040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 7.4 : Menu’s

Veel themes beschikken over een custom menu dat je zelf kunt indelen. In dat geval zie je in het menu “weergave” een submenu “Menu’s”.

Bovenin het scherm zie je “een menu selecteren om te wijzigen”, waar je een keuze kunt maken uit de reeds bestaande menu’s of een nieuw menu kunt aanmaken (niet te verwarren met thema locaties, zie daarvoor hieronder). Je kunt bijvoorbeeld een menu maken voor het navigatiemenu bovenin, en een ander menu dat je toevoegt aan de sidebar of footer via een widget zoals besproken in hoofdstuk 7.3.

Aan de linkerzijde zie je een overzicht van alle pagina’s van je website. Selecteer de pagina(s) die je aan het menu wilt toevoegen door het hokje voor de betreffende pagina aan te vinken. Vervolgens druk je op de button “aan menu toevoegen”.

De volgorde van de menu items kun je eenvoudig wijzigen door ze simpelweg naar de gewenste plaats te slepen. Als je een pagina als submenu item wilt instellen plaats je de betreffende pagina onder de gewenste hoofdpagina en sleep je hem een stukje naar rechts.

Aan de rechterzijde van ieder menu item zie je “pagina” met een pijltje naar beneden ernaast. Als je op dat pijltje klikt kun je o.a. het navigatielabel aanpassen. De tekst die je bij navigatielabel invult verschijnt in het menu; je kunt in het menu dus een andere tekst weergeven dan de titel van de pagina. Ook kun je hier het menu item verwijderen door onderaan dit venster op “verwijderen” te klikken.

Rechts bovenin zie je ook “scherminstellingen” staan. Als je daarop klikt kun je nog een aantal geavanceerde menu eigenschappen tonen onder het pijltje, zoals het linkdoel, een titel attribuut of een css klasse.

Op dezelfde manier kun je naast pagina’s kun je ook o.a. berichten, categorieën en aangepaste links toevoegen. Een aangepaste link is ideaal als je naar een bepaalde URL wilt linken in je navigatiemenu, bijvoorbeeld de website van een partner, boekingswebsite enzovoorts.

Onderaan de pagina kun je het betreffende menu toewijzen aan 1 of meerdere thema locatie(s) door een vinkje te plaatsen bij de gewenste locatie(s) bij “locatie tonen” onder het kopje “menu instellingen”. Je kunt dit overigens ook op het tabblad “locaties beheren” bovenaan de pagina aanpassen. Het thema van deze website heeft bijvoorbeeld 3 thema locaties: “menu links”, “menu boven” en “menu mobiel”. Welke thema locaties beschikbaar zijn verschilt per thema.

Ten slotte zie je hier ook nog een hokje “Automatisch hoofdniveau-pagina’s aan dit menu toevoegen”, als je dit aanvinkt zullen nieuwe pagina’s automatisch worden toegevoegd aan het menu (mits het geen subpagina’s zijn). Naast pagina’s kun je ook handmatig hyperlinks en categorieën aan een menu toevoegen (zie daarvoor de linkerzijde, onder pagina’s).

Ga door naar hoofdstuk 8 : Plugins

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

0 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen