040 848 80 69 bob@bobdewebbouwer.com

Ik wil een website laten maken! Dat is wat ik regelmatig hoor aan de andere kant van de lijn. Prima, daar ben ik voor. Maar als ik dan vragen stel als “wat is het doel van de website die je wilt laten maken”, “welke doelgroep moet je nieuwe website aanspreken”, “hoe moet hij er ongeveer uit gaan zien” en “welke functies moet hij bevatten” wordt het vaak angstvallig stil…

Als je een website wilt laten maken moet je het antwoord op deze vragen echter wel kunnen geven, want iedere goede webbouwer zal ze stellen. Dat is namelijk noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je website aan je verwachtingen en behoeftes voldoet. Bovendien kan je webbouwer je site zo een stuk sneller opleveren, want tijd is geld! In dit artikel lees je hoe je goed beslagen ten ijs komt.

De stappen voor een goede voorbereiding zijn:

Samen met Bob deze stappen doorlopen

Tijdens het lezen van dit artikel zul je erachter komen dat het nog aardig wat werk is om je goed voor te bereiden. Wellicht vind je het prettiger om deze stappen samen met mij te doorlopen, zodat we samen tot een goed uitgewerkt plan komen. Indien gewenst kunnen we daarna direct beginnen met het bouwen van je nieuwe website.

Alles over deze mogelijkheid en de bijbehorende kosten lees je op de pagina samen met bob je website bouwen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Stap 1: beschrijf de doelgroep en toptaken

Beschrijf eerst even kort het bedrijf zodat de webbouwer een beter beeld krijgt van jullie diensten of producten.

Het eerste wat je vervolgens voor ogen moet krijgen is de doelgroep: voor wie gaan we deze website laten maken? Daarom wordt tegenwoordig vaak gewerkt met zogenaamde persona’s om de doelgroep zo concreet mogelijk voor ogen te krijgen, want hoe concreter het beeld van je doelgroep is, hoe beter je website daarop kan worden afgestemd.

Als de doelgroep duidelijk is moeten de toptaken van die doelgroep in beeld gebracht worden; waarvoor komt je doelgroep naar jouw website? In mijn artikel over toptaken lees je hoe je daar achter komt.

Stap 2 : leg de structuur van je website vast in het navigatiemenu

Het is erg belangrijk dat je deze stap grondig aanpakt, want de toptaken vormen de basis voor de structuur en de inhoud van je website. Die structuur wordt vertaald naar het navigatiemenu. Een gebruiksvriendelijk navigatiemenu bestaat uit maximaal 9 menu items. Het eerste menu item is altijd “home” en het laatste menu item “contact”, dus je houdt nog 7 plekjes over voor de belangrijkste toptaken. Zet “op papier” hoe jij het navigatiemenu zou indelen en welke submenu items je waar zou plaatsen.

Stap 3 : zoek soortgelijke websites en beschrijf hun sterke en zwakke punten

Is het je ooit opgevallen dat de meeste websites in de basis erg op elkaar lijken? Het logo staat meestal linksboven, daarnaast of daaronder het navigatiemenu, ergens (meestal rechts) bovenin een zoekfunctie, dan de paginatitel enzovoorts. Bezoekers hebben dat inmiddels zo vaak gezien dat ze die onderdelen op die plek verwachten, dat blijkt goed te werken dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Deze standaarden gelden voor vrijwel iedere website, in iedere branche. Waarschijnlijk zijn er echter ook een aantal standaarden voor websites in jouw specifieke branche. Bekijk dus eens een stuk of 5 a 10 soortgelijke websites en beschrijf wat je wel en niet aanspreekt bij die sites. Dingen waar je op kan letten zijn:

 • Uit welke onderdelen bestaat het navigatiemenu, en hoe benoemen zij die onderdelen?
 • Welke functies bevat hun website, en op welke plek staan die functies? Werkt dat prettig of juist niet?
 • Is het direct duidelijk waar de website over gaat? En de huidige pagina? En zie je ook meteen waar op de website je bent en wat je er nog meer kunt vinden? Hoe komt dat? Welke onderdelen kun jij ook gebruiken en wat kan beter?
 • Wat vind je op de homepage? Krijg je daar een goed beeld van wat er op de website te vinden is? Waardoor komt dat?
 • Is er een zoekfunctie? Waar staat deze? Is dat een logische plek? En werkt hij naar behoren?
 • Wat zijn hun USP’s? Denk aan gratis verzending, snelle levertijden, een goede klantbeoordeling, lange garantie, gratis retourneren enzovoorts. En waar vind je die USP’s terug? Is dat een goede plek of kun je daar een betere plek voor bedenken?
 • Welke andere dingen wekken je vertrouwen? Bijvoorbeeld keurmerken, referenties, foto’s, videos? Staan de contactgegevens duidelijk in beeld en zo ja, waar? Zijn er duidelijke call to action buttons en hoe zien die eruit? Zijn de betaalmogelijkheden direct duidelijk?
 • Waar gaan de teksten op de website over? En wat is de toon van die teksten? Worden bezoekers bijvoorbeeld aangesproken met “u” of “je”? En de structuur? Worden er veel tussenkopjes gebruikt, of opsommingen?
 • Probeer de toptaken die je in stap 1 gedefinieerd hebt eens uit te voeren op deze websites. Welke onderdelen werken prettig (en moeten dus ook op jouw website terugkomen) en waar loop je tegenaan dat op jouw website beter kan?
 • Plaats eens een (kleine) bestelling indien mogelijk. Is de bestelprocedure duidelijk? Werkt de webwinkel naar behoren? Hoe verloopt het afrekenen? Welke bevestigingsmailtjes krijg je en wat staat daar in? Als je geen echte bestelling wilt plaatsen kun je natuurlijk ook de bestelprocedure doorlopen totdat je moet afrekenen.
 • Bekijk de website ook eens op je smartphone. Werkt dat prettig? Wat kan er beter?

Stap 4 : beschrijf welke functies je op jouw website wilt hebben en hoe deze moeten werken

In dit topic op Higherlevel.nl geeft Caspar van den Bogaert een goede tip om de lijst die je bij stap 3 gemaakt hebt verder aan te vullen: door een aantal antwoorden te geven op vragen die beginnen met “Ik wil dat de bezoeker…”. Enkele voorbeelden:

 • Ik wil dat de bezoeker artikelen kan filteren op kleur én op prijs én op maat.
 • Ik wil dat de bezoeker direct naar de winkelwagen pagina wordt doorgestuurd als hij een artikel toevoegt.
 • Ik wil dat de bezoeker kan inloggen en daar zijn gegevens kan aanpassen.
 • Ik wil dat de bezoeker mij kan bellen door op een button met mijn telefoonnummer te klikken.
 • enzovoorts

Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken wat jij zelf wilt kunnen doen. Daar kom je achter door aan aantal antwoorden te geven die beginnen met “ik wil dat ik”. Weer enkele voorbeelden:

 • Ik wil dat ik zelf de teksten en afbeeldingen kan aanpassen
 • Ik wil dat ik kan zien hoeveel bezoekers een artikel bekeken hebben en hoeveel van die bezoekers iets gekocht hebben
 • Ik wil dat ik alle kleuren zelf kan aanpassen
 • Enzovoorts

Tenslotte kun je nog een lijstje maken dat begint met “de website moet”:

 • De website moet in twee talen beschikbaar zijn, te weten Nederlands en Engels
 • De website moet responsive zijn
 • De website moet een rode achtergrond krijgen
 • Enzovoorts

Als het goed is heb je nu een hele lijst met dingen die je ook op jouw website wilt. Ga die eens op een rijtje zetten en beschrijf daarbij niet alleen wat je wilt, maar ook hoe het volgens jou zou moeten werken. Wees daarbij zo concreet mogelijk. Enkele voorbeelden:

Functie : Zoekfunctie
Beschrijving : De zoekfunctie moet op ieder pagina rechtsboven staan. Als de bezoeker een zoekopdracht invult moet de zoekfunctie suggesties geven zoals bij Google. Bij de zoekresultaten moet de titel, een foto en een korte omschrijving weergegeven worden. Het zoekwoord waarop gezocht is moet in die omschrijving voorkomen en geel gemarkeerd zijn. Er moet een lees meer link onder het resultaat worden weergegeven.

Functie : Login
Beschrijving : Een bestaande klant moet kunnen inloggen op de website. Hij moet daar zijn NAW gegevens en zijn wachtwoord kunnen aanpassen. Hij moet daar tevens zijn vorige bestellingen kunnen terugvinden. Ook moet hij facturen van die bestellingen kunnen downloaden.

Functie : Telefoon en e-mail button
Beschrijving : Er moeten twee buttons rechts bovenin komen, 1 met het telefoonnummer en 1 met het e-mail adres. Als de bezoeker op het e-mail adres klikt moet zijn e-mail programma geopend worden. Op een smartphone moeten deze buttons vierkantjes worden met een icoontje van een telefoon en een envelopje voor de e-mail. Als de bezoeker op een smartphone op het telefoontje drukt moet het telefoonnummer automatisch gebeld worden.

Je kunt de lijst vervolgens nog indelen in must-haves en nice-to-haves. Must-haves zijn de dingen die je perse in je nieuwe website wilt hebben, nice-to-haves zijn de dingen die leuk zouden zijn om te hebben maar die niet noodzakelijk zijn. Met name als je budget beperkt is kan dit een zeer nuttige stap zijn.

Stap 5 : maak een schets van de belangrijkste pagina’s en functies

website laten maken wireframeWaarschijnlijk heb je nu wel een redelijk beeld van hoe je website eruit moet komen te zien.

Om er zeker van te zijn dat je website bouwer dat beeld duidelijk overkrijgt kun je het beste wat eenvoudige schetsen maken van de belangrijkste pagina’s en functies; een afbeelding zegt immers vaak meer dan 1000 woorden.

Je hoeft overigens echt geen webdesigner te zijn om zo’n schets te kunnen maken, de schets hiernaast is gewoon gemaakt in paint en bestaat uitsluitend uit wat rechthoeken en wat tekst. Maar zoals je ziet geeft het wel een heel duidelijk beeld van de layout van deze pagina.

In vaktermen wordt zo’n schematische weergave van een pagina een wireframe genoemd.

 

Stap 6 : Beschrijf wie wat doet

Leg ook duidelijk vast wie wat doet. Wie gaat er bijvoorbeeld de teksten schrijven? Jij of de webbouwer? En wie plaatst die teksten op de website? Wie zorgt er voor de afbeeldingen? En wat verwacht je van de webbouwer op het gebied van SEO? En hoe zit het na oplevering van de website? Wie verzorgt de hosting, updates, aanpassingen enzovoorts?

Stap 7 : Geef een budgetindicatie

Hoe meer wensen jij hebt, hoe meer tijd dat kost en hoger de offerte zal uitvallen. Je kunt natuurlijk wel een Mercedes met alle opties van een ton willen, maar als je budget maar een Opel Astra van 20 mille toelaat zul je je wensen moeten bijstellen. Dat geldt natuurlijk ook voor een website.

Als je een budgetindicatie geeft zal een goede webbouwer de beste optie binnen jouw budget offreren. Als je geen budgetindicatie geeft is de kans groot dat je offertes ontvangt die totaal niet aansluiten bij jouw budget, zeker als je een wat uitgebreidere website wilt met veel verschillende functies. Dat is zonde van je tijd… en die van de webbouwer.

Je hoeft natuurlijk niet direct het achterste van je tong te laten zien, het gaat immers om een budgetindicatie. Reserveer ook zeker wat budget voor onderhoud en wijzigingen na oplevering van je website (informeer ook naar de uurtarieven daarvoor), en hoe zit het met hosting en eventuele andere kosten?

Stap 8 : Bundel alle informatie in één document en vraag 3 offertes aan

That’s it, de voorbereiding zit erop. Maak nu 1 overzichtelijk document van alle informatie die je tijdens de stappen hierboven verzameld hebt (in vaktermen wordt zo’n document een Functioneel Ontwerp (FO) of Programma van Eisen (PvE) genoemd) en stuur dat mee als je een offerte aanvraagt.

Vraag een offerte aan bij een stuk of 3 verschillende webbouwers die je aanspreken, maar kijk daarbij niet alleen naar de prijs. Lees hier waar je nog meer op moet letten als je een webbouwer gaat kiezen.

 

Phoe, een hoop werk zeg… kan de webbouwer dat zelf niet verzinnen?

Natuurlijk kan je webbouwer dit alles zelf ook verzinnen… maar het is JOUW website en die moet dus aansluiten bij jouw doelgroep, wensen en behoeftes. Door de stappen hierboven te volgen krijgen jij en je webbouwer een heel goed beeld hiervan, al voordat er begonnen wordt met de daadwerkelijke bouw van de website.

Als jij alles goed beschreven hebt kan de webbouwer veel beter inschatten hoeveel tijd dat gaat kosten, waardoor de uiteindelijke kosten niet al teveel zullen afwijken van het bedrag in de offerte.

Zonder goede voorbereiding kom je waarschijnlijk tijdens de bouw van je website steeds dingen tegen die je toch liever anders wilt, of dingen waar je in eerste instantie niet aan had gedacht maar die je toch ook graag op je nieuwe website wilt. Als het dan moet worden aangepast kost dat veel meer tijd en dus geld dan wanneer je dat van tevoren bedacht had.

Ik heb zelfs eens een klant gehad waarvoor ik zijn website in 1 jaar tijd 4 keer compleet verbouwd heb omdat hij steeds wat anders wilde… bereid je dus goed voor en voorkom dat soort situaties!

Dat wil overigens niet perse zeggen dat je al deze stappen helemaal in je eentje moet doorlopen, je webbouwer wil je daar ongetwijfeld bij helpen. Een goede webbouwer zal ook kritisch kijken naar je plannen en je adviseren als hij denkt dat iets beter kan, het is immers zijn vakgebied. Maar goed, elk uur dat je webbouwer niet aan je website hoeft te besteden hoef jij niet te betalen!

Website laten maken door Bob de webbouwer?

Als je een website wilt laten maken ben ik je natuurlijk ook graag van dienst.
Bekijk hier mijn mogelijkheden en prijzen of 

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Gerelateerde artikelen