040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 7.3 : Widgets

Het derde item in het menu “weergave” is widgets. Widgets vormen een belangrijk onderdeel van WordPress. Met widgets kun je gemakkelijk bepaalde onderdelen en functionaliteiten toevoegen aan je website. Waar die widgets verschijnen verschilt per thema maar de meeste thema’s hebben wel één of meerdere widget areas; dat zijn de secties op je site waar je widgets aan kunt toevoegen. Bij de meeste thema’s kun je widgets toevoegen aan de sidebar en/of de footer. Welke widget area’s beschikbaar zijn in jouw thema zie je aan de rechterzijde (witte achtergrond).

Als je op het pijltje naast de naam van een widget area klikt zie je welke widgets op dit moment in de betreffende widget area staan. Klik op het pijltje naast de naam van de widget om de inhoud ervan te bewerken.

Aan de linkerzijde van de pagina zie je alle beschikbare widgets. Welke widgets je hier ziet verschilt per site, maar enkele veelgebruikte standaard widgets zijn:

Tekst : Hiermee kun je een tekstblok toevoegen aan een widget area, waarin je eventueel ook een afbeelding of andere media kunt toevoegen. Je kunt ook shortcodes gebruiken in een tekstwidget.

Afbeelding : Hiermee kun je een afbeelding toevoegen aan een widget area.

Galerij : Hiermee kun je een galerij met meerdere afbeeldingen toevoegen aan een widget area.

Video : Hiermee kun je een video toevoegen aan een widget area, ook van bijvoorbeeld YouTube of Vimeo.

Navigatiemenu : Hiermee kun je een custom menu toevoegen aan een widget area.

Zoeken : Hiermee voeg je een zoekvenster toe aan je site.

Eigen HTML : Hiermee kun je eigen HTML code toevoegen.

WordPress wordt standaard geïnstalleerd met 17 widgets, maar deze zijn eenvoudig uit te breiden door middel van plugins (zie hoofdstuk 8).

Je kunt gewoon 1 van de widgets aan de linkerzijde in de gewenste widget area slepen. Als de widget toch niet naar wens is kun je de widget gewoon weer naar links slepen. Daarnaast kun je de widget ook aan een widget area toewijzen door erop te klikken en vervolgens een widget area uit het lijstje te kiezen. Tot slot kun je de widgets dus ook in de customizer aanpassen.

Ga door naar hoofdstuk 7.4 : Menu’s

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

0 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen