040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 7 : Weergave (thema’s, customizer, widgets en menu’s)

De komende hoofdstukken zijn bedoeld voor mensen die een beheerder (administrator) account hebben. Beheerders hebben namelijk een aantal extra items in het WordPress menu.

Het eerste item voor beheerders is weergave. Dit item is weer onderverdeeld in diverse subitems, namelijk:

WordPress thema’s

Het eerste item in het menu weergave is thema’s. Het thema bepaalt het uiterlijk van de site: de kleuren, welke widget areas je hebt (zie hoofdstuk 7.3) en waar alle onderdelen staan. Sommige thema’s zijn heel basic en andere heel uitgebreid met ingebouwde sliders, page builders enzovoorts.

Lees alles over WordPress thema’s

Customizer

Het tweede item in het menu weergave is de customizer, een steeds belangrijker onderdeel in WordPress. Met de customizer kun je steeds meer dingen niet (alleen) in de backend (het WordPress menu) maar in de frontend (de website zoals je bezoekers die ook zien) aanpassen. Dat heeft als grote voordeel dat je direct ziet hoe je aanpassingen er op de website echt uit zien. Hier kun je ook eigen CSS code kwijt.

Lees alles over de customizer

Widgets

Het derde item in het menu weergave is widgets. Widgets vormen een belangrijk onderdeel van WordPress. Met widgets kun je gemakkelijk bepaalde onderdelen en functionaliteiten toevoegen aan je website.

Lees alles over widgets

Menu’s

Het vierde item in het menu weergave is Menu’s. Veel themes beschikken over een custom menu dat je zelf kunt indelen. In dat geval zie je in het menu “weergave” een submenu “Menu’s”.

Lees alles over custom menu’s

Thema Editor

Het laatste standaard item in het menu weergave is thema editor. Hier kun je de themabestanden bewerken, zoals de stylesheet(s), de header, de footer en de paginatemplate(s).
Doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent, wijzigingen aanbrengen in deze bestanden kan ertoe leiden dat je website niet meer (correct) werkt.

Als je themabestanden wilt aanpassen adviseer ik je deze eerst te downloaden via FTP, een backup te maken en vervolgens pas wijzigingen aan te brengen. Als er dan iets fout gaat kun je de bestanden in de backup weer terugzetten. Bovendien is het aan te raden om met een child theme te werken, want anders gaan al je aanpassingen weer verloren als je het thema update.

Ga door naar hoofdstuk 8 : plugins

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

99 Reacties

 1. Wim Bloemzaad

  Ik heb een website opgezet voor Herensociëteit Amicitia en wil hem nu omzetten naar WordPress.
  3 vragen:
  * Ik wil de menu-buttons boven de foto hebben ipv er onder
  * Ik wil niet dat de menu-buttons als een accordeon uit een valt maar een nieuw menu aanmaakt.
  * Ik wil de volle pagina benutten.
  Dank alvast voor uw reactie.
  Wim Bloemzaad.

  Antwoord
 2. Bob de webbouwer

  Hoi Wim,

  Bedankt voor je reactie. Wat jij wilt kan wel, maar niet via de standaard WordPress instellingen. Daarvoor moet je echt in de themabestanden duiken en dat vereist een wat grotere kennis van WordPress thema’s, CSS en HTML.

  Als je wilt kan ik dat wel voor je verzorgen. Stuur maar even een mailtje naar bob@bobdewebbouwer.com waarin je uitgebreid beschrijft wat je precies wilt, dan laat ik je even weten wat dat gaat kosten.

  Antwoord
 3. Jessica

  Goedenavond,

  Ik heb een aangepaste Theme waarbij na het installeren van de plugin WP security geen enkel menulinkje meer werkt. Natuurlijk heb ik geen backup gemaakt *stom*
  Wat nu…

  Antwoord
 4. Bob de webbouwer

  Hoi Jessica,

  Zo te zien werkt het alweer? In zo’n geval kun je het beste de plugin die het probleem veroorzaakt verwijderen. Als je ook niet meer in de admin kan kun je de betreffende plugin via FTP een andere naam geven.

  Als het bij jou nog steeds niet werkt moet je de cache van je browser even legen, of een incognito of privévenster proberen. Hier werkt de site prima.

  Antwoord
 5. eefje

  Hoi Bob,
  Heb jij enig idee waarom mijn knop ‘vrij werk’ in het menu niet werkt als knop? Je zou me enorm helpen.
  Groetjes, Eefje

  Antwoord
 6. Bob de webbouwer

  Hoi Eefje,

  Zo te zien is er iets mis gegaan bij het toevoegen van die pagina, die knop verwijst namelijk nergens naar. Probeer ‘m eens opnieuw toe te voegen zoals hierboven beschreven.

  Als je er niet uitkomt mag je ook je inloggegevens even mailen naar bob@bobdewebbouwer.com, dan kijk ik er wel even naar.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 7. Karin

  Hoi Bob, wij hebben een site gebouwd met WordPress sixteen, maar in de mobiele versie klapt het dropdown-menu niet uit. Kun je dit uitzetten of zo instellen dat het wel volledig uitklapt?

  Groetjes Cees en Karin

  Antwoord
 8. Bob de webbouwer

  Beste Cees en Karin,

  Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, ik ken het Sixteen theme niet… maar heb je het menu toegewezen aan een thema locatie zoals hierboven beschreven? En staat er bij de thema locaties iets als “main menu” of “mobile menu”? Probeer die dan eens.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 9. Michel

  Hallo

  Ik wil graag de RSS van mijn blog uitschakelen.
  Is dit mogelijk. Zoja, wat moet ik daarvoor doen

  Met vriendelijke groet

  Michel

  Antwoord
 10. Bob de webbouwer

  Hi Michel,

  Dat is helaas nog niet zo makkelijk, dat is geen standaard instelling of zo. Daarvoor moet je echt in de themabestanden duiken.

  Als je even Googelt op “rss feed uitschakelen wordpress” vind je onder andere een stukje code dat je aan functions.php kunt toevoegen, maar ook een plugin waarmee je dat kunt bereiken.

  Succes ermee!

  Groeten van Bob

  PS je hebt je gebruikersnaam en wachtwoord weer weten te achterhalen neem ik aan dan (voor andere bezoekers, Michel vroeg hier hoe hij deze gegevens kon achterhalen).

  Antwoord
 11. amber

  hoe activeer ik een automatisch pijltje wat naar beneden of naar boven wijst op mijn pagina als iemand ver beneden is of naar beneden verwezen moet worden?
  alvast bedankt!! heb wel nog de engelse versie.

  groetjes amber

  Antwoord
 12. Bob de webbouwer

  Hoi Amber,

  Bedoel je zoiets als bij dit thema, dat er automatisch een “terug naar boven” pijltje verschijnt als je naar beneden scrollt?
  Die van mij zit echt in het thema maar je zou deze plugin eens kunnen proberen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 13. Lieneke

  Hallo Bob,
  Ik heb handmatig een Duitse vertaling aan mijn website toegevoegd met Polylang en vanaf dat moment heb ik lege buttons in mijn navigatiebalk staan. Ik heb geen idee waar ze vandaan komen en hoe ik ze moet verwijderen.
  Ook stonden er pagina’s in mijn navigatiebalk die niet in mijn menu weergegeven horen te worden. Die heb ik nu maar even op privé gezet.

  Ik hoop dat je mij kunt helpen.

  Vriendelijke groet, Lieneke

  Antwoord
 14. Bob de webbouwer

  Hoi Lieneke,

  Zo te zien zijn er opeens wat extra menu buttons naar de contactpagina bijgekomen… ik weet niet of je thema custom menu’s ondersteunt maar als dat wel het geval is vind je hierboven onder het kopje “menu’s” hoe je die extra menu items kunt verwijderen.

  Succes en groeten van Bob

  Antwoord
 15. Lieneke

  Hallo Bob,
  Het menu bevat niets meer dan de 7 tabbladen die ik wil hebben. Dat is nu juist het vreemde. Ik heb al een nieuw menu gemaakt met de gewenste pagina’s maar ook dat maakt geen verschil. Het is lijkt mij ook niet logisch dat hij in de Nederlandse versie 3 extra buttons geeft en in de Duitse versie 4 extra buttons. Terwijl ik evenveel Duitse als Nederlandse pagina’s heb.
  Ik zit er al aan te denken om Polylang maar eens te verwijderen. Kijken of ik die blanco buttons dan kwijt ben.
  In ieder geval bedankt voor je advies.

  Vriendelijk groet, Lieneke

  Antwoord
 16. Lieneke

  Hallo Bob,
  Eindelijk iets gevonden over het probleem van de lege buttons. (empty tabs)
  Ik gebruik een Artisteer thema en diegene die hetzelfde probleem hebben gebruiken ook Artisteer. Het probleem speelt al een aantal maanden maar zowel Polylang als Artisteer geven geen reacties.
  Zij zijn allen overgestapt op qTranslate en hebben daarmee geen problemen. Ik ga Polylang verwijderen en qTranslateX installeren.
  Op jouw site zie ik duidelijke instructies staan, ik ben benieuwd op het gaat lukken.
  In ieder geval hartelijk bedankt voor je respons.
  Vriendelijke groet, Lieneke

  Antwoord
 17. Bob de webbouwer

  Hi Lieneke,

  Fijn dat je nog even wat laat weten, hopen dat het daarmee opgelost is. Als iets niet naar behoren werkt ligt dat heel vaak aan een plugin of het thema. Daar heb ik ook dit artikel over geschreven. Ik gebruik zelf inderdaad altijd qtranslate x voor meertalige websites, werkt prima en wordt goed ondersteund.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 18. Lieneke

  Hallo Bob,
  Het was even puzzelen maar het is gelukt met qTranslate X. Ik kreeg alleen de permalinks niet goed maar na even snuffelen op het net ontdekte ik dat ik daarvoor qTranslate Slug moest installeren.
  Nu werkt het allemaal prima.

  Vriendelijke groet, Lieneke

  Antwoord
 19. Chanel

  Goedenavond,

  Ik zou graag mijn mobiele versie van mijn website uit willen zetten. Ik zie graag dat wanneer er via een mobiel of tablet gekeken wordt op de website, zij de normale versie zien. Is dit mogelijk?

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Chanel

  Antwoord
 20. Bob de webbouwer

  Hoi Chanel,

  Ik krijg gewoon de responsive versie van de site te zien op mijn telefoon, wat is daar mis mee? Ik zou dat zeker zo laten, dat vinden bezoekers over het algemeen veel prettiger (en Google ook trouwens).

  Het is wel mogelijk om de mobiele versie van de website uit te schakelen maar dan zul je waarschijnlijk handmatig de betreffende CSS code moeten verwijderen. Dat is niet aan te raden als je geen kennis van CSS hebt, dat noem ik dan ook altijd “knutselen voor gevorderden” 😉 Sommige thema’s hebben overigens gewoon een “schakelaartje” in de thema instellingen om de mobiele weergave uit te schakelen, daar kun je ook nog even naar kijken. Maar nogmaals, ik raad het ten zeerste af om de mobiele weergave uit te schakelen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 21. Chanel

  Dag Bob,

  Sommige functies worden in de mobile weergave niet goed weergeven op de mobile telefoon, zoals ‘Doorgaan naar afrekenen’. Ik denk dat ik dat onderdeel dan moet gaan aanpakken en de mobile weergave aan laat staan.

  Super bedankt voor je snelle reactie!
  Fijne avond.

  Groet Chanel

  Antwoord
 22. Bob de webbouwer

  Ah ok ik zie het inderdaad, dat gaat niet helemaal lekker (ook niet in het originele theme trouwens). Je zou de maker van het theme een berichtje kunnen sturen daarover, maar ik neem aan dat ze daar wel van op de hoogte zijn maar gewoon niets meer aan dat theme doen… Dan zou je zelf de CSS moeten (laten) aanpassen of gewoon een heel ander theme moeten uitzoeken.

  Succes ermee en groeten van Bob

  Antwoord
 23. Erik

  Dag Bob!

  Wanneer ik mijn dashboard open en daar wil gaan aanpassen verdwijnen mijn widgets, weergave, plugins… zo de standaard knoppen die daar staan voor de bewerking. Hoe kan ik die terug halen want ik kan nu niet meer aan mijn plugins?

  Antwoord
 24. Bob de webbouwer

  Hoi Erik,

  Dat klinkt alsof je geen beheerdersrechten meer hebt… zie ook hoofdstuk 9 : gebruikers. Is er iemand anders die toegang heeft tot jouw site en jouw rechten wellicht heeft aangepast (degene die je site gebouwd heeft bijvoorbeeld)? Zie je nog wel pagina’s en berichten staan? Als je die ook niet meer ziet, zie je dan wel een balk met icoontjes links? Dan moet je even op het onderste icoontje (een rondje met een pijltje naar rechts) klikken om alles weer zichtbaar te maken.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 25. Siglinda

  Dag Bob,

  Ik heb verschillende menu’s aangemaakt. Alleen is de menu balk nu te lang. Mijn laatste kopje valt weg onder een afbeelding. Hoe kan ik dit aanpassen?

  Antwoord
 26. Bob de webbouwer

  Hoi Siglinda,

  Dat ligt aan je thema en dat kun je dus ook alleen aanpassen in de themabestanden (CSS). Er is een minimale breedte ingesteld voor je menu items (daarom lopen de strepen eronder ook veel verder door dan de tekst) en dat moet aangepast worden.

  Als je me even de login gegevens van een beheerdersaccount mailt pas ik het wel even voor je aan, is maar een paar minuutjes werk.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 27. Paressa

  Hi.

  Als ik op de mobiele versie van mijn site het menu open en naar beneden scroll, klapt het menu zich automatisch weer in.
  Je kunt dus niet klikken op alle opties die scrollen vereisen om aangeklikt te worden. Help?

  Groetjes
  Paressa

  Antwoord
 28. Bob de webbouwer

  Hoi Paressa,

  Hmm ik zie het inderdaad, als je onderaan het browservenster komt klapt hij weer in… geen idee waar dat aan ligt eerlijk gezegd. Op een normale WordPress site zou ik zeggen probeer de slicknav plugin, maar dat is volgens mij op een wordpress.com site niet mogelijk…

  Groeten van Bob

  Antwoord
 29. Marianne

  Hallo Bob,
  Ik ben vandaag begonnen met mijn website, ik heb Avada Theme gekocht. Heb wel ervaring met beheer van WordPress websites maar ik vind het nog behoorlijk lastig om met dit thema te werken. Ik krijg bijvoorbeeld de vermelding van het thema bovenin niet weg. Kun je mij daar een tip voor geven?

  Antwoord
 30. Bob de webbouwer

  Hoi Marianne,

  Avada is inderdaad niet het makkelijkste thema om mee te werken, vooral omdat er zoveel instellingen zijn. Die vind je in het WordPress menu onder “theme options”.

  Bovenin die theme options vind je een hele prettige zoekfunctie waarmee je alle instellingen kunt doorzoeken. Als je daar bijvoorbeeld “logo” intypt krijg je o.a. de optie “default logo” te zien. Daar kun je het standaard Avada logo vervangen door je eigen logo of het helemaal verwijderen.

  Overigens is er ook zeer uitgebreide documentatie beschikbaar voor Avada (Engelstalig weliswaar), en als je er echt niet uitkomt kun je natuurlijk gebruik maken van hun support.

  Succes met je website,

  Groeten van Bob

  Antwoord
 31. Rigo

  Hallo Bob, ik heb een website met als thema divi. Alleen lukt het mij niet om op mijn smartphone (android) via het dashboard/adminpanel mijn site bij te werken. Het dashboard zelf is goed passend op het scherm maar als ik mijn pagina teksten wil aanpassen is het kader/tekstveld te groot en niet passend op mijn scherm. Kan het kader/tekstveld ook niet inzoomen. Zie dus maar een halve tekstveld en ook de knop opslaan valt buiten beeld. Heb je een tip hoe dit op te lossen?

  Groeten, Rigo

  Antwoord
 32. Bob de webbouwer

  Hoi Rigo,

  Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar dat aan ligt… ik heb ook een website met Divi en dat werkt gewoon naar behoren. Heb je de nieuwste versie van WordPress en Divi? Wellicht een plugin die problemen veroorzaakt? Werkt het wel goed als je een van de standaard twenty… themes activeert? Zie ook dit artikel.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 33. Kirsten

  Hi Bob,

  Ik heb een eenvoudige blog opgezet met thema Paulie. Ik geloof dat ik er wel uit ben u, alleen blijven mijn emailadres etc zichtbaar in de invulvelden van het contactformulier, terwijl die er niet staan wanneer ik het formulier bekijk in mijn menu.

  Is hier iets aan te doen? Dank voor je hulp!

  Antwoord
 34. Bob de webbouwer

  Hoi Kirsten,

  Dat komt waarschijnlijk omdat je browser jouw gegevens onthouden heeft en deze automatisch invult. Andere bezoekers van je site zullen dat waarschijnlijk niet zien (of hun eigen gegevens). Open de site maar eens in een incognito of privé venster, dan zullen je gegevens wel weg zijn.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 35. Silvia Blanco

  Hi Bob,

  Ik heb een website opgezet met het thema Twenty eleven. Ik heb in de widgets de accessibility mode aangezet. Daarna heb ik de plug in geïnstalleerd om sidebars van verschillende pagina’s verschillend te kunnen instellen, maar dan krijg ik bij de widgets het bericht te zien “Accessibility mode is not supported by the Custom Sidebars plugin.
  Click here to disable accessibility mode and use the Custom Sidebars plugin!” Als ik dat vervolgens probeer te doen, dan reageert het ding niet meer. Ook heb ik geprobeerd om eerst de plug in costum sidebars af te zetten om dan die accessibilymode te kunnen afzetten, dan is het bericht ook weer weg, maar dan gaan de scherminstellingen niet meer open, waardoor het ook niet lukt om van de mode af te gaan. Weet jij een truurkje of heb je een oplossing hiervoor? Het is heel vervelend want ik ben al uuuuren bezig!
  Bij voorbaat dank!
  Groet, Silvia

  Antwoord
 36. Bob de webbouwer

  Hoi Sylvia,

  Dit probleem komt me helaas niet bekend voor, maar probeer de stappen in dit artikel eens, misschien krijg je het daarmee opgelost.

  Succes en groeten van Bob

  Antwoord
 37. Wil

  Hallo Bob,

  Op mijn shop heb ik op het einde van de menubalk een loepje staan waarme je kunt zoeken. Echter op de tablet weergave zit hij over de laatste menu keuze wat dus hinderlijk is. Hoe kan ik dat loepje uitschakelen want ik heb al een aparte zoekoptie op de pagina staan?

  Antwoord
 38. Bob de webbouwer

  Hoi Wil,

  Zo te zien had je het al gevonden? In sommige thema’s kun je dat via de thema instellingen uitschakelen, anders kun je het via CSS verbergen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 39. Ingmar

  Hallo !

  ik heb een aantal submenu’s gemaakt onder het hoofdmenu :personeel, daaronder de submenu’s formulieren en nieuwsbrief. Als ik nu op personeel klik dan krijg ik een pagina te zien, maar dat wil ik eigenlijk niet. wat is hier aan te doen ?

  Antwoord
 40. Bob de webbouwer

  Hoi Ingmar,

  Dat is logisch, je submenu items zijn immers subpagina’s van de hoofdpagina “personeel”.

  Als je thema een custom menu ondersteunt zou je de link naar de pagina “personeel” kunnen vervangen door die pagina uit het menu te verwijderen en daarvoor in de plaats een aangepaste link te plaatsen. Bij URL vul je dan “#” in, dan verwijst hij nergens naar.

  Ik raad echter aan de pagina “personeel” gewoon te behouden en daar links op te zetten naar de subpagina’s. Bezoekers verwachten immers dat ze op de pagina “personeel” kunnen klikken dus dat is de meest gebruiksvriendelijke manier.

  Succes ermee en groeten van Bob

  Antwoord
 41. André

  Hallo Bob,
  Hoe kan ik mijn sidebar het eerst laten zien op mijn mobiel? Kan ik iets doen met mijn instellingen?

  Beste groet,
  André

  Antwoord
 42. Bob de webbouwer

  Hoi André,

  Dat is bij de meeste thema’s helaas niet zomaar mogelijk. Het zou via CSS wel kunnen met de flexbox eigenschap, maar dat is “knutselen voor gevorderden” 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 43. André

  Hallo Bob,
  Bedankt voor je snelle antwoordt.
  Nu weet ik zo’n beetje in welke richting ik het moet zoeken. Helaas kan ik dit probleem niet loslaten en wil de “developers van wordpress daarvoor benaderen.
  Met beste groet,
  André

  Antwoord
 44. Conny

  Hey Bob (Marcel)

  Ben net gestart met een website op te maken in wordpress. Ik heb het thema Essential – Responsive WooCommerce eCommerce and Auction Theme geinstalleerd. En probeer dit aan te passen door middel van uw handleiding.
  Maar bij de widgets zit ik met een probleem.
  Uw voorbeeld in de handleiding ziet er helemaal anders uit. Bij jou kan je alle widgetlocaties zien. Bij mij komt daar op ‘Je thema heeft 8 andere widgetgebieden, maar deze pagina geeft deze niet weer.

  Je kunt navigeren naar andere pagina’s op je website terwijl je de Customizer gebruikt om de widgets aan te passen en te zien op die pagina’s.’ En eronder enkel Primary dat ik kan aanpassen. Doe ik iets fout en ligt dit aan het thema?
  Mvg Conny

  Antwoord
 45. Bob de webbouwer

  Hoi Conny,

  Dat ligt aan het thema, daar moet je blijkbaar de widget areas aanpassen met de customizer. Daarvoor moet je eerst op de naam van je website links bovenaan klikken zodat je op de normale website terecht komt, en dan zie je bovenin “customizer” staan.

  Als je daarop klikt krijg je aan de linkerzijde een extra menu te zien waarin je dingen kunt aanpassen, en daar staat in jouw geval waarschijnlijk ook wel iets als “widgets” ofzo. Daar kun je dan de inhoud van jouw widgetareas aanpassen.

  Succes ermee en groeten van Bob (en Marcel 😉 )

  Antwoord
 46. Conny

  Hey Bob,

  Bovenstaande is gelukt. Mercikes.
  Alleen heb ik nu een probleem om mijn categorieën in een widget te plaatsen.
  Bij de menu’s of widgets komt telkens “uncategorized’terwijl mijn categorieën wel degelijk aangemaakt zijn.

  Mvg Conny

  Antwoord
 47. Bob de webbouwer

  Hoi Conny,

  Heb je die categorieen ook toegevoegd aan je producten?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 48. Conny

  Hey Bob,

  Jawel Bob, de categorieën zijn er wel bij de producten.
  Daar is geen probleem.

  Groetjes Conny

  Antwoord
 49. Bob de webbouwer

  Dan zou ik het zo even niet weten, daarvoor zou ik echt even in de admin moeten kijken.

  Antwoord
 50. Conny

  Hey Bob,

  Intussen wat gegoogeld en probleem opgelost.
  Bovenaan in menu scherm moest ik in scherminstellingen ‘productcategorieën’ aanvinken.
  Amai het is toch wel zoekwerk hoor wordpress, jammer dat u zo ver woont 🙁

  Groetjes Conny

  Antwoord
 51. Bob de webbouwer

  Hoi Conny,

  Fijn dat het is opgelost, en bedankt dat je nog even laat weten wat de oplossing was 🙂
  Als je mijn hulp nodig hebt is de afstand op zich geen probleem hoor, ik werk meestal op afstand.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 52. Beezzz Wax

  ik zit er compleet doorheen… ik was ver met mijn webshop… en kennelijk heb ik in de laatste veranderingen iets gedaan, want hij toont niets meer. De back up die ik heb teruggezet haalt niets uit. Ik weet het niet meer is er iemand die kan helpen.
  #weken aan werk… weg

  Antwoord
 53. Bob de webbouwer

  Als alles nog wel in de backend staat is het niet zo’n ramp hoor, dan valt het vast nog wel te herstellen. Volg de stappen in dit artikel eens. Als je er niet uitkomt wil ik er best even naar kijken voor je, stuur in dat geval je logingegevens even naar bob@bobdewebbouwer.com.

  Geen paniek dus, komt allemaal goed 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 54. Es

  Hallo Bob, Ik heb even een vraag met WordPress en WPML. Wij hebben onze site in het engels gemaakt (met vlaggetje boven in) nu zie ik alleen bij de mobiele versie dat deze niet zichtbaar is. Weet jij wat ik hier aan kan doen? Ook als ik op de engelse versie zit en ik klik op het logo (home) dan springt hij van de engelse versie naar de nederlandse versie en dan daarvan de homepagina. Kun jij mij helpen? Groetjes,

  Antwoord
 55. Bob de webbouwer

  Hoi Es,

  Dat weet ik zo niet, dan zou ik de (code van de) website eerst moeten bekijken. Ik vermoed dat er een aanpassing in de CSS nodig is om het zichtbaar te maken.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 56. Klaas Rodenhuis

  Heb 2 vragen
  Wil een website opzetten voor mijn modelbouw hobby, Kan ik WordPress zo instellen dat ik geen blog berichten kan maken.

  Waarom staat bij de berichten wel een catogorieen map en bij de pagina’s niet

  Antwoord
 57. Bob de webbouwer

  Hoi Klaas,

  De blog berichten optie zit standaard in WordPress (sterker nog, vroeger was dat het enige wat je met WordPress kon). Dat kun je niet zomaar uitschakelen, maar als je geen berichten aanmaakt en “blog” uit het menu verwijderd zit het verder ook niet in de weg toch?

  Verder is er inderdaad standaard geen mogelijkheid om categorieen aan een pagina toe te wijzen, maar als je deze plugin installeert kan het wel.

  Succes met je website en groeten van Bob

  Antwoord
 58. S. Rademakers

  Hi,

  Mijn mobiele menu werkt niet. Ik kan het niet uitvouwen.

  Antwoord
 59. Bob de webbouwer

  Dat is helaas niet mijn expertise, maar probeer de slicknav menu plugin eens.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 60. Z. Ansar

  Ik wil boven mijn menu in wordpress nog tekst kunnen neerzetten, voor mijn website: het telefoonnummer en openingstijden. Weet u hoe dat kan?

  Antwoord
 61. Bob de webbouwer

  Dat is helaas niet zomaar mogelijk. Sommige thema’s (zoals mijn Now by Bob en Big Hero thema) hebben een speciale widget area of instelling om dat toe te voegen, maar anders zul je dat echt via de editor in de code moeten doen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 62. Laura

  Hoi Bob, op mijn blog zie ik nu alle berichten onder elkaar. Maar ik wil dit graag aanpassen naar een afbeelding links en rechts een deel van de tekst (met een klik meer). Ik krijg het in het thema seventeen niet voor elkaar. Kan je me helpen?

  Groet, Laura

  Antwoord
 63. Bob de webbouwer

  Hoi Laura,

  Ik heb zelf geen ervaring met het twenty seventeen thema maar volgens deze reactie zou het mogelijk moeten zijn via de customizer:

  In order to display featured images on the blog page and archives pages, wrt the Twenty Seventeen theme, at Customize > Content Options > Featured Images, place a check in the box labeled “Display on blog and archives.”

  Bron: https://en.forums.wordpress.com/topic/twenty-seventeen-4

  Antwoord
 64. Rachel

  Hoi Bob,

  Ik zou graag een logo willen toevoegen aan het gedeelte van mijn pagina waar ook mijn telefoonnummer staat (boven de navigatiebalk), weet jij waar ik dit kan aanpassen?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel Weijman
  Elitas Medical

  Antwoord
 65. Bob de webbouwer

  Hoi Rachel,

  Dat is helaas niet zomaar mogelijk bij Divi. Je zou kunnen proberen een afbeelding als custom menu item toe te voegen (dan komt het rechts naast excellent partner te staan), anders ben ik bang dat je de themabestanden moet bewerken om dag voor elkaar te krijgen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 66. Margaret

  Hallo
  Ik heb een theme best blogs. Nu met een seo check kom ik erachter dat er steeds 3 maal een H1 in mijn berichten staan.

  Dit wordt denk ik automatisch zo gedaan door het Theme.
  Hoe kan ik dit veranderen?

  Antwoord
 67. Bob de webbouwer

  Hoi Margaret,

  Het lijkt er inderdaad op dat je theme ook de site title als H1 heeft ingesteld, terwijl dat eigenlijk alleen bij de paginatitel zo moet zijn. Dat kun je wel aanpassen, maar dan zou je een childtheme moeten maken en daarin de themabestanden moeten aanpassen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 68. margaret

  Bedankt voor je reactie.
  Nee dat lukt me niet een child theme te maken, heb al zoveel moeite moeten doen, om dit goed te krijgen.
  Kan dit niet ingesteld worden in de page.php costumizer.

  Antwoord
 69. yourliveadmin

  Hoi Margaret,

  Je kunt het ook aanpassen via de editor, waarschijnlijk in header.php. Maar als je iets rechtstreeks aanpast in de themabestanden (wat je dan dus doet) worden je wijzigingen weer overschreven zodra je het thema update. Vandaar dat altijd aangeraden wordt om met een child theme te werken, dat is wel update proof.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 70. margaret

  Kan ik het dan beter vanuit mijn ftp doen, eerst bewerken in dreamweaveren terug uploaden

  Antwoord
 71. Bob de webbouwer

  Inderdaad, dan kun je ook eerst een backup maken van het originele bestand. Maar als je weet hoe je bestanden kunt bewerken met FTP kun je ook wel een child theme maken, zo ingewikkeld is dat nou ook weer niet 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 72. margaret

  Ja werk al 15 jaar met dreamweaver, daar kan ik alles mee, ook in css, en html. Maar in wordpress iets doen vind ik zo moeilijk.

  Antwoord
 73. Bob de webbouwer

  Herkenbaar 😉 WordPress is even wennen, maar er is heel veel informatie beschikbaar dus het komt vast wel goed. En je hebt mijn site al gevonden dus dat is al een prima begin!

  Antwoord
 74. larissa

  Hi, ik ben bezig een blog op te zetten via worpress.org maar het weergave kopje is niet zichtbaar in de backend, enig idee hoe dit kan?

  Antwoord
 75. Bob de webbouwer

  Hoi Larissa,

  Zie je de kopjes “plugins” en “instellingen”? Als je die ook niet ziet heb je wellicht geen beheerdersrechten. Bouw je de website helemaal zelf of heb je die laten maken?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 76. Alie Engelsman

  Beste Bob,

  Heldere website!

  Maar ik heb wel een vraag: waarom staat de editor niet meer bij Weergave bij de website die ik maak in WordPress theme Twenty Seven?
  Ik wil graag de Footer aanpassen, maar kan er niet bij.

  Hartelijke groet,
  Alie

  Antwoord
 77. Bob de webbouwer

  Hoi Alie,

  Als ik op mijn testsite het twenty seventeen thema activeer heb ik de editor er nog gewoon bij staan hoor… heb je alles helemaal up to date?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 78. Alie Engelsman

  Hoi Bob,

  Dank je voor je snelle reactie. Ik heb het thema vorige week gedownload. Wat ik wel heb gedaan, maar ik weet niet of dat er mee te maken heeft, is een plugin geïnstalleerd waar ik eenvoudig een Childtheme kon maken.

  Zou het dat kunnen zijn? En hoe los ik dat dan op zonder dat ik alles opnieuw moet doen?

  Hartelijke groet,
  Alie

  Antwoord
 79. Renate

  Hi,
  Ik gebruik het wp theme Tyche icm Woocommerce. Hij staat nu nog op de coming soon mode, omdat mijn voorraad nog niet binnen is. Wat me opvalt is, dat als ik een child theme maak, hij ineens mijn menu’s e.d. omgooit. Ik heb het via een plugin geprobeerd en via css. Heel raar.
  Wat ook een probleem is, is dat mijn pagina er anders uit ziet in de customizer, dan via de button site bekijken. Als ik dat laatste namelijk aanklik, dan komen de originele instellingen van tyche in beeld (kleuren, teksten, enz) Kan ik van mijn site in de customizer uitgaan, als hij live gaat?
  Ik heb dit namelijk nog nooit meegemaakt, als ik een wpsite aan het maken was.

  Antwoord
 80. Bob de webbouwer

  Hoi Renate,

  Dat is helaas vrij standaard. Een child theme wordt gezien als een apart theme voor dingen als de menu’s en de customizer instellingen, dus die worden (meestal) niet overgenomen van het hoofdthema. In principe zouden de instellingen in de customizer moeten kloppen, maar je moet dan wel even op “publiceren” klikken (of opslaan als concept).

  Groeten van Bob

  Antwoord
 81. Bob de webbouwer

  Hoi Steve,

  Als het om de website met jouw naam gaat, daar is de sidebar zichtbaar maar die is verplaatst naar onderaan de pagina. Zo zou ik het ook doen als ik je website gebouwd had.

  Groeten van Bob.

  Antwoord
 82. pp

  hey Bob (of Marcel ;-),

  Ik heb een issue met widgets. Thema is materialis. In het cms/admin omgeving zie ik de widget in het weergave menu en staat deze ook ‘geactiveerd’. In de customizer omgeving krijg ik de volgende melding en krijg ik geen widget tevoorschijn (ook niet o.b.v. het laatste advies hieronder m.b.t. customizer):
  Widgets zijn onafhankelijke gedeeltes met inhoud die in de widgetruimtes van je thema geplaatst kunnen worden. Je thema heeft 7 widgetgebieden, maar deze pagina geeft deze niet weer. Je kunt navigeren naar andere pagina’s op je website terwijl je de Customizer gebruikt om de widgets aan te passen en te zien op die pagina’s.

  Hoop dat je kunt helpen. Thanks alvast.

  grtz,
  pp

  Antwoord
 83. Bob de webbouwer

  Hoi PP,

  Waarschijnlijk kun je bij de thema instellingen kiezen of je wel of geen sidebar(s) wilt tonen. Widgets worden meestal in sidebars getoond (of in de header / footer) dus als je hebt ingesteld dat je geen sidebars wilt tonen worden er ook geen widgets getoond. Meestal kun je dat ook per pagina instellen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 84. Michel F. van den Brun

  Dag Bob,

  Als voorzitter van de Periklesstichting (www.periklesstichting.nl) zit ik met een website, die gebouwd is op basis van een eigen template.

  Nu wil ik de namen van de knoppen aanpassen, en de teksten op de pagina’s eveneens vernieuwen.
  De teksten vernieuwen heb ik ondertussen wel door.
  Behalve de lettertypes en de vormgeving en kleuren.

  Maar als ik onder weergave en menu de knoppen van de pagina’s herbenoem en opsla, dan gebeurt er niets. De website blijft de ouden knop-namen tonen. Ik heb wel de eerste knop naar ‘Presentatie’ verandert, maar hoe dat is gelukt, is mij onduidelijk.

  Ik heb wel een keer de mededeling voorbij zien komen dat mijn template menuaanpassingen onmogelijk maakt, ik zou iets moeten doen via widgets.

  En zo ploeter ik al weken, voor iets dat een kenner in 10 minuten af heeft.

  Ergo: als je mij de gouden tip kunt heven, ben ik je dankbaar.

  Met vriendelijke groet,
  Michel

  Antwoord
 85. Bob de webbouwer

  Beste Michel,

  Voor zover ik zo snel in de code kan zien wordt dat overzicht inderdaad gegenereerd door een widget. Die kun je waarschijnlijk vinden via weergave –> widgets en dan in het blok “sidebar” ofzo. Daarom heeft het ook geen zin om via weergave –> menu de teksten aan te passen, die worden daar namelijk niet gebruikt.

  Die widget gebruikt gewoon de paginatitel als naam. Als je de paginatitel aanpast zal de naam dus ook worden aangepast.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 86. Michel F. van den Brun

  Dag Bob, Dag Marcel,

  Hartelijk dank voor je advies over de koptekst; “de koptekst en ondertitel kun je aanpassen bij instellingen –> algemeen”.
  Ik ben als het om websites gaat een echte haantje de achterste.

  Maar zelfs mij is het gelukt om instellingen en algemeen terug te vinden in het ‘menu’ achter de website; alleen heb ik daar het woord header/koptekst nergens tegengekomen.
  Mijn website is gebaseerd op een ‘eigen sjabloon’.

  Ik heb in de regelcodes gekeken (pas op, wilt u doorgaan?), en daar stond op regel ‘zoveel’ iets in de trant van pagewide, 3 kolommen….Periklesstichting. Ideeënfabriek van bestuurders, ondernemers en burgers voor nieuw beleid en nieuw ondernemen in het sociaal-maatschappelijke domein. Ergo: de betreffende oude header.
  Ik heb deze aangepast (Periklesstichting. Projectentempel voor het democratiseren van de democratie en economie), en verwachte een knop met publiceren.

  Maar deze werd niet getoond omdat ik een fout in een flink aantal regels beneden moest veranderen…iets in de trant van false image…
  Omdat dit volledig boven mijn pet ging, heb ik alles onverrichterzake weer afgesloten.

  Zodat ik nog steeds de foute/oude header/koptekst heb.

  Hoe kun je een header aanpassen in een ‘persoonlijk’ sjabloon, als het woord header noch bij de instellingen-algemeen, noch bij de widgets staat?

  Met vriendelijke groet,
  Michel F. van den Brun
  kWEBbelaar

  Antwoord
 87. Bob de webbouwer

  Hoi Michel,

  Dat is dan inderdaad wel de juiste manier om dat aan te passen, maar zorg dan wel dat je eerst een backup maakt. Als je daar iets fout doet kun je flinke problemen veroorzaken.

  Je zou die bestanden ook kunnen aanpassen via FTP, maar ook dat is echt “knutselen voor gevorderden” 😉

  Groeten van Bob

  Antwoord
 88. Lenneke

  Hi Bob,

  Wat een fijne website met een duidelijke uitleg… Good job!!

  Ik zit met het volgende probleem.
  Het dropdownmenu van de desktop versie werkt prima op de website maar zodra je deze op een mobiel gebruikt krijg je een dubbel menu.
  In de header kan je op ’t hamburger klikken maar ipv dat je direct naar het menu wordt geleid kom je eerst op een leeg scherm terecht waarna je nogmaals op menu moet klikken om daadwerkelijk in het menu te komen. Tevens staan de knoppen in de header van de mobiele versie te dicht bij elkaar.

  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Groeten,
  Lenneke

  Antwoord
 89. Bob de webbouwer

  Hoi Lenneke,

  Bedankt voor je complimenten 🙂 Ik denk dat dit dubbele menu probleem in je thema zit, misschien is daar een instelling voor? Of gebruik je een plugin voor het menu?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 90. Paul

  Hallo Bob, wat fantastisch dat je op deze manier mensen verder helpt!

  Ik zit met het volgende: kan het kwaad als ik het standaard DIVI menu uitzet en in plaats daarvan een paar buttons plaats ietsje lager op de site? Die buttons zou ik dan naar de verschillende pagina’s laten linken. Of kan een button niet de functie van een menu-kopje vervangen? Of zie ik iets anders over het hoofd? Ik vind het leuk om de uitstraling van mijn site iets anders te maken dan met de standaard menu-balk helemaal bovenin.
  Het is niet mogelijk om de hele menu-balk verder naar beneden te verplaatsen toch?

  groeten Paul

  Antwoord
 91. Bob de webbouwer

  Hoi Paul,

  Nee hoor, dat kan geen kwaad. Je kunt inderdaad gewoon links toevoegen met een button, maar de Divi Builder heeft ook een menu module waarmee je het navigatiemenu op elke willekeurige plek kunt toevoegen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 92. Paul

  Veel dank Bob! Wat is de naam van die speciale menu module/waar vind ik die?

  Antwoord
 93. Bob de webbouwer

  Hoi Paul,

  Gewoon tussen de andere modules, die heet gewoon “menu”.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 94. Paul

  Bedankt Bob, ik ga verder zoeken! Als ik erop Google kom ik op jouw site. 🙂

  Antwoord
 95. Iecee

  Hallo Bob, kan jij me misschien vertellen waar ik de hoogte van de paginatitelbalk kan wijzigen? Heb werkeijk alles geprobeerd, maar kan de optie nergens vinden. Google helpt me ook niet. Bedankt alvast!

  Antwoord
 96. Bob de webbouwer

  Hoi Iecee,

  Dat is afhankelijk van je thema / theme builder. Als die daar geen instelling voor biedt zul je waarschijnlijk een stukje custom CSS nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 97. Iecee

  Dank je voor je reactie. Ik vrees dat dat dan inderdaad het geval is. Helaas.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen