040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

WordPress is ooit begonnen als blog, maar is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel eenvoudig de teksten en afbeeldingen op je website kunt aanpassen. Als je een website laat bouwen door mij krijg je altijd een WordPress website, en in dit artikel vertel ik je graag waarom WordPress de beste keuze is.

In dit artikel lees je:

WordPress is enorm populair

Meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Laat dat even op je inwerken. Meer dan 30% van alle websites in de wereld draait dus op WordPress.
Als we alleen kijken naar websites die met een CMS werken is het marktaandeel van WordPress zelfs bijna 60%. Dat maakt WordPress dus veruit het meest gebruikte CMS, waarbij concurrenten als Joomla (6%) en Drupal (slechts 3,7%) ver achter blijven.

WordPress is dus uitermate populair, en die populariteit neemt alleen maar toe. Alleen dat is al een goede reden om ervoor te kiezen. Maar waarom is WordPress dan zo populair?

WordPress is zeer gebruiksvriendelijk

Pagina bewerken in WordPressDe gebruiksvriendelijkheid van WordPress is één van de belangrijkste redenen van deze populariteit. Als je weleens met Word gewerkt hebt kun je ook met WordPress overweg. Klik maar eens op de afbeelding hiernaast om te zien hoe makkelijk WordPress werkt of lees mijn WordPress handleiding om alle mogelijkheden te ontdekken.

Er zijn al duizenden artikelen geschreven over zo’n beetje elk aspect van WordPress, dus als je ergens niet uitkomt levert een simpele zoekopdracht op Google vaak al meer dan genoeg antwoorden op.

Om het gebruik van WordPress niet nodeloos ingewikkeld te maken (en ter beveiliging) zijn er verschillende gebruikersrollen in WordPress. Iemand die alleen artikelen hoeft te schrijven heeft dus veel minder knoppen in de WordPress backend* dan iemand die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de website. Lees alles over gebruikersrollen.

* Met de WordPress backend bedoelen we het gedeelte waar je teksten en afbeeldingen kunt aanpassen, en waar je alle instellingen vind.

WordPress is gratis

Ook het feit dat WordPress gratis is heeft ongetwijfeld een kleine bijdrage geleverd aan de populariteit 😉
Je kunt WordPress in de Nederlandse taal gratis downloaden op nl.wordpress.org.

WordPress heeft vele gezichten door duizenden themes

De basistechniek van WordPress is voor alle websites hetzelfde, maar het uiterlijk kan volledig op je wensen worden aangepast. De indeling, kleuren en alle andere aspecten worden namelijk geregeld in zogenaamde themes. Dat kun je vergelijken met een auto: WordPress is de motor (de techniek) maar het theme (of thema in het Nederlands) bepaalt hoe die auto er verder uitziet (het model, de kleur, waar de ramen en deuren zitten enzovoorts).

Er zijn duizenden gratis WordPress themes, maar ook schitterende premium themes waarmee je voor nog geen € 50,00 een zeer professionele website hebt. Als je jezelf echt wilt onderscheiden kun je ook kiezen voor een zogenaamd custom theme dat volledig op je wensen wordt afgestemd. Welke soort WordPress theme is de beste keuze voor jou?

Tegenwoordig is er ook een toenemend aantal page builders voor WordPress beschikbaar, waarmee je zelf je site helemaal kunt vormgeven zoals jij dat wilt zonder 1 regel code te schrijven. Lees bijvoorbeeld mijn reviews over Divi, Elementor, Thrive of Brizy maar eens.

Vrijwel alles is mogelijk met WordPress plugins

De functionaliteit van WordPress is uit te breiden met pluginsDeze page builders zijn plugins. Een plugin is een stuk(je) extra software die extra functionaliteit aan je website toevoegt. Bij page builders is die functionaliteit het opbouwen van pagina’s en aanpassen van teksten, kleuren, animaties enzovoorts, maar er zijn ook plugins waarmee je bijvoorbeeld een contactformulier kunt toevoegen, of een virusscanner, of een foto album, of zelfs een complete webshop… 

Het toevoegen van een plugin is heel eenvoudig, zoals je kunt lezen in mijn WordPress handleiding. De toegevoegde functionaliteit is vervolgens volledig geïntegreerd in WordPress, je kunt dus alles vanuit dezelfde admin omgeving doen. Er zijn enorm veel gratis plugins beschikbaar, maar er zijn ook heel veel betaalde plugins.

Bekijk hier de 10 favoriete WordPress plugins van Bob de webbouwer

Google loves WordPress

Eén van de plugins die je zeker moet installeren is de WordPress SEO plugin van Yoast. WordPress is uit zichzelf al erg zoekmachinevriendelijk, maar als je ook deze (gratis) plugin even installeert weet je zeker dat je de basis van je SEO* prima op orde hebt.

* SEO staat voor Search Engine Optimalisation, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Lees hier alles over SEO.

WordPress is modern en wordt zeer goed onderhouden

WordPress is een uitermate modern CMS dat zeer goed onderhouden wordt door een actief team van programmeurs. Zo beschikt WordPress over een responsive backend zodat je ook op een tablet of smartphone kunt werken, en als er een bug of beveiligingslek gevonden is wordt er zeer snel een update uitgebracht om dit te verhelpen. Lees alles over het updaten van WordPress en plugins.

Ook nieuwe vindingen of trends op het gebied van webdesign zijn snel beschikbaar binnen WordPress, bijvoorbeeld als plugin.

Nadelen van WordPress

Die vele updates zijn meteen ook het grootste nadeel van WordPress; je moet WordPress regelmatig bijwerken naar de nieuwste versie om je website te beveiligen tegen hackers. Ook voor plugins wordt regelmatig een update uitgebracht, en heel af en toe veroorzaakt een plugin problemen waardoor (een deel van) je website niet meer werkt.

Veel webbouwers (waaronder ikzelf) bieden een onderhoudsabonnement aan waarmee je hier zelf geen omkijken meer naar hebt.

Waarom WordPress een betere keuze is dan het eigen CMS van een webbouwer

Veel webbouwers gebruiken een ander CMS dan WordPress, bijvoorbeeld een CMS dat zij zelf ontwikkeld hebben. Hoewel dat zeker voordelen kan hebben raad ik je ten zeerste af om met dit soort webbouwers in zee te gaan. Als je website gebouwd is in een eigen CMS van de webbouwer zit je immers ook vast aan deze webbouwer, terwijl je met een WordPress website bij duizenden webbouwers terecht kan.

Daarnaast zijn de kosten van een website bij een webbouwer met een eigen CMS vaak een stuk hoger dan bij een webbouwer die met WordPress werkt, zeker als het gaat om extra opties en modules. Dat is ook logisch; WordPress is gratis en er zijn duizenden (gratis) plugins beschikbaar die extra functionaliteit toevoegen aan je website, terwijl een webbouwer met een eigen CMS dit allemaal zelf moet programmeren.

Ten slotte zijn er ook nog steeds webbouwers die überhaupt geen CMS gebruiken en hun websites nog op de “ouderwetse manier” bouwen met alleen HTML en CSS. Daar is op zich helemaal niets mis mee, maar realiseer je dat je in dat geval voor iedere kleine wijziging aan je website bij de webbouwer zal moeten aankloppen waardoor de onderhoudskosten flink kunnen oplopen.

Wil je ook een WordPress website?

Bob de webbouwer maakt professionele en betaalbare websites in WordPress, bekijk hier mijn tarieven. Ook als je een bestaande website wilt laten ombouwen naar WordPress ben ik je graag van dienst.
Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Gerelateerde artikelen