040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress handleiding hoofdstuk 9 : Gebruikers

Je kunt in WordPress meerdere gebruikers aanmaken. Deze gebruikers kun je één van onderstaande rollen geven. Bij iedere rol horen bepaalde rechten.

Beheerder (Administrator)

De beheerder heeft de meeste rechten. Hij of zij kan alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander theme installeren enzovoorts.

Het spreekt voor zich dat de beheerder rol alleen gegeven moet worden aan degene die de website beheert.

Redacteur (Editor)

De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren.

De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins, widgets enzovoorts.

Redacteur is dus de ideale rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.

Auteur (Author)

Een auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.

Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.

Auteur is een prima rol voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor vaste gastbloggers.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten schrijven maar hij kan deze zelf niet publiceren. In plaats van de knop “publiceren” staat er bij iemand met de rol van schrijver “inzenden voor beoordeling”. Iemand met de rol van redacteur of beheerder moet het bericht vervolgens goedkeuren voordat het gepubliceerd wordt.

De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gastbloggers. Er is echter wel een nadeel bij deze rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen dus dat zul je zelf moeten doen.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen.

Het voordeel van een abonnee is dat je hem wel persoonlijk kan begroeten als hij is ingelogd, en hij kan een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te vullen.

Een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress

Alleen iemand met beheerder rechten kan een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress, of bestaande gebruikers bewerken. Dat doe je als volgt:

Klik op Gebruikers –> nieuwe toevoegen in het WordPress admin menu. Vul vervolgens de verplichte velden in en bepaal welke rol de nieuwe gebruiker krijgt.

Het gebruikersprofiel bewerken

In het gebruikersprofiel kunnen een aantal persoonlijke zaken worden ingevuld, zoals de naam, website, social media pagina’s enzovoorts. Verder kan de gebruiker zelf een ander wachtwoord instellen. Sinds WordPress 3.8 kan de gebruiker ook kiezen uit diverse kleurenschema’s voor de wordpress admin.

Een beheerder kan eveneens alle velden in het gebruikersprofiel van iedere gebruiker bewerken, en kan als extra ook de rol van de gebruiker wijzigen. Klik daarvoor op Gebruikers –> alle gebruikers en klik vervolgens op de gebruiker die je wilt bewerken.

Tip: Maak een andere gebruiker aan voor berichten en pagina’s

Uit het oogpunt van beveiliging is het verstandig om een extra gebruiker aan te maken met de rol van schrijver, zelfs als je de enige bent die iets op de site schrijft.

Vervolgens geef je deze gebruiker op als auteur bij alle pagina’s en berichten. Als deze account dan gehackt wordt kan de hacker vrijwel niets doen op je site.

Je hoeft overigens niet in te loggen onder die gebruikersnaam, je vindt onder de WordPress editor namelijk een dropdown menuutje waarmee je een andere auteur kan kiezen (zie je dit veld niet? Klik dan rechts bovenin op “scherminstellingen” en vink vervolgens het vakje voor “auteur” aan). Log dus gewoon in met je normale account en wijs vervolgens de auteur met schrijversrechten aan het artikel toe.

Uitgebreid beheer van rechten met User Role editor plugin

Wil je zelf bepalen welke rechten een bepaalde rol, of zelfs een bepaalde gebruiker, heeft? Installeer dan de User Role editor plugin. Hiermee kun je ook nieuwe gebruikersrollen aanmaken.

Standaard rol voor nieuwe gebruikers instellen

Onder Instellingen –> algemeen in het WordPress admin menu kun je instellen welke rol nieuwe gebruikers standaard krijgen.

Ga door naar hoofdstuk 10 : Gereedschap

Hulp nodig met je WordPress website?

Deze Wordpress handleiding is geschreven door Bob de webbouwer, een allround website expert die regelmatig blogt over allerlei onderwerpen die je helpen bij (het bouwen van) jouw website. Heb je hulp nodig? Huur Bob de webbouwer dan in om een WordPress website voor je te bouwen, jouw WordPress website te verbeteren of een training over dit onderwerp te verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Heeft dit artikel je zo goed geholpen dat je mij niet meer nodig hebt?
Een kleine eenmalige donatie wordt altijd zeer op prijs gesteld 🙂

Bedrag

19 Reacties

 1. Annelies Feys

  Hoe keur je een bericht goed die een schrijver heeft ingediend? Ik vind dit nergens terug.

  Antwoord
 2. Bob de webbouwer

  Hoi Annelies,

  Als iemand met de gebruikersrol “schrijver” een bericht indient komt dat in de WordPress backend te staan met de toevoeging “wachtend op review”. Als jij als beheerder dat bericht opent zie je gewoon de normale knop “publiceren”, en als je daarop klikt wordt het bericht op de website getoond. Je keurt het bericht dus goed door het simpelweg te publiceren.

  Fijne avond verder en succes met je website,

  Groeten van Bob

  Antwoord
 3. John

  Ik heb op mijn blog andere auteurs toegevoegd. Zij krijgen echter geen knop te zien waarmee ze berichten kunnen toevoegen. (alleen bij de rol beheerder verschijnt de knop…en dat wil ik niet toewijzen) Zal wel ergens een ‘rechten’ instelling zijn….maar ik kan het niet vinden.

  Antwoord
 4. Bob de webbouwer

  Hoi John,

  Normaal moet iemand met de gebruikersrol “auteur” gewoon een nieuw bericht kunnen toevoegen. Dat kan op 2 manieren: door in het WordPress admin menu met de muis over “berichten” te gaan en dan in het submenu “nieuw bericht” te selecteren, of door daar op “berichten” te klikken en dan op de knop “nieuw bericht” bovenin.

  Als ik het goed begrijp heeft een auteur die mogelijkheid niet op jouw site? Heb je dan wellicht een rol manager plugin of membership plugin geïnstalleerd?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 5. John

  Ik ben er inmiddels achter…ik had een vinkje in Ultimate Member verkeerd staan.
  Bedankt voor je reactie

  Antwoord
 6. Bob de webbouwer

  Ah dus inderdaad een membership plugin… fijn dat je het hebt gevonden en bedankt voor de terugkoppeling 🙂

  Groeten van Bob

  Antwoord
 7. Marlies

  Bedankt voor deze duidelijke omschrijving. Zo heb ik heel wat frustraties van anderen opgelost door hun rol aan te passen.

  Antwoord
 8. Bob de webbouwer

  Graag gedaan Marlies, fijn dat ik je heb kunnen helpen 🙂

  Groeten van Bob

  Antwoord
 9. Eva

  Hoe kan iemand mijn bericht lezen zonder ingelogd te zijn op wordpress?
  Hoofdpagina is zichtbaar maar als je op link naar blog klikt moet je ineens inloggen.

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 10. Bob de webbouwer

  Hoi Eva,

  Heb je het bericht niet per ongeluk als prive gepubliceerd?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 11. Rob

  Ik zit met hetzelfde probleem als Eva, maar dan voor pagina’s. En die zijn niet privé gepubliceerd!

  Antwoord
 12. Bob de webbouwer

  Ook geen membership plugin ofzo gebruikt?

  Groeten van Bob

  Antwoord
 13. Rob

  Nee, dat heb ik niet gedaan!

  Antwoord
 14. Bob de webbouwer

  Dan durf ik het zo ook niet te zeggen, zou ik echt even naar moeten kijken…

  Groeten van Bob

  Antwoord
 15. Marloes

  Vraag: Inloggen als redacteur dan kan je ook de voorkant bekijken en via de zwarte balk weer terug naar het dashboard.
  Nu heb ik dit bij een website gedaan maar daar kan je als redacteur wel naar de voorkant van de site maar dan verdwijnt die zwarte balk en kan je niet meer terug naar het dashboard. Is hier een instelling voor? en waar zit die?

  Antwoord
 16. Bob de webbouwer

  Hoi Marloes,

  In het gebruikersprofiel vind je een optie “toolbar”. Als die optie is aangevinkt zou de zwarte balk bovenin moeten verschijnen. Als dat niet het geval is kan het zijn dat je thema of een plugin een conflict veroorzaakt waardoor deze niet wordt weergegeven.

  Je kunt overigens altijd weer terug naar het dashboard door /wp-admin/ achter je domeinnaam te typen.

  Groeten van Bob

  Antwoord
 17. Marloes

  Bedankt voor je reactie!!

  Antwoord
 18. Marloes

  Toch nog een vraag, Hoe kom ik er achter waar het conflict zit of moet ik gewoon afwachten tot een volgende update?

  Antwoord
 19. Bob de webbouwer

  Hoi Marloes,

  Zie daarvoor dit artikel.

  Groeten van Bob

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen