewerken.

  Heb je geen vak “Yoast SEO”? Klik dan rechtsboven op “scherminstellingen” en vink vervolgens het vakje voor “Yoast SEO” aan.

  Houd er wel rekening mee dat de titel die je in de snippet bewerker invoert ook zo in Google getoond wordt. Probeer dus niet uit alle macht een titel te verzinnen die in het tabblad past maar een titel die goed samenvat wat er op de pagina te vinden is, waarbij je natuurlijk niet vergeet het zoekwoord waarop je wilt scoren te vermelden 😉

  Succes ermee!

  Groeten van Bob

  Antwoord
 7. Paul van der Klein

  Als ik een nieuwe pagina aanmaak verschijnt de tekst en foto ook bovenaan op mijn homepage en ook op de bedoelde nieuwe pagina. Wat doe ik fout?
  Ik gebruik het thema Angel en voeg elementen toe met Visual Composer.

  Antwoord
 8. Bob de webbouwer

  Hoi Paul,

  Dat is heel apart… ik vermoed dat het aan het thema ligt, zal misschien een instelling ofzo zijn. Probeer eens te switchen naar een standaard thema (twentysixteen bijvoorbeeld) om te kijken of het probleem dan verholpen is.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 9. Lette

  Is er een mogelijkheid om de tekst op de knop ‘Indienen’ op het contactformulier te wijzigen naar bijv. ‘Verzenden’?

  Ik gebruik het Divi thema.
  Staat nog niet gepubliceerd.
  Gr. Lette

  Antwoord
 10. Bob de webbouwer

  Hoi Lette,

  Zo te zien is dat niet zomaar mogelijk binnen het Divi thema, dan moet je echt themabestanden gaan aanpassen.

  Je zou Contact Form 7 kunnen gebruiken in plaats van het ingebouwde contactformulier, daar kun je wel zelf bepalen welke tekst er in de verzendbutton komt te staan.

  Succes ermee!

  Groeten van Bob

  Antwoord
 11. paula

  ik wil ook vaste teksten aanppassen in divi formulier. Er staat bijvoorbeeld: Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:” als je formulier niet volledig invult. Dat is krom Nederlands, kan echt niet. Is dit ook ingewikkeld?

  Antwoord
 12. Bob de webbouwer

  Hoi Paula,

  Dat is wel wat ingewikkelder ja, maar met een plugin als LocoTranslate moet dat waarschijnlijk wel lukken. Divi werkt namelijk met speciale taalbestanden (.po en .mo bestanden) en die kun je met die plugin bewerken.

  Als dat niet lukt kun je nog altijd contact form 7 gebruiken, daar kun je alle teksten wel gewoon aanpassen in de plugin zelf.

  Succes ermee!

  Groeten van Bob

  Antwoord
 13. Joop Venus

  Hallo Bob,
  hoe kan ik een logo plaatsen bovenaan in mijn e-mail2 bericht aan de indiener van een inschrijfformulier van Contact Form 7?
  Deze formulier is alleen actief tijdens de carnaval periode
  Bij voorbaat dank voor Uw reactie.

  Antwoord
 14. Bob de webbouwer

  Hoi Joop,

  Door de volgende code toe te voegen aan het bericht inhoud veld:

  <img src="http://www.jouwwebsite.nl/wp-content/uploads/naam-van-de-afbeelding.jpg" />

  Je moet de afbeelding dus via de media bibliotheek uploaden en vervolgens de URL van die afbeelding kopiëren (die krijg je te zien als je in de media bibliotheek op de afbeelding klikt). Die URL plak je dan tussen de ” in de code hierboven.

  Vink nog wel even het hokje bij “HTML indeling gebruiken” aan onder het bericht inhoud veld.

  Succes ermee,

  Groeten van Bob

  Antwoord
 15. Jacq

  Hallo Bob, ik kom er maar niet uit, hoe ik een berichtje, in de juiste Categorie kan plaatsen :/ als ik iets schrijf, komt het op mijn Blog…maar ik wil het gelijk toevoegen in de juiste categorie. Hopelijk kan je mij dit uitleggen…ik vind WordPress erg lastig 😀 al word er verteld dat het heel makkelijk is… alvast bedankt!

  Antwoord
 16. Bob de webbouwer

  Hoi Jacq,

  Excuses voor mijn late reactie, je berichtje was bij de spam beland waardoor ik het nu pas zie. In hoofdstuk 4 van deze handleiding leg ik uit hoe je een bericht kunt toevoegen aan categorieen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 17. Meg

  Hai!

  In mijn wordpress wil ik graag een nieuwe pagina toevoegen (is ook gelukt), maar in die pagina wil ik graag nieuwe blogpost schrijven en publiceren; dus ik wil niet dat ze verschijnen in mijn normale pagina waar je komt zodra je naar mijn website gaat, maar op een andere pagina. Is dit mogelijk?

  Antwoord
 18. Bob de webbouwer

  Hoi Meg,

  Dat is standaard niet mogelijk, maar wel met behulp van deze plugin. Die gebruik ik zelf ook voor de artikelen onderaan mijn homepage (dat zijn ook berichten). Lees ook de documentatie even om alle mogelijkheden te ontdekken.

  Succes ermee en groeten van Bob

  Antwoord
 19. tamar

  Beste,

  Ik heb subpagina’s in mijn website, maar deze kan ik nergens bewerken ,of terug vinden onder alle pagina’s. Waar zouden deze kunnen staan?

  Groetjes Tamar

  Antwoord
 20. Bob de webbouwer

  Hoi Tamar,

  Alle pagina’s zouden gewoon onder pagina’s moeten staan. Kijk anders eens bij berichten of widgets? Anders biedt je thema misschien nog een andere plek maar dat verschilt per thema.

  Succes ermee en groeten van Bob

  Antwoord
 21. Lizzy

  Hoi Bob,

  Ik probeer al een tijdje de inhoud van mijn titel aan te passen maar dat lukt niet. Maw, als je op het logo klikt, linkt hij bij mij naar een (lege) blog maar ik wil dat hij naar de homepage linkt. Hoe moet dat? Ik gebruik het thema Shoreditch

  Groetjes Lizzy

  Antwoord
 22. Bob de webbouwer

  Hoi Lizzy,

  Het logo linkt meestal naar de pagina die als homepage is ingesteld bij instellingen –> lezen. Dat is standaard “Je laatste berichten”, de blogpagina dus. Als je die instelling wijzigt naar “een statische pagina” en daar de pagina instelt die je als homepage wilt hebben zou het wel goed moeten gaan.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 23. remco

  Hoi Bob,

  sinds een weekje kan ik mijn pagina’s die ik bewerk niet meer zien in de oorspronkelijke bewerkingsmodus. Nu zie ik alleen visueel/tekst en worden wijzigingen ook niet na publiceren gepubliceerd. Voorheen was de pagina met soort van blokken opgebouwd zoals create spacer, origin slider, etc.. en ging ik naar het blokje waar de tekst of foto’s in zaten om deze dan aan te passen.Heeft dit iets te maken met instellingen of een update van WP??

  Antwoord
 24. Bob de webbouwer

  Hoi Remco,

  Dat klinkt alsof je een page builder plugin geïnstalleerd had, en aangezien je het hebt over “origin slider” zal dat hoogstwaarschijnlijk de plugin van SiteOrigin geweest zijn. Zie je die nog bij de plugins staan en is die nog actief?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 25. remco

  Hoi Bob,

  de volgende plug in is geinstalleerd: Page Builder by SiteOrigin for Create. Deze heeft de status actief

  Antwoord
 26. Bob de webbouwer

  Hoi Remco,

  Dan zou je naast de tabbladen “visueel” en “tekst” ook een tabblad “page builder” (of de Nederlandse versie daarvan) moeten hebben. Anders zou ik het eens proberen op het helpforum van SiteOrigin zelf.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 27. remco

  Hoi Bob, je hebt mij in ieder geval een eind op weg geholpen. Ik ga verder even kijken of het zo gaat lukken. Mocht ik er niet uitkomen, neem ik met je contact op. Dank!

  Antwoord
 28. remco

  Hoi Bob, het werkt weer! Wat ik gedaan heb is het volgende: ik heb de page builder Page Builder by SiteOrigin for Create verwijderd, met alle data en daarna opnieuw geïnstalleerd. Nu geeft pagina idd weergave zoals deze oorspronkelijk was ingesteld.

  Antwoord
 29. Bob de webbouwer

  Mooi zo, en fijn dat je nog even laat weten hoe je het hebt opgelost 🙂

  Groeten van Bob

  Antwoord
 30. ludopaf

  hoi als ik nu een pagina open komt er op elke pagina heel veel letters te staan hoe los ik dit op

  Antwoord
 31. Bob de webbouwer

  Wat bedoel je precies? Staan die letters tussen rechte haken, bijvoorbeeld [vc-row] of [et-row]? Dan is de pagina waarschijnlijk opgemaakt met een pagebuilder plugin die nu uitgeschakeld is. Als je die plugin weer activeert zou het probleem weer opgelost moeten zijn.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 32. arjan filmer

  hoi Bob
  hoe verander ik de tekst in mijn home?
  de tekst die boven mn blog staat

  Antwoord
 33. Bob de webbouwer

  Hoi Arjan,

  Dat verschilt per thema, misschien bij theme options ofzo?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 34. Aida

  Hoi Bob,

  De ‘save’ en ‘cancel’ buttons werken niet in cms. Dus als ik teksten aanpas of nieuwe elements toevoeg. Krijg geen reactie of foutmelding.

  Heb jij een idee wat er kan zijn?

  Groet,
  Aida

  Antwoord
 35. Bob de webbouwer

  Hoi Aida,

  Is alles up to date? Gebruik je ook de laatste versie van Avada? Anders zou ik even contact opnemen met hun support. In mijn ervaring zijn ze heel behulpzaam, zelfs als je eigenlijk geen recht meer hebt op support.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 36. Aida

  Hoi Bob,

  Dank voor je reactie.
  Ik had een wordpress update gedaan maar kreeg geen avada update notificatie. Zie dat ik nu inderdaad core en de fusion builder kan updaten.

  Ga dit proberen!

  Thanks

  Antwoord
 37. Bob de webbouwer

  Hoi Aida,

  Fijn dat je nog even terugkoppelt 🙂 Oudere versies van Avada geven inderdaad wat problemen met WordPress 4.9 dus updaten zal dat waarschijnlijk wel verhelpen. Wel eerst even een backup maken natuurlijk 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 38. Sonja

  Hoi! ik ben via Google bij je terecht gekomen omdat ik geen ‘revisies’ optie meer heb in mijn berichten pagina, noch kan ik hem aanklikken in het scherminstellingen gedeelte. Wat gaat er mis? Ik ben nu namelijk al mijn tekst kwijt en hoop hem terug te kunnen vinden via revisies.

  Ik hoor het graag!

  Antwoord
 39. Bob de webbouwer

  Hoi Sonja,

  Hmmm als al je teksten weg zijn en je hebt ook geen revisies meer ben ik bang dat er iets mis is gegaan met de database ofzo… ik zou het hostingbedrijf even benaderen of zij nog een backup hebben.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 40. Eric Ypma

  Dag Bob, als ik teksten vanuit HTML pagina’s upload naar WP worden de regels (willekeurig ?) afgebroken op plaatsen waar dat niet de bedoeling is. Het kost mij een hoop tijd om dit recht te trekken. Wat is hier tegen te doen ? Bij voorbaat dank voor een antwoord.

  Antwoord
 41. Bob de webbouwer

  Hoi Eric,

  Probeer de tekst eens in het “tekst” tabblad te plakken (dus niet in het “visueel” tabblad).

  Groeten van Bob

  Antwoord
 42. Eric Ypma

  Bedankt voor de snelle reactie, maar helaas is dit niet de oplossing, volgens mij heeft dit iets met instellingen te maken

  Antwoord
 43. Bob de webbouwer

  Hoi Eric,

  Kopieer je dan de tekst vanaf de “voorkant” van de website, of echt de HTML code? Als je de tekst gewoon vanaf de website kopieert (dus niet de HTML code) en plakt in het “tekst” tabblad zou alle opmaak gewist moeten worden.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 44. larissa

  Beste Bob,

  Ik kan een sidebar aan de rechterkant niet terugvinden op de landingspage. Als ik de backend open en dan pagina’s –> frontpage zie ik wel een verticale stippellijn? Staat daar tekst achter? Zo ja, hoe kan ik die tekst zien? ik kan alleen de tekst zien die in de introductie staat maar niet die van de sidebar

  Antwoord
 45. Bob de webbouwer

  Hoi Larissa,

  Had je het inmiddels al gevonden? Aangezien de sidebar op de atelier site gewoon werkt?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 46. Dick S

  Zou willen weten hoe je de tekst op een pagina verder van de kantlijn / rand kan krijgen.

  Antwoord
 47. Bob de webbouwer

  Hoi Dick,

  Als je geen page builder plugin gebruikt zul je dat waarschijnlijk met wat custom CSS moeten doen. Die kun je toevoegen via weergave –> customizer –> extra CSS. Onderstaande code zal waarschijnlijk wel werken op jullie site:

  .entry-content {
     padding-left: 20px;
     padding-right: 20px;
  }

  Die 20 kun je naar wens aanpassen; hoe hoger het getal, hoe verder van de kantlijn. Uiteraard is padding-left de ruimte aan de linkerkant en padding-right de ruimte aan de rechterkant. Dat kunnen twee verschillende waardes zijn.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 48. Dick

  Bob bedankt.

  Het werkt.

  Antwoord
 49. Bob de webbouwer

  Mooi zo Dick, en bedankt voor de terugkoppeling 🙂

  Groeten van Bob

  Antwoord
 50. pieter ha witvliet

  Sinds een schoonmaakbeurt van CCCleaning, dat vermoed ik, omdat deze ook bewaarde wachtwoorden verwijdert, hoefde ik daarna weer maar 1x in te loggen, moet dat nu iedere keer, dus vraag 1: hoe blijf ik ingelogd.
  Ook sinds dit tijdstip is aan de kop van een blogartikel, naast ‘reactie plaatsen’ de mogelijkheid ‘bewerken’ verdwenen.
  Op mijn laptop werkt alles als vanouds; het moet dus aan iets op mijn pc. liggen. Maar ik heb geen idee. U wel?

  Antwoord
 51. Bob de webbouwer

  Hoi Pieter,

  Dat durf ik zo ook niet te zeggen helaas… heb je cookies wel ingeschakeld in je browser? Probeer anders eens een (gratis) wachtwoord manager zoals lastpass.com. Voor wat betreft de mogelijkheid om te bewerken, weet je zeker dat je dan bent ingelogd? Heb je de zwarte WordPress balk wel bovenin staan? Vanuit daar kun je een artikel ook bewerken.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 52. Nathalie

  Beste Bob,

  Ik moet een email wijzigen op de website. Ik kan alleen niet vinden achter de website. Weet jij misschien waar ik deze kan vinden?
  (Het gaat om de mint groene balk, onderaan de pagina).

  Antwoord
 53. Bob de webbouwer

  Hoi Nathalie,

  Dat zou ik zo ook niet weten, dan moet ik echt even inloggen in de site…

  Groeten van Bob

  Antwoord
 54. Martha

  Hallo Bob

  Ik heb deze week mijn eerste wordpress pagina gemaakt, mijn oude omgezet naar wordpress. Alles gaat goed, heb alleen één probleempje. Ik heb het Zakra thema, en maak de pagina met elementor, nu was mijn koptekst veel te groot, dus kleiner gemaakt op 1.5 EM in de costumizer van het thema, dit werkt niet, nu heb ik een heel klein h1 kopje.

  Daarna heb ik het in het css gedeelte van de costumizer ingevuld . Nog blijft het nu een heel klein kopje. Ben nu al ’n dag bezig, en is met geen mogelijkheid meer groter te krijgen.
  h1{
  font-size: 2em;
  line-height: normal;
  margin-bottom: 0.75em;
  font-weight: normal;
  color: #ff3e96;
  letter-spacing: 1px;

  Wat doe ik fout, of is het gewoon een fout in het thema, en kan ik dit oplossen, want ik vind het een superfijn thema.

  Groeten Martha

  Antwoord
 55. Bob de webbouwer

  Hoi Martha,

  Zo te zien is er een aparte class voor de pagina titel, die staat nu ingesteld op 16px. Dat kun je waarschijnlijk instellen in de thema instellingen, maar je kunt het ook oplossen met een stukje custom css:

  .tg-page-header .tg-page-header__title {
  font-size: 2em !important;
  }

  Groeten van Bob

  Antwoord
 56. Chris

  Hi Bob,

  Ik heb al een paar jaar een wordpress site ik kan daar ook in maar ik zou ook graag dingen willen aanpassen maar dat kan ik niet, ik zie het hele linker optie lijst niet, hoe kan ik het aanpassen dat ik alles kan aanpassen aan mijn site? of waar kan ik de rechten aanpassen?

  Antwoord
 57. Bob de webbouwer

  Hoi Chris,

  Zie je helemaal niets aan de linkerkant? Ook niet alleen icoontjes? En als je bent ingelogd en je gaat naar een pagina, zie je dan ook niet zwarte de balk bovenin?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 58. Dick

  Hoi Bob,

  Hoe krijg ik de witte randen weg in dit thema (zie verpleging-verzorging.nederland? Even nederland in nl veranderen svp.

  Antwoord
 59. Bob de webbouwer

  Hoi Dick,

  Als je deze code toevoegt bij de extra CSS krijgt die witte rand dezelfde achterkleur als de tekst:

  .pad {
  background: #f2fafa;
  }

  Groeten van Bob

  Antwoord
 60. Chris

  Hoi Bob,

  Ik zie rechts 6 icoontjes, W logo,het dashboard, afspraken kalender,persoonlojk profiel, visual composser en menu invouwen. Boven in heb ik een zwarte balk, met een huisje naar mijn website en rechts min profiel.
  Als ik kijk naar jou voorbeelden heb je rechts meer opties om dingen op de website aan te passen?

  Antwoord
 61. Bob de webbouwer

  Hoi Chris,

  Dat klopt inderdaad. Dan heeft jouw webbouwer je waarschijnlijk heel beperkte rechten gegeven, waardoor hij alle aanpassingen aan je website moet doen. Dat kun je niet zomaar aanpassen, tenzij je toegang hebt tot de database (phpmyadmin).

  Groeten van Bob

  Antwoord
 62. Dick

  Hoi Bob,

  Bedankt voor de snelle reactie.

  Doel wordt wel bereikt, maar helaas verschijnt er ook een balk boven het logo en ook de footer kleurt mee. Was / is niet de bedoeling.

  Groet,

  Dick

  Antwoord
 63. Bob de webbouwer

  Ok, nog één poging dan:

  .content .pad {
  background: #f2fafa;
  }

  Groeten van Bob

  Antwoord
 64. Dick

  Dag Bob,

  Bedankt dit is ‘m.
  Bestaat er ergens een overzicht van dergelijke codes?
  Zo ja, dan hoef ik je niet meer lastig te vallen (hoop ik).

  Groeten,

  Dick

  Antwoord
 65. Bob de webbouwer

  Mooi zo. Er is geen overzicht van dergelijke codes, dat is gewoon een stukje custom CSS speciaal voor jouw site.

  Maar eerlijk gezegd heeft dit weinig te maken met het onderwerp van dit artikel en daardoor ook geen meerwaarde voor andere lezers, dus in het vervolg doe ik dit soort dingen alleen nog maar als betaalde opdracht.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 66. Margaret

  Hallo Ik heb net mijn website klaar overgezet van html naar wordpress. Alle pagina’s die ik gemaakt heb staan nog in concept.

  Nu loop ik tegen een probleem!
  In mijn huidige html website, had ik al een blog staan in de map genaamd blog, waar ik al een tijdje berichten plaats.

  In dat blog hed ik een menu gemaakt, met alle pagina’s uit mijn huidige html site.

  Dus alle url’s moeten vernieuwd worden

  Nu wil ik mijn pagina’s die in concept staan nog niet publiceren, omdat alles nog geordend moet worden zoals hoofd/sub/subsub

  Maar ik kan niets doen met de pagina’s zolang ze in concept staan, ik kan niet aangeven in welke hoofd of sub pagina ze moeten komen, want daar zie ik niets staan.

  Ik kan het ook nog niet online zetten, want alle links moeten verandert worden, maar ook dat is niet mogelijk in concept.

  Ik weet nu even niet hoe ik verder moet, alles is klaar, maar nog wel enkele dagen werk, om alles goed te zetten, dus als ik nu ga publiceren, en in de wordpress map ga werken, word het een grote puinhoop. Want niet ten goede komt aan het huidje blog.

  Moeilijk uit te leggen maar dit is de website https://www.trouwen-bruiloft.be waar je rechts op het blog kunt klikken.

  Misschien weet iemand een oplossing, wil zo graag verder.

  Hartelijke groeten Margaret

  Antwoord
 67. Bob de webbouwer

  Hoi Margaret,

  Ik zou de pagina’s gewoon publiceren, maar het menu nog even laten zoals het is. Dan kun jij gewoon verder werken, maar het menu linkt nog naar de oude pagina’s dus de bezoekers komen daar op terecht.

  Als je het menu ook al wilt kunnen aanpassen zou ik gewoon een nieuw menu maken en dat pas aan de menulocatie toewijzen als het af is. Zie daarvoor hoofdstuk 7.4 van deze WordPress handleiding.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 68. Margaret

  Dank je Bob voor de uitleg.

  Het probleem is dat ik eigenlijk nog niet wil publiceren, omdat ik dan dubbele content krijg.
  Dus zal maar snel moeten werken, om het in 1dag klaar te maken.

  Wel jammer dat wordpress dit niet kan, dat is weer een voordeel als je werkte in dreamweaver, dan bepaal jij als het klaar is dat je het upload.

  Deze website valt nog te overzien, maar mijn andere site heeft 2000 pagina’s, dan wordt het wel een stukje moeilijker om het snel te doen.

  Hartelijke groeten Margaret

  Antwoord
 69. Bob de webbouwer

  Hoi Margaret,

  Dat begrijp ik. Je kunt in de instellingen wel een vinkje aanzetten dat de site nog niet geïndexeerd mag worden door zoekmachines, en met een plugin als Yoast SEO kun je dat ook per pagina instellen.

  Als ik een nieuwe website bouw ter vervanging van een oude site doe ik dat altijd in een submap, bijvoorbeeld website.nl/nieuw/. Ik installeer WordPress dan in die submap, zet het vinkje aan zodat de nieuwe site nog niet geïndexeerd wordt en pas als de nieuwe site helemaal klaar is verhuis ik ‘m naar het hoofddomein.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 70. Margaret

  Ja dat klopt, maar ik had al een wordpress submap met de naam blog, waar ik al ’n paar jaar blogberichten post.

  Daarom dat het nu wat moeilijker werd.

  Als je nog niets hebt met wordpress, is het makkelijker overzetten, dan begin je gewoon van voor af aan.

  Ik moet nu ook alle berichten die in de wordpress map stonden gaan redirecten

  Hartelijke groeten Margaret

  Antwoord
 71. Inge

  Klopt het, dat je met de Gutenberg editor niet de kleur van de kop kunt aanpassen? Als je voor paragraaf kiest kun je de letterkleur aanpassen, maar ik zie die mogelijkheid niet als je voor ‘kop’ kiest (wat mij de klassieke WordPress wel kan).

  Antwoord
 72. Bob de webbouwer

  Hoi Inge,

  Dat lijkt inderdaad niet standaard mogelijk te zijn, maar er zijn wel thema’s die je de standaard kleur van een koptekst laten instellen zoals Zita of Customify. Ook andere page builders zoals Elementor en Brizy maken dit mogelijk.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 73. Inge

  Oké, ik zie dus niets over het hoofd. Dank je wel voor je snelle reactie.

  Antwoord
 74. Patrick

  Beste Bob,

  Ik probeer één bepaald bericht in een blok te plaatsen met shortcodes maar dat “bolt” aan geen kanten. Telkens in een shortcode ingeef verschijnt de shortcode-code . Ik heb de indruk dat mijn template “real soccer” er voor iets tussen zit. Wat denk je ?

  Antwoord
 75. Bob de webbouwer

  Hoi Patrick,

  Dat gebeurt normaal alleen als de shortcode niet bestaat, weet je zeker dat dit wel het geval is?

  Of het aan het thema ligt kun je eenvoudig testen door even te switchen naar een standaard twenty… thema, als het daar wel mee werkt ligt het waarschijnlijk inderdaad aan het thema. Het probleem kan echter ook door een plugin veroorzaakt worden, of door caching van de hosting.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 76. raw

  Hi Bob,
  Ik probeer de footer ‘Alle rechten voorbehouden’ aan te passen, kan je laten weten hoe dit moet?
  Hartelijk dank.
  Gr, Raw

  Antwoord
 77. Bob de webbouwer

  Hoi Raw,

  Dat verschilt per thema. Soms kan het via de customizer, anders zal je het in de template zelf moeten aanpassen via weergave –> thema editor –> themavoettekst. Maar het rechtstreeks bewerken van themabestanden is eigenlijk iets wat je beter aan een professional kunt overlaten, als je daar iets verkeerd doet kan je hele website defect raken.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 78. Raw

  Bedankt voor de reactie bob

  Antwoord
 79. Patrick

  Krijg de shortcode [display-posts ] niet aan het werken. Voor zover ik weet is dat nochtans de enige manier om één bepaald artikel (post) in een blok te krijgen. Of is er nog een andere manier?
  Bij voorbaat dank.

  Antwoord
 80. Bob de webbouwer

  Hoi Patrick,

  Dat zou ik zo niet weten… een shortcode heeft normaal geen spatie voor de sluit haak, misschien is dat het probleem? Of pakte hij ‘m anders hier niet?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 81. BO

  Hai Bob, Mijn vraag wanneer je een blogpost hebt geschreven en hebt ingepland maar je nieuwsbrieflezers een preview wilt geven kan dit niet omdat de blog niet leesbaar is. Kun je de blog verborgen plaatsen (net zoals een pagina) Ik gebruik nu preview dan kan ik hem wel zichtbaar maken maar dan werkt bij echte plaatsing de link niet meer voor de nieuwsbrieflezers. (ook wel weer een oplossing voor te verzinnen, maar allemaal extra handelingen). Ook kan de blog hierdoor niet ingepland worden voor facebook. Dus zoek ik een oplossing dat de blog verborgen geplaatst kan worden. Enig idee????

  Antwoord
 82. Bob de webbouwer

  Goedemiddag,

  Het enige wat ik zo snel kan bedenken is het blog beveiligen met een wachtwoord, en dat wachtwoord naar je nieuwsbrieflezers sturen. Dan komt het artikel al wel in je blogoverzicht, maar als iemand er dan op klikt moet hij een wachtwoord invoeren om het te lezen. Dat geeft natuurlijk ook weer mogelijkheden om je aantal nieuwsbrief inschrijvingen te vergroten, door er iets onder te zetten als “Dit artikel nu al lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct het wachtwoord!”

  Een andere optie is een plugin als deze, die een premium add-on heeft waarmee een gebruiker alleen toegang heeft tot de post als deze een bepaalde query in de URL heeft. Die query kun je uiteraard zelf toevoegen aan de link, bijvoorbeeld iets als bobdewebbouwer.com/artikel?earlyaccess.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 83. Gertin Schraa

  Dag Bob, mooie heldere uitleg in je blogs. Ik heb een vraag over de Gutenberg editor. Het is ff wennen, maar waar ik nog niet uitkom is aanpassen van de tekstkleur. Er staan een aantal standaardkleuren, maar een specifieke kleur moet via een code ingevoerd worden of op goed geluk gekzoen/aangeklikt worden. Ik wil eigenlijk standaard bij elke titel een bepaalde kleur toepassen. Kan ik die ergens instellen? Dank!

  Antwoord
 84. Bob de webbouwer

  Hoi Gertin,

  Sommige thema’s bieden die mogelijkheid wel, anders zul je dat met een stukje CSS code moeten doen. Of je moet een andere page builder met die mogelijkheid gebruiken, zoals Brizy.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 85. Margriet

  Hallo Bob. Ben nu ongeveer een jaartje bezig met wordpress, en 3 websites omgezet van html site naar wordpress. Nu houd google van korte url’s, maar het lukt mij niet om in wordpress met een grote website korte url’s te krijgen. Als voorbeeld heb ik bruidsmode, dat staat in het menu bovenaan als hoofd, daar horen de trouwjurken in thuis, dan heb ik merken trouwjurken, en stijl trouwjurken, en gekleurde trouwjurken.
  Dus mijn url word domein/bruidsmode/trouwjurken/trouwjurken-pronovias/

  Is al vrij lang, en de links liggen zo al 3 niveas lager.

  Nu als voorbeeld trouwlocaties
  domein/trouwlocaties/trouwlocaties-flevoland/trouwlocaties-almere/

  Het meest storende vind ik nu dat er 3 maal trouwlocaties in de link zit.
  Maar ik kan niet alleen Flevoland of Almere plaatsen, wat ik heb meerdere categoriëen met Flevoland, dus dan heb ik dubbele titels/slug.

  Nu zie ik andere websites die dit wel hebben! Die hebben als voorbeeld
  domein/bruidsmode/in/almere
  domein/trouwvervoer/in/almere
  Dus almere is steeds dezelfde titel.

  Is dit enkel in wordpress dat het niet mogelijk is? hebben deze websites dan misschien een ander CMS systeem?
  Of die ik gewoon iets verkeerd?
  Groetjes Margriet

  Antwoord
 86. Bob de webbouwer

  Hoi Margriet,

  Heb je het al eens gewoon geprobeerd? Je kan namelijk prima /trouwlocaties/flevoland/almere hebben, en /bruidsmode/flevoland/almere, en /fotograaf/flevoland/almere enzovoorts. De slug bevat namelijk ook de categorie, en is daardoor uniek.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 87. Margriet

  Hallo Bob

  Dat kan wel in het blog, maar met pagina’s aanmaken kan ik geen categorie aanmaken, enkel Hoofd. Of doe ik iets verkeerd?

  Antwoord
 88. Bob de webbouwer

  Dat klopt, al kun je met een plugin wel categorieën toevoegen aan pagina’s. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een pagina “trouwlocaties” aanmaken en die als hoofdpagina instellen voor de provincies. Dan krijg je hetzelfde effect in je URL.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 89. Margriet

  Dat heb ik nu en krijg dan.trouwlocaties/trouwlocaties-almere/

  zal eens op zoek gaan naar een plugin, bedankt voor je reactie Bob!

  Antwoord
 90. Mara P

  Hoi Bob,

  Ik heb een tijd geleden een nieuwe website gemaakt via wordpress.
  Echter zijn al mijn teksten opeens weg.. en vervangen door de Lorum Ipsum teksten.
  Ik kan mijn teksten nergensss meer terug vinden… moet ik helemaal opnieuw beginnen?

  Groetjes Mara

  Antwoord
 91. Bob de webbouwer

  Hoi Mara,

  Dat zou ik zo niet kunnen zeggen… hoe komen die Lorem Ipsum teksten er opeens in? Heb je een demo van een thema geïmporteerd ofzo? Heb je de revisies al geprobeerd? Of anders een backup via het hostingbedrijf?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 92. melissa

  Hallo,

  Ik had een vraag, ik heb net een voorpagina gemaakt op wordpress en dat werkt allemaal mooi. Hij neemt alleen de tekst niet mee op de voorpagina. Ik werk met het DIVI thema, weet u wat hier misgaat?

  Met vriendelijke groet,

  Melissa Hoekzema

  Antwoord
 93. Bob de webbouwer

  Hoi Melissa,

  Niet op basis van deze informatie… maar heb je bij instellingen –> lezen wel de juiste pagina als homepage ingesteld?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 94. Ilona

  Beste Bob,

  Wat fijn dat ik hier vragen kan stellen. Op onze nieuwe website (oude was met Magento..) is een navigatiebalk geplaatst waarop ook een link naar de webshop is. Nu willen we graag het woord ‘Webshop” omcirkelen. Deze wil ik meer laten opvallen. Weet jij hoe ik dit kan doen?

  Alvast reuze dank!

  groet, Ilona

  Antwoord
 95. Bob de webbouwer

  Hoi Ilona,

  Dat gaat helaas niet zomaar. Dat zal echt in je thema moeten zitten, anders zal je echt custom CSS code moeten toevoegen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 96. Peter

  Beste Bob,

  Bedankt voor deze handleiding

  Antwoord
 97. Bob de webbouwer

  Graag gedaan Peter 🙂

  Groeten van Bob

  Antwoord
 98. Tessa

  Hoi,
  Ik wil in mijn Website graag de pricinglist bewerken maar ik krijg de tekst met de prijzen niet te zien. Hoe kom ik hier?
  Alvast bedankt

  Antwoord
 99. Bob de webbouwer

  Hoi Tessa,

  Geen idee… er zit geen pricinglist in WordPress zelf dus ik neem aan dat dit een plugin is, of een functie in je thema.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 100. Lisette

  Goedemorgen Bob
  Ik ben bezig met het maken van een website, heb thema twenty fifteen, deze is nog niet gepubliceerd. Bij het bekijken van een voorbeeld zie ik dat in de mobiele versie mijn tekst wordt afgebroken. Kan dit in de instellingen ongedaan worden gemaakt? Ik heb alles afgezocht maar kan het niet vinden.

  Antwoord
 101. Bob de webbouwer

  Hoi Lisette,

  Wat bedoel je precies? Heb je in de desktop versie toevallig een enter toegevoegd bij bepaalde woorden omdat dat mooier uit kwam, en wordt de zin op mobiel bij die woorden afgebroken?

  Of bedoel je dat woorden gedeeltelijk op een nieuwe regel worden geplaatst? Dat laatste komt niet heel vaak voor, maar het kan dat dit in jouw thema of builder wel zo is ingesteld. De CSS term daarvoor is “word-break”.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 102. Esther

  Hallo Bob,

  Mijn vader vroeg mij om op zijn website de prijzen aan te passen. Ik heb zelf ook met wordpress gewerkt, alleen dit hele ‘nieuwe’ systeem van Divi is een beetje lastig. En aangezien ik de website niet gebouwd heb, weet ik natuurlijk niet waar alles verstopt zit. Maar de gene die website gebouwd heeft, reageert niet meer op mijn vader zijn berichten.

  Er zijn geen enkele berichten of projecten aangemaakt dus alles staat op de pagina’s. Hier zie ik ook dat er 8 actieve pagina’s zijn.
  Ik kan wel de lay out aanpassen van de pagina’s, maar ik kom maar niet op de juiste pagina om de tekst aan te passen.
  En ik zie ook niet dat er nog pagina’s achter een de pagina zit die ik nodig heb.

  Het is allemaal een beetje lastig uit te leggen maar ik kan ook geen screenshot in dit bericht verwerken.. Hopelijk snapt u wat ik bedoel.

  Ik heb al allemaal filmpjes bekeken maar bij niemand staat er hoe je tekst (dus niet de layout!) van een pagina moet aanpassen.
  Hopelijk heeft u een antwoord voor ons.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Esther Bakker

  Antwoord
 103. Bob de webbouwer

  Hoi Esther,

  Als het gaat om de pagina waar je naar linkt, die is met WooCommerce gebouwd. Als het goed is heb je in de backend een kopje “producten”, daar zou je de aanhangwagens moeten vinden en de prijzen moeten aanpassen.

  Een tekst aanpassen in Divi is een kwestie van op de betreffende tekst klikken en typen. Zie ook mijn Divi handleiding. Maar nogmaals, waarschijnlijk kun je de prijzen van de aanhangwagens niet in Divi aanpassen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 104. Jeroen

  Hoi Bob,

  Je uitleg heeft me enorm geholpen. Ik heb nu een beetje normale vertalingen op mijn website kunnen krijgen. Waarvoor dank.

  Jeroen

  Antwoord
 105. Bob de webbouwer

  Goed om te lezen Jeroen, en graag gedaan natuurlijk 🙂

  Antwoord
 106. Hilde

  Hoi Bob,

  Ik heb een vraag over mijn website.
  De website bestaat uit een achtergrondafbeelding met veel iconen en vlakken.
  In deze vlakken moet tekst komen te staan, dit lukt. Echter, als het scherm groter wordt (bijv op de laptop), dan schaalt de tekst mee en staat deze niet meer in het juiste vlak op de achtergrond. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de tekst op alle computerschermen op dezelfde plek blijft staan?

  Antwoord
 107. Bob de webbouwer

  Hoi Hilde,

  Dat gaat waarschijnlijk heel lastig worden… je kunt de tekst een vaste breedte geven, maar ik denk dat je ook de positie van de tekst voor de verschillende resoluties zal moeten aanpassen. Maar zonder te zien hoe e.e.a. is gemaakt valt hier verder weinig zinnigs over te zeggen…

  Groeten van Bob

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen